Co s rajčaty po sklizni

Co s rajčaty po sklizni

Rady a tipy, vydáno 29. 08. 2013

Okurková sezóna by se stejně dobře mohla jmenovat sezonou rajčatovou. Kam se podíváme, tam rajčata dozrávají, máme je nejen ve sklenících, na zahradách, ale i na balkonech, nebo v závěsných koších, ale hlavně na talíři. Rajčata jsou velmi zdravá, a tak bychom je měli spotřebovat a nevyhazovat.

Rostlina dne

Černý rybíz

Černý rybíz

Rybíz černý je rozložitý až 2 m vysoký ovocný keř. Od dubna do května se na rostlině objevují květy zelenkavě červené...

Velmi často se stává, že nám nechutnají koupená rajčata, a tak si je raději vypěstujeme sami na svých  zahradách. Rajčata, která jsou ke koupi v obchodních centrech, musí mít prodlouženou dobu trvanlivosti, neopadávají z rostlin, nepraskají ani neměknou, celkově tedy mají delší uchovatelnost, což ale může být právě na úkor chuti. Ve výsledku pak takové rajče spíše vypadá než chutná. Jedná se totiž o takzvaná long-life tyčkové odrůdy rajčat.

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jsou tedy ve stavu nejlepších chuťových vlastností. Obvykle doba sklizně rajčat nastává po 8 až 10 týdnech od jejich výsadby. Pokud bychom plody nechali přezrát, dojde k jejich praskání a měknutí. Ideální je, sklízet je v intervalu 4 až 6 dnů, minimálně však 1x za týden. Abychom měli plody chutnější, je lepší oddělit od rostliny celé vijany anebo minimálně plod se stopkou i kalichem. Až později, kdy již hrozí, že plody budou poškozeny mrazíkem, sklidíme teprve dozrávající plody dorostlé do konečné velikosti.

Pamatujte! Zelené plody rajčat, které stihly dorůst do konečné velikosti, mají schopnost dozrát i poté, co již byly z rostliny utrženy. Malé zelené plody, které nedorostly do konečné velikosti té které odrůdy, nejsou schopné po utržení z rostliny uzrát.

Náš tip: pro dozrávání rajčat použijte mísu, do jejíhož středu uložíte dozrávající jablka. Z nich se uvolňuje etylen, který napomůže dozrávání také u rajčat. 

Rajčata mohou být skladována dokonce i několik týdnů, v závislosti na teplotě okolí a stádiu zralosti. Zelené plody dorostlé do konečné velikosti lze uchovávat při teplotách mezi 13 až 18 °C. Čím vice se však bude teplota blížit 13 °C, tím pomalejší bude jejich dozrávání. Při teplotě 10 °C se proces dozrávání zcela zabrzdí a hrozí riziko poškození plodu chladem.

Pro zralé plody pevné konzistence a plného vybarvení jsou pro uskladnění vhodné teploty mezi  7 – 10 °C. U nich hrozí riziko poškození chladem až při 7 °C. Tehdy plody ztrácejí svou chuť, barvu i konzistenci.
Vzhledem k tomu, že rajčata patří k velmi oblíbené zelenině, konzumují a zpracovávají se v mnoha podobách a úpravách. Velmi známé z úprav za tepla je například výroba kečupu, leča anebo protlaků.  Oblíbené jsou i rajčatové omáčky, rajčatové džusy, nebo rajčata sterilované nebo dušená. V čerstvém stavu jsou vynikající jako svěží přílohy k masu, sýrům, do baget anebo na chlebíčky či k přízdobě nejrůznějších studených mís a dalších pokrmů. Je prokázáno, že jejich konzumace napomáhá při hubnutí a také jako prevence rakoviny.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: fat-reducingtips.blogspot.com, organicgardening.com, verticalhydroponic.com, dicasa.pt, media.npg.org, vagatablegardener.com, renaissanceherbs.com.au, ifood.tv, dupont.com, gardentherapy.ca, stroke-network.com,closetcooking.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha