Bylinkové žně

Bylinkové žně

Rady a tipy, vydáno 18. 08. 2015

Máte-li možnost nasušit si nebo zmrazit bylinky, neváhejte ani chvíli. Můžete si je pak užívat v průběhu celého roku i v zimě. Důležité je také vědět jak na to a s tím vám dnes poradíme.

Rostlina dne

Mucholapka podivná

Mucholapka podivná

Mucholapka podivná je masožravá rostlina patřící do rodu Dionaea, jehož je jediným druhem. Jak rostlina dozrává, může na...

Bylinky byly nějakou dobu zapomenuté, ale s příklonem k zdravému jídlu a přirozenému způsobu stravování se vrací do našich kuchyní. Dochutí a ozdobí pokrmy, pomáhají dobrému trávení a ještě disponují léčivými schopnostmi. To by bylo ale na mnohem delší článek. Dnes se budeme věnovat vhodnému zpracování bylinek, abyste u nich dokázali zachovat co nejvíce vitamínů a minerálů. Rovněž je důležité vědět, kdy je správný čas pro sklizeň, aby byla zachována léčivá schopnost jednotlivých částí bylinek. 

Kdy a jak bylinky sbírat

Na střih bylin si berte vždy čisté nástroje, abyste například z některé nemocné bylinky nepřenesli nákazu či škůdce. Víte-li, co budete v daný den připravovat k jídlu, vyplatí se nasbírat si příslušnou bylinku hned ráno, dokud není rostlinka pod přímým sluncem. V tu chvíli je obsah vonných silic nejvyšší. Ideální jsou na tuto činnost ostré a čisté nůžky. Ovšem například bazalka by se měla uštipovat ručně.

Květy je nejvhodnější sbírat v době, kdy vykvétají.  Příliš rozvité by už z rostlin opadávaly. Pokud sbíráte z léčivek kořeny, tak ideální dobou jejich sběru je podzim. Plody vždy sbírejte až v době jejich zralosti. Plně vyzrálá semena vhodná ke sběru poznáte obvykle podle hnědé nebo černé barvy. Rozhodně by neměla být v době sběru ještě zelená.

Před rozkvětem stříhejte: meduňku, mátu, oregano, majoránku, bazalku, tymián a šalvěj.

Důležitý je i střih

Některé bylinky můžeme sbírat v průběhu celého léta, ale nejlepší jsou vždy lístky mladé z rostlin ještě nekvetoucích. Bylinky stříhejte těsně nad zemí. Tak znovu obrazí a vyženou nové výhonky. U rostlinky s miniaturními stonky stříhejte listy i se stonky, lístky z nich pak jemně oberete prsty.

 

Jak správně sušit

Listy je nejvhodnější sušit na tenkém plátnu upnutém v rámu. Rámy pak rozložte ve vzdušné místnosti mimo dosah přímého slunce a tak, aby kolem rámů volně proudil ze všech stran vzduch. Obvykle do 2 týdnů změní barvu a jsou při dotyku lámavé, což znamená, že jsou vhodné k uskladnění a dobře usušené. Při promnutí mezi prsty šustí a drolí se. Levanduli svazujte do svazečků a nechejte viset květy dolů.

Sušit se ovšem nevyplatí všechny druhy bylinek. Například libeček, kopr nebo bazalka při sušení ztratí svou chuť i barvu, proto je vhodnější je zmrazit. Jemně nasekané buďto kolébkou s pořádným ostřím anebo nožem je uložíte do formiček na led. Tak je budete mít rovnou „nadávkované“ a nebudete muset rozmrazovat celé velké kusy, které ihned nespotřebujete.

Kořeny sušte rovněž rozložené na ploše. Nejdřív je ale důkladně omyjte, odrhněte kartáčkem a raději rozkrájejte na menší kusy, které se lépe suší.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: gertens.com, tcpermaculture.com, eathealthylivefit.com, blog.wojnanasmaki.pl, pepiniereduheronbleu.com, balkep.org, gobotany.newenglandwild.org, prote4u.org, reherb.eu,  herbgarden.co.za, flora.of.turkey.pagesperso-orange.fr, fehrienwohnungkreuth.com.


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha