Vybíráme grily: Uhlí, plyn nebo kámen, který je lepší?

Vybíráme grily: Uhlí, plyn nebo kámen, který je lepší?

Grily a krby, vydáno 26. 05. 2017

Pomalu, ale jistě se nám blíží teplé dny a spolu s nimi začíná i grilovací sezona, a protože je grilování posledních několik let velikým hitem, najdeme na trhu nepřeberné množství grilů s mnoha vychytávkami. I přes několik různých typů grilů jsou nejvíce omezeni majitelé bytů, kteří nemají vlastní zahradu a mají spíše terasu či balkon. I pro ně ale přichází výrobci s řešením a snaží se upravit grily tak, aby vyhovovaly směrnicím o požární ochraně.

Rostlina dne

Rozrazil

Rozrazil

Jsou to rostliny rozšířené převážně v Holarktidě, kde v mnoha druzích rostou v mírném a subtropickém podnebném pásu a v...

Grily a jejich provedení

Přestože grilů existuje celá řada, dají se lehce rozdělit dle způsobů ohřevu:

Dřevěné uhlí

Jedná se o jeden z nejčastěji používaných typů. Jsou cenově velmi dostupné a poměrně lehko se o ně pečuje. Oproti ostatním grilům spočívá jejich nesporná výhoda v kouřovém aroma, které je pro mnoho lidí důvodem ke grilování či opékání nejen masa. Jejich nevýhoda spočívá bohužel právě ve dřevěných briketách. Dlouho se rozpalují, těžko se reguluje jejich teplota a nejen při pádu je velmi vysoké nebezpečí požáru.

Plynový ohřev

Na malých terasách či zahradách se můžete setkat i s tímto typem grilu. Jsou bezpečnější než grily na dřevěné uhlí a jejich nesporné výhody spočívají v lepším regulování teploty a rychlé přípravě, kdy je díky plynu gril připraven k použití ve chvilce. Dále neobtěžujete sousedy kouřem. Bohužel tím přicházíte o typické kouřové aroma. Další nevýhoda spočívá v samotném propanbutanu, u kterého je nezbytné dodržovat přísné skladovací podmínky a dále je nezbytné lahve vozit vždy s grilem, což v případě rozměrné lahve není moc jednoduché.

Elektrický ohřev

Elektrické grily jsou velmi vhodné na balkon či do bytů. Nedochází u nich ke spalování a není nutné řešit plynové lahve. Teplotu lze regulovat velmi jednoduše a údržba také není žádnou noční můrou. I zde jste ovšem ochuzeni o kouřové aroma a další nezbytností také je elektrický kabel.

Lávové kameny nejen na masáž zad

Mnoho lidí v dnešní době velmi preferuje grilování na lávových kamenech právě kvůli jejich absorpčním schopnostem. Díky svým pórům nasají tuk a jiné odkapávající šťávy do sebe a nedochází tak k jejich spalování a pro někoho k nepříjemnému zápachu. Kameny jsou nahřívány elektricky či plynem a povětšinou vydrží bez problémů celou grilovací sezonu. Pokud se začnou rozpadat, je vhodné je vyměnit za nové.

Grilujeme na kameni

Použití kamene jako teplé desky na ohřev masa nebo zeleniny je zatím spíše otázkou fajnšmekrů nebo různých kutilů či lidí, co rádi experimentují. Nejvíce se používá žula nebo mramor. I přestože je grilování na kameni velmi zajímavé, velmi často se stává, že od něj lidi ustupují, protože jim kámen často praská. Kamennou desku je nutné ohřívat rovnoměrně celou. Při nerovnoměrném nahřívání hrozí, že mezi středem a krajem kamene dojde k velkému teplotnímu rozdílu, který vede právě k jeho prasknutí.

Lze tomu zabránit například tím, že kámen necháte uříznout na míru a vložíte ho do topeniště pod jeho okraj. Tím dosáhnete toho, že i kolem okrajů bude proudit teplý vzduch, který bude ohřívat kamennou desku jako celek, nikoliv po částech. Dále je vhodné desku umístit do kovového rámu. Prasknutí tak sice cíleně nezabráníte, ale i po porušení bude kámen držen rámem a vy ho tak můžete ještě nějakou dobu bez problému používat. Nezapomeňte se optat i kameníka, který vám bude kámen řezat, jistě vám dá i nějaké cenné rady.

Bezpečnost především

Při koupi grilů je nezbytné zohlednit i jejich bezpečnostní prvky, jako jsou například nehořlavá či teplo nevodivá madla na držení či přesun grilu. Dále se zaměřte na stabilitu grilu a možnosti jeho aktivního či pasivního zabezpečení proti pádu či při samotném zvrhnutí. Nezapomeňte si zjistit jeho bezpečností atestaci pro použití v různých prostorách. Optejte se obchodníka na možnosti dalších vylepšení a zvažte jejich přínos pro vás oproti případnému cenovému nárůstu.

Text: Jan Vrbata


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

15. 06. 2017 Reagovat
michal: Pro jednoduchost fandím plynu. Co však nemám vyřešené a nikde nenajdu odpověď na otázku : " Jaké chemické složení má kouř nebo plyn nebo teplo vznikající hořením plynu a olizující moje maso ? "
26. 05. 2017 Reagovat
Marek: Já mám udělaný gril svépomoci s žulovým kamenem a nedám na něj dopustit. Rozehřeju a kámen díky setrvačnosti je horký i hodinu a klidně mohu grilovat bez přikládání. A HLAVNĚ NIC NEKAPE DO OHNĚ, TEDY ŽÁDNÉ KARCINOGENÍ LÁTKY, JENŽ JDOU NA MASO.
26. 05. 2017 Reagovat
Hájek Miroslav: Začal jsem na kameni, ale má svoje nevýhody /jako uhlí/ se správnou teplotou a potom to čištění.Musí se počkat až kámen vychladne ale při tom se pořád přípaluje štáva z pečení.Na uhlí je to lepší s teplotou může se maso posunovat na méně teplé místo. Ted´máme plyn a ten nemá chybu, ani s teplotou ani s čištěním. Po grilování se musí dobře vyčistit.Někdy čistím druhý den až připáleniny zvlhnou jde to líp./gril je na zahradě/

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha