Jak si poradit se rzí hrušňovou

Jak si poradit se rzí hrušňovou

Rady a tipy, vydáno 30. 11. 2016

Rez hrušňová představuje pro pěstitele oblíbeného ovoce stále větší nebezpečí. I když obvykle nemá vliv na kvalitu plodů, problémem je úbytek listové plochy a následné oslabení stromů. U starších jedinců může mít její výskyt fatální následky.

Rostlina dne

Krásnoplodka

Krásnoplodka

Stálezelené nebo opadavé keře i stromky, letorosty jsou kulaté až čtyřhranné, listy pilovité, květy drobné, plody...

Rez je houbová choroba, jejímž původcem je Gymnosporangium sabinae. Ke svému životu potřebuje dva hostitele – hrušeň (Pyrus communis) a druhým hostitelem je jalovec čínský (Juniperus chinensis) nebo jalovec klášterský (Juniperus sabina L.) a jeho variety. Svůj vývoj začne na jaře na jalovcích, odkud se za pomoci větru „stěhuje“ na hrušně.

V dubnu až květnu vyrůstají na kůře jalovců z telií rosolovité oranžovožluté útvary. Z těchto ložisek se uvolňují teliospory, které se za pomoci větru dostávají na hrušně. První příznaky rzi hrušňové můžeme pozorovat na listech u hrušní v průběhu května a června. Nejprve se na nich objeví oválné skvrny žluto-oranžové barvy velikosti 1–2 cm. Druhá polovina léta odkryje na spodní straně listových čepelí 3 až 5 mm výrůstky, které se nazývají aecia. Ta jsou místem vzniku spor, které se stěhují zpět na jalovce. Napadené části jalovce jsou mírně vřetenovitě zduřelé. Dochází k omezení růstu, žloutnutí a opadu jehličí, výjimečně i k odumírání větévek a větví.

Rozhoduje vzdálenost

Čím blíže sobě jsou hrušeň a jalovec, tím pravděpodobnější je přenos nákazy. Za rizikovou je považována vzdálenost menší než 150 až 200 metrů. Ovšem zaznamenány byly i přenosy spor na vzdálenost 1000 metrů.

Také počasí zde hraje významnou roli. K infekci dochází nejčastěji za teplého deštivého počasí při teplotách ovzduší okolo 18 °C a v době kvetení hrušní. Pro šíření spor postačují teploty okolo 12 °C. 

Hlavní příčinou nárůstu výskytu rzi hrušňové v našich končinách je vzrůstající obliba výsadby jalovců  nejen v soukromých zahradách, ale i na veřejných prostranstvích anebo v zahrádkářských koloniích.

Doporučovaná ochranná opatření

  • Vzájemná izolace hostitelů, minimální odstup 200 metrů, ideálně 500 m.
  • Sledování výskytu telií v jarních měsících na jalovci a včasné odstranění napadených větví. Při extrémním rozšíření nekompromisně odstranit celé keře.
  • Zamezit šíření infekce překrytím jalovců pomocí bílé netkané textilie v dubnu až květnu.
  • Chemická ochrana hrušní fungicidním postřikem (Baycor, Horizon, Score  apod.) v období před začátkem kvetení. Při vlhkém počasí postřik po týdnu zopakovat. Další postřik po odkvětu.
  • Současně provádět i postřik jalovce, a to alespoň 3x s měsíčním odstupem. První postřik počátkem dubna.
  • Na podzim nenechávat ležet listí, ale spálit je stejně jako odstraněné napadené větve jalovce.
  • Výběr odolnějších odrůd a kultivarů hrušní. Obecně odolnější jsou ranější odrůdy.
  • Pěstování odolnějších kultivarů hostitelských druhů a kříženců – jalovec obecný (Juniperus communis), jalovec šupinatý (Juniperus squamata) či jalovec poléhavý (Juniperus horizontalis).

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

30. 11. 2016 Reagovat
Radek: jediné pokácet jalovce
30. 11. 2016 Reagovat
František: ...to jsou všechno bláboly pořád dokola...má to vliv na kvalitu plodů, oslabuje staré stromy a zahubí mladé....funguje SAPROL ale pořád se diskutuje jestli ho povolit nebo ne...je určen na rez u růží a u hrušek funguje 100% - jednou v době plného květu a podruhé při odkvétání...
30. 11. 2016 Reagovat
Petra: Aha, a jak si s ní teda poradím? :-D
30. 11. 2016 Reagovat
marek: Proboha, kdo to psal. Zamyslete se nad realizací podobného opatření :-)

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha