Grilování – jak správně vybrat gril

Grilování – jak správně vybrat gril

Grily a krby, vydáno 04. 05. 2010

Aprílové počasí je za námi a znatelně se oteplilo. Mnozí z nás tak využili těchto krásných dní a rozhodli se grilovat. Pokud patříte k milovníkům grilování a zároveň se chystáte vybrat a zakoupit nový gril, budou se vám následující informace dozajista hodit.

Rostlina dne

Řebříček obecný

Řebříček obecný

Bylina, která má hojivé účinky. Lodyhy řebříčku byly považovány za posvátné a druidové je používaly při věštění počasí,...

Grily dělíme podle způsobu ohřevu a druhu použitého paliva

Nejdříve se rozhodněte, který způsob ohřevu pro úpravu potravin preferujete. Teprve poté začněte vybírat z jednotlivých značek a typů. A jak vybrat gril?

Grily na dřevěné uhlí, dřevo a brikety

Nejednoduší a zároveň nejlevnější grily jsou přístupné již za několik stovek korun. Vyrábějí se z litiny nebo plechu. Litina je sice těžší než-li plech, zato více vydrží, drží teplo a je stabilnější.

Výhody: příznivá cena, specifická chuť grilovaného pokrmu, široká škála typů, snadná obsluha a manipulace.
Nevýhody: tuk odkapává přímo do ohně, grilované suroviny se snadno připalují, k úpravě pokrmu je zapotřebí delší doba.
Grilování – jak správně vybrat gril
​Grily plynové

Patří mezi dražší druhy grilů. Cenu však kompenzuje komfort, který nabízejí. Mezi nejoblíbenější plynové grily patří ty s lávovými kameny. Kameny jsou umístěny na dně grilu a ohřívají potraviny umístěné na roštu. Největší výhodou kamenů je absorbce odkapávajicího tuku. Kameny jsou samočistící a jejich životnost vydrží jednu sezonu.  

Výhody: zdravější grilování, regulace teploty, rychlost ohřevu
Nevýhody: vyšší cena grilu a nutnost výměny lávových kamenů.
Grily elektrické

Elektrické grily zajišťují grilování surovin pomocí elektrických spirál zabudovaných v teflonové desce (existují i verze s lávovými kameny). Elektrické grily jsou vhodné zejména v místech, kde nelze klasicky grilovat. Pokud budete chtít vybrat gril třeba na terasu nebo balkon, je to dobré volba.

Výhody: přesná regulace teploty, snadná a rychlá obsluha, použití v interiérech, verandách, atd.
Nevýhody: nutnost elektrické přípojky, absence dřevité chuti a aroma, vyšší cena.
Grily vodní

Mezi ohništěm a roštem je navíc umístěna nádoba s vodou, která plní hned několik funkcí. Do nádoby odkapává tuk = odpadává spalování a vznik škodlivých látek. Pokrm se zpracovává působením tepla, dýmu a vodní páry = zdravější způsob přípravy. V grilu se zatápí dřevem, nejvhodnější jsou dřeva tvrdá a voňavá, např. buk a švestka.

Výhody: maso se nemusí otáčet, propéká se stejnoměrně a zůstává šťavnaté.
Nevýhody: vyšší pořizovací cena grilu a  omezená nabídka na trhu.

Kromě již zmíněného způsobu ohřevu, se grily liší i konstrukcí a mobilitou. Pevně ukotvené grily pak nazýváme zahradními nebo-li venkovními krby.

Rada: Při výběru grilu či zahradního krbu upřednostněte kvalitu a efektivnost před designem a cenou.

Autor: Markéta Konopová
Foto: archiv autora


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

12. 08. 2016 Reagovat
Jirka 8: Ahoj, všiml jsem si, že zde je psáno moc hezky o grilování. Tak pokud admin dovolí, tak bych přidal pár řádek svých zkušeností a odkaz na http://www.ceskalitina.cz S rodinou grilujeme spousty let a prošel jsem si grilováním na běžném drátěném roštu, litinovém děrovaném roštu, lávovém kameni a nakonec i na žulovém kameni. Bohužel ani s kameny jsem nebyl spokojený. Dlouhá akumulační doba a krátká životnost mě přiměla k tomu, abych hledal dál. Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby. Máme malé děti co mají díky bohu rádi maso, tak vše píšu jen z vlastní zkušenosti. Mám dnes obdelníkový litinový tál s vroubky na ohniště a kruhový litinový tál do kotlíkového grilu. Bohužel s každým otevřením plechového poklopu uteklo teplo a maso se přestalo grilovat. S litinovým tálem, který je naakumulovaný při otevření poklopu teplota masa neklesne. Vesele tancuje na rozpáleném tálu dál :-) . Navíc tál má okraj vysoký cca 5 mm a nedovolí tuku a šťávě z masa odkapávat do grilu. Tedy tady můžeme absolutně mluvit o ZDRAVÉM GRILOVÁNÍ bez KARCINOGENŮ, které se propaguje. Vlastnosti tálu se častým používáním zlepšují, nepraská, dobře se čistí.
27. 01. 2016 Reagovat
martina035: Já teda rozhodně doporučuji elektrické grily. Je pak jedno, jestli grilujete na zahradě nebo doma. Jsou takové univerzálnější i pro ty, kteří nemají šanci grilovat venku: http://goo.gl/naEeal
08. 07. 2011 Reagovat
Efika: Docela dobrý článek, konečně někde klady a zápory. Chystáem se koupit kontaktní gril, ale nevíme přesně který. Nemáte někdo zkušenosti? Doporučíte mi něco? Tady mají docela dobrý výběr http://www.e-outdoor.cz/c-117-kontaktni-grily.aspx
08. 07. 2011 Reagovat
Efika: kontaktní grily
22. 12. 2015 Reagovat
Johanuska: Rozhodně doporučuji plynové grily Weber (http://www.grilovani.cz/grily-weber/), zase tolik modelů nemají, takže člověk je schopen se v tom orientovat :) A kvalita je naprosto zaručená.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha