Čištění zahradního krbu a jeho zazimování

Čištění zahradního krbu a jeho zazimování

Rady a tipy, vydáno 22. 09. 2014

Zahradní krby, ale i grily získávají poslední dobou stále větší význam. V jejich bezprostřední blízkosti se odehrává nejedno společenské setkání. Zahradní krby také získávají na významu kulinářském. Lze si v nich ugrilovat maso, připravovat si v nich i zeleninu, ovšem zahradní krby se dají využít i jako pec, ve které si připravíme skvělý domácí chléb anebo pizzu, případně si v nich uděláme skvělý víkendový oběd. Jakmile však sezóna pobytu na zahradách a v exteriéru končí, je třeba krb vyčistit a zazimovat.

Rostlina dne

Okrasná paprička

Okrasná paprička

Existují růrné odrůdy okrasných papriček: FIPS - je nižšího vzrůstu, má světle zelené listy. Vytváří hustý keř s...

Proč je čištění nezbytné

Ideální situace nastává, pokud krb v průběhu sezóny čistíte pravidelně. Nejčastějším problémem zanášení krbů je špatné a nevysušené palivo. Nutnost čištění úzce souvisí s množstvím vytvořeného popela a s velikostí popelníku. Krby, grily a sporáky, vše je nutné čistit nejen z důvodů estetických a hygienických, ale také kvůli snížení rizika vzniku požáru. Nezapomeňte, že krb je potřeba čistit vždy až po vychladnutí, tedy za studena. Pro čištění v průběhu sezóny není potřeba žádná speciální péče. Postačí důkladné očištění grilovacího roštu a pravidelné odstraňování popela.

Jak různě lze popel z krbu využít

Popel z krbu není zapotřebí vyhazovat, lze jej v zahradě dále využít. Využijte popel například jako efektivní hnojivo. Můžete s ním pohnojit trávník anebo záhony na zahradě. Popel ze dřeva a dalších ekologických paliv můžete přidávat rovněž do kompostu. Pokud jste ho nashromáždili dostatečné množství, poslouží vám třeba v zimě místo posypové soli na chodníky a příjezdové cesty k domu, které tím pádem nebudou klouzat. Aby šel popel z krbu dobře odstraňovat, nepoužívejte k uhasení ohně vodu, a když, tak jen v krajním případě. Voda vytvoří z popela pastu. K udušení ohně využijte raději hlínu anebo vyčkejte, dokud oheň sám nezhasne.

Čištění na závěr sezóny

Kompletní velké čistění zahradního krbu by se mělo provést vždy po ukončení topné sezóny, když krb zůstává po delší dobu nevyužit. K důkladnému vyčištění je vhodné použít krbový vysavač. V případě velkého znečištění neváháme využít rovněž saponáty. K vyčištění vnitřní části použijte drátěný kartáč a trochu vody a seškrábejte případné zbytky jídla, které ulpěly na vnitřní straně krbu.

Co je třeba zkontrolovat

Bezpodmínečně nutná je i kontrola ohniště, zda není na některém místě jakkoli poškozené. Neopomeňte nechat otevřené také vzduchové ventily, které tak napomohou vysušování zahradního krbu při jeho čištění. V krbu nesmí zůstat žádný popel, který by napomáhal nasávání vlhkosti a následně způsoboval korozi. Důležitá je i kontrola komína, aby skrz něj do krbu nepršelo. Pro jeho zakrytí dobře poslouží stříška. Vždy však musí zůstat zachovaný přívod vzduchu. Máte-li pochybnosti o správném hoření krbu, nechejte si ho raději zkontrolovat odborníkem, což se mimichodem doporučuje provádět pravidelně.

Zazimování zahradního krbu

Zahradní krby a udírny není většinou potřeba nijak dále speciálně zazimovávat a přikrývat, neboť jsou budovány z odolného materiálu, jenž je dostatečně připraven na to odolávat nejen vysokým, ale i nízkým teplotám, díky čemuž jim ani v mrazu nehrozí poškození.

Budete-li se držet našich doporučení, bude váš zahradní krb skvěle připraven na zimu a vy jej můžete bez obav začít využívat s příchodem další nové sezóny v plné míře.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: sarahsnodgrass.com, albaughmasonry.com, houzz.com, nexttonature.biz, zeospot.com, homegardenair.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha