Nože, nůžky a pilky... Jaké vybrat a neprohloupit?

Nože, nůžky a pilky... Jaké vybrat a neprohloupit?

Nářadí, vydáno 12. 12. 2016

Pomocníkem nejen každého zahrádkáře jsou po dlouhou dobu nože. S postupem času se tito pomocníci neustále zlepšují. Zdokonalují se jednak materiály pro výrobu čepelí, ale také materiály a tvary rukojetí, aby například nedošlo k pořezání, otlakům nebo puchýřům. K výraznému vývoji došlo také i u brousků, kde se neustále hledají nové a lepší materiály, které zaručí nejen přesnost broušení, ale také výslednou kvalitu ostrosti čepele.

Rostlina dne

Zběhovec

Zběhovec

Tvoří nadzemní výhony a malé, vzdušné růžice. Významná půdopkryvná rostlin, která dokáže vytvořit celé koberce...

Zahradnické nože

Mezi nejpoužívanější zahradnické nože se řadí bezesporu zahradnická žabka, očkovací a roubovací nůž. První typ nože má širší a na konci zahnutou čepel. Na rozdíl od ostatních výše uvedených nožů se brousí oboustranně. Používá se k odříznutí různých výhonů. Pokud je řez dobře veden, nehrozí totiž jeho deformace či zmáčknutí a rána se tak lépe zahojí. Hodí se i na začišťování větších ran, které jsou způsobeny pilkou či střihem.

Očkovací nůž má jednostranně broušenou čepel, a proto je vhodné zohlednit, zda jste praváci nebo leváci. Tento typ nože je určen, jak už samotný název napovídá, k očkování růží či ovocných dřevin. Na čepeli má výstupek, který se používá k odchlípnutí kůry, pod níž se zasune očko očkované dřeviny.

Poslední typ nože se brousí stejně jako očkovací nůž. Už ze samotného názvu je zřejmé, k čemu je roubovací nůž určený. Jeho čepel je rovná a umožňuje nám tak dlouhý, šikmý a přesný řez, bez kterého se při správném roubování neobejdeme.

Pevná čepel je základ

Než půjdete samotný nůž kupovat, ujasněte si nejen, pro jakou práci má sloužit, ale také četnost jeho použití. Pokud se má nůž stát vaším každodenním pomocníkem, vybírejte nejen dle tvaru a zpracování rukojeti, ale hlavně také podle pevnosti čepele. Nesmí se například stát, že při větším tlaku dojde k jejímu ohnutí a deformaci.

Nejčastějším materiálem pro výrobu čepelí jsou různé druhy oceli. Stupeň tvrdosti oceli a i jiných materiálů udává Rockwellova stupnice. Myslete ovšem i na to, že tvrdá čepel není vždy výhrou. Velmi tvrdé typy jsou bohužel málo pevné a při větším tlaku může docházet k prasknutí. Průměrná tvrdost nože se obvykle pohybuje kolem 55 HRC. Při výběru nože se poraďte se zkušeným zahradníkem, který má mnoho zkušeností a dovede vás tak lépe nasměrovat.

S ostrým nožem jde práce lépe od ruky…

Při koupi nože nezapomeňte přikoupit nejen vhodný, ale také kvalitní brousek. I zde je vhodné požádat o radu zkušeného zahradníka nebo například i mistra kuchaře. Povolání, které vyžadují přesnou práci s noži, požadují i ostrou čepel. Lidé pracující v těchto odvětvích vám tak mohou dobře poradit.

U broušení je nutné po celou dobu držet patřiční úhel. Ten se může u každého typu nože lišit. Broušení probíhá v několika krocích. V prvním kroku brousíme čepel s pomocí brousku větší zrnitosti kolem 200 mesh. Kde se brousí nůž oboustranně, dbáme také na správné střídání stran.

Poté vyměníme brousek za jemnější, jehož zrnitost by měla být kolem 300 mesh. Tímto brouskem ostří nejen vyhladíme, ale také se zbavíme takzvané jehly. Jedná se o hranu na konci ostří, která se při ostření ztenčila do té míry, že nedrží svoji pevnost a převaluje se ze strany na stranu.

Při broušení nesmíme zapomenout na použití lubrikantu a na konci celého broušení obtáhnout čepel vepřovicí nebo kvalitním koženým opaskem. Ostří se tak vyhladí a bude perfektně ostré.

Stejná pravidla jako u nožů platí i pro zahradnické nůžky. I zde je základem dobře tvarovaná rukojeť, díky které si šetříme ruce a zvládneme tak udělat více práce. Obdobné je to i s čepelí nůžek, která se při střihu velmi namáhá a rychle se tak ztupí. I zde proto věnujte nejen výběru brousku, ale také samotnému ostření pozornost. Spoj čepelí nezapomeňte u nůžek dobře promazat, aby nebyl jejich chod namáhavý a těžký.

Kde nůžky a nože nestačí, použijte pilku

Pokud potřebujete odstranit větve většího průměru, použijte pilky. Těchto praktických pomocníků je na trhu nepřeberné množství a na každou práci je vhodné použít správný typ. Při výběru berte v úvahu, zda budete řezat dřevo čerstvé nebo suché, typ dřeva totiž ovlivňuje volbu vhodného listu.

Na trhu také objevíte pilky s rovným nebo zahnutým listem. Pilka s rovným listem vás sice překvapí snadnou manipulací, ale mnohdy se spíše hodí pro řez větví menšího průměru, zatímco zahnuté listy perfektně poslouží i při odstraňování silných větví.

Pokud si libujete v praktických „vychytávkách“, určitě vás nadchne pilka se zásuvným listem do rukojeti, kterou lze snadno schovat například do kapsy pracovních kalhot.

Text: Jan Vrbata
Foto: Shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha