Grilování – jak správně vybrat gril

Grilování – jak správně vybrat gril

Grily a krby, vydáno 04. 05. 2010

Aprílové počasí je za námi a znatelně se oteplilo. Mnozí z nás tak využili těchto krásných dní a rozhodli se grilovat. Pokud patříte k milovníkům grilování a zároveň se chystáte vybrat a zakoupit nový gril, budou se vám následující informace dozajista hodit.

Rostlina dne

Mimóza (Akácie, Kapinice)

Mimóza (Akácie, Kapinice)

Mimóza (Akácie, Kapinice) je keřík. Má štíhlý tvar, větvičky rychle táhnou do výšky a jsou obsypané drobnými úzkými...

Grily dělíme podle způsobu ohřevu a druhu použitého paliva

Nejdříve se rozhodněte, který způsob ohřevu pro úpravu potravin preferujete. Teprve poté začněte vybírat z jednotlivých značek a typů. A jak vybrat gril?

Grily na dřevěné uhlí, dřevo a brikety

Nejednoduší a zároveň nejlevnější grily jsou přístupné již za několik stovek korun. Vyrábějí se z litiny nebo plechu. Litina je sice těžší než-li plech, zato více vydrží, drží teplo a je stabilnější.

Výhody: příznivá cena, specifická chuť grilovaného pokrmu, široká škála typů, snadná obsluha a manipulace.
Nevýhody: tuk odkapává přímo do ohně, grilované suroviny se snadno připalují, k úpravě pokrmu je zapotřebí delší doba.
Grilování – jak správně vybrat gril
​Grily plynové

Patří mezi dražší druhy grilů. Cenu však kompenzuje komfort, který nabízejí. Mezi nejoblíbenější plynové grily patří ty s lávovými kameny. Kameny jsou umístěny na dně grilu a ohřívají potraviny umístěné na roštu. Největší výhodou kamenů je absorbce odkapávajicího tuku. Kameny jsou samočistící a jejich životnost vydrží jednu sezonu.  

Výhody: zdravější grilování, regulace teploty, rychlost ohřevu
Nevýhody: vyšší cena grilu a nutnost výměny lávových kamenů.
Grily elektrické

Elektrické grily zajišťují grilování surovin pomocí elektrických spirál zabudovaných v teflonové desce (existují i verze s lávovými kameny). Elektrické grily jsou vhodné zejména v místech, kde nelze klasicky grilovat. Pokud budete chtít vybrat gril třeba na terasu nebo balkon, je to dobré volba.

Výhody: přesná regulace teploty, snadná a rychlá obsluha, použití v interiérech, verandách, atd.
Nevýhody: nutnost elektrické přípojky, absence dřevité chuti a aroma, vyšší cena.
Grily vodní

Mezi ohništěm a roštem je navíc umístěna nádoba s vodou, která plní hned několik funkcí. Do nádoby odkapává tuk = odpadává spalování a vznik škodlivých látek. Pokrm se zpracovává působením tepla, dýmu a vodní páry = zdravější způsob přípravy. V grilu se zatápí dřevem, nejvhodnější jsou dřeva tvrdá a voňavá, např. buk a švestka.

Výhody: maso se nemusí otáčet, propéká se stejnoměrně a zůstává šťavnaté.
Nevýhody: vyšší pořizovací cena grilu a  omezená nabídka na trhu.

Kromě již zmíněného způsobu ohřevu, se grily liší i konstrukcí a mobilitou. Pevně ukotvené grily pak nazýváme zahradními nebo-li venkovními krby.

Rada: Při výběru grilu či zahradního krbu upřednostněte kvalitu a efektivnost před designem a cenou.

Autor: Markéta Konopová
Foto: archiv autora


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

12. 08. 2016 Reagovat
Jirka 8: Ahoj, všiml jsem si, že zde je psáno moc hezky o grilování. Tak pokud admin dovolí, tak bych přidal pár řádek svých zkušeností a odkaz na http://www.ceskalitina.cz S rodinou grilujeme spousty let a prošel jsem si grilováním na běžném drátěném roštu, litinovém děrovaném roštu, lávovém kameni a nakonec i na žulovém kameni. Bohužel ani s kameny jsem nebyl spokojený. Dlouhá akumulační doba a krátká životnost mě přiměla k tomu, abych hledal dál. Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby. Máme malé děti co mají díky bohu rádi maso, tak vše píšu jen z vlastní zkušenosti. Mám dnes obdelníkový litinový tál s vroubky na ohniště a kruhový litinový tál do kotlíkového grilu. Bohužel s každým otevřením plechového poklopu uteklo teplo a maso se přestalo grilovat. S litinovým tálem, který je naakumulovaný při otevření poklopu teplota masa neklesne. Vesele tancuje na rozpáleném tálu dál :-) . Navíc tál má okraj vysoký cca 5 mm a nedovolí tuku a šťávě z masa odkapávat do grilu. Tedy tady můžeme absolutně mluvit o ZDRAVÉM GRILOVÁNÍ bez KARCINOGENŮ, které se propaguje. Vlastnosti tálu se častým používáním zlepšují, nepraská, dobře se čistí.
27. 01. 2016 Reagovat
martina035: Já teda rozhodně doporučuji elektrické grily. Je pak jedno, jestli grilujete na zahradě nebo doma. Jsou takové univerzálnější i pro ty, kteří nemají šanci grilovat venku: http://goo.gl/naEeal
08. 07. 2011 Reagovat
Efika: Docela dobrý článek, konečně někde klady a zápory. Chystáem se koupit kontaktní gril, ale nevíme přesně který. Nemáte někdo zkušenosti? Doporučíte mi něco? Tady mají docela dobrý výběr http://www.e-outdoor.cz/c-117-kontaktni-grily.aspx
08. 07. 2011 Reagovat
Efika: kontaktní grily
22. 12. 2015 Reagovat
Johanuska: Rozhodně doporučuji plynové grily Weber (http://www.grilovani.cz/grily-weber/), zase tolik modelů nemají, takže člověk je schopen se v tom orientovat :) A kvalita je naprosto zaručená.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha