Zahradní krby a pohodlné grilování

Zahradní krby a pohodlné grilování

Grily a krby, vydáno 14. 05. 2010

Zahradní krby, stejně jako grily, slouží zejména k přípravě pokrmů. Oblíbili si je majitelé rodinných domů, ale také chataři a chalupáři, kteří je využívají o víkendech a dovolených k vytvoření příjemné atmosféry a přípravě chutných pokrmů. Jak vybírat zahradní krby?

Rostlina dne

Levandule

Levandule

Levandule vytváří plný keřík s úzkými šedozelenými aromatickými listy, vysoký 30 – 60 cm. V červenci a srpnu vykvétá...

​Zahradní krby se postupem doby staly častým doplňkem zahrad a zároveň místem, kde se lidé scházejí, aby si poseděli a popovídali.

Nepodceňujte pečlivý výběr!


Při výběru krbu je důležité hledět na funkčnost a jednoduchost. Krb by měl být snadno sestavitelný, a to i bez odborných znalostí, pouze s přiloženým návodem. Vyroben by měl být z prověřených materiálů a s možností dokoupení náhradních dílů. Zahradní krby se vyrábí s udírnou nebo bez ní. Vzhledem k tomu, že se na trhu pohybuje více výrobců, lze vybírat z rozsáhlé škály modelů a typů. Díky širokému výběru, vysoké kvalitě a nízkým cenám si vybere určitě každý.

TIP: zahradní krby se převážně vyrábějí z betonu. Díky tomu lze krby zakoupit v různých barevných odstínech, které budou slušet i vaší zahradě.

Zahradní krby a pohodlné grilování
​Zahradní krby: výhody, které oceníte

- materiály, ze kterých jsou krby stavěny jsou kvalitní a zaručují odolnost proti žáru.

- díky široké škále materiálů a povrchů lze zahradní přizpůsobit omítce domu nebo dlažbě.

- jednoduchá manipulace umožňuje rozebrání a přemístění krbu, aniž by došlo k jeho poškození.

- koupí zahradního krbu uděláte největší radost sami sobě. Není nic příjemnějšího, než večerní posezení u ohně a praskajícího dřeva s lidmi, které máte rádi.
​Pravidla bezpečného grilování

- zahradní krb sestavte na stabilním a rovném místě, např. betonu, kamenných deskách či kamenné drti. Vyvarujte se trávě a písku. Při sestavování postupujte podle návodu.

- v těsné blízkosti krbu by neměli růst keře a stát hořlavé předměty.

- při grilování dbejte na ochranu rukou, používejte grilovací rukavice a grilovací nářadí s dlouhou rukojetí. Chraňte i zbytek těla, např. grilovací zástěrou.

- hlídejte zejména malé děti a domácí zvířata, které mohou být zlákáni vůní připravovaného pokrmu do nebezpečné blízkosti.

DŮLEŽITÉ
: vždy dbejte pokynů uvedených výrobci.
​Jaké palivo použít, aby pokrm voněl a dobře chutnal

V zahradním krbu můžete grilovat, opékat, rožnit, dusit i udit. Lehce zde připravíte i běžný letní oběd či sladký dezert. Při grilování a rožnění jídel se nejčastěji používá dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. Udíte-li, je potřeba použít tvrdé dřevo z ovocných stromů, nejlepší je švestkové. Zajímavou vůni i chuť pak dodá jalovec. Všeobecně však platí, že do krbů patří tvrdé dřevo z listnáčů, které málo praská, hoří klidně a pomalu. Zahradní krby jsou většinou konstruovány na použití dřeva a dřevěného uhlí.

Připravte si na grilu dezert, např. grilovaná jablka! 


Jablka omyjte, rozkrojte a zbavte jádřinců. Naplňte je ovocnou zavařeninou, nasekanými mandlemi a opět obě půlky spojte. Jablka položte na alobal, posypejte je skořicí a přidejte kousek másla. Poté je pevně zabalte a grilujte po dobu 30 minut.

Autor: Markéta Konopová
Foto: archiv autora


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha