Jak zužitkovat jablka

Jak zužitkovat jablka

Rady a tipy, vydáno 27. 11. 2015

Ačkoli letošní léto bylo tropické a suché, na úrodě jablek se nijak negativně nepodepsalo. Spíše se dá mluvit o jejich nadúrodě. Takže možná ani nevíte, co s nimi. Jak zužitkovat jablka, kterým končí doba životnosti, je tématem dnešního článku.

Rostlina dne

Orchidej

Orchidej

Tyto vytrvalé byliny rozdělujeme na geofyty - rostoucí v půdě, nebo epifyty - rostoucí v korunách stromů. Podle nároků na...

Věděli jste, že na konci 16. století, jsme byli u nás na takové pěstitelské úrovni, že proslulá „míšeňská jablíčka“ byla posílána z města jejich původu – Libochovic do Říma samotnému papeži Klimentovi VII.? Za Josefa II. platilo dokonce nařízení, že ten kdo žádal o možnost ženitby, musel povinně zasadit na zahradě několik štěpných stromů. Mezi nimi bývaly nejčastěji právě jabloně, hrušně a švestky.

Jablka nejen k jídlu  

Opravdu pěkně vydařená a hezky vybarvená jablka můžete použít i jako velmi působivou dekoraci v interiéru. Dají se z nich vyrábět svícínky, sušit křížaly, které pak rovněž slouží na dekorování. Zkuste z nich vyrobit například růžičky, které zapečete na koláči. Jablka poslouží také jako půvabné jmenovky na slavnostním vánočním stole. Lesklá červená a zelená jablíčka se budou krásně vyjímat ve skleněné váze.

Chuťově i barevně dobrá jablka můžete uložit do dřevěného soudku a připravit jako dárek pro vaše přátele. Jejich lahodnou chuť můžete okusit v jablečném moštu anebo ve spoustě skvělých jablečných koláčů.

Zapečená jablka s pudinkem 

Skvělou pochoutkou, která je snadná na přípravu a není ani finančně nijak náročná, jsou celá jablka zapékaná ve vanilkovém pudinku.

Budete potřebovat: jablka, puding, mléko, cukr

Postup:

  • Celá jablka omyjeme a vykrojíme z nich kulatou škrabkou jádřince tak, aby jablka zůstala v celku.
  • V mléku zatím uvaříme klasickým způsobem vanilkový pudink, který můžeme trochu více osladit. Jablka naskládáme do zapékací mísy. Do otvorů ve středech jablek nastrkáme lískové nebo vlašské ořechy a nahoru dáme lžičku marmelády.
  • Kolem jablek vlijeme uvařený pudink, přiklopíme a dáme zapéct do trouby cca na 30 až 40 minut. Uvidíte, že si pochutnáte! 

Karamelovo- tvarohový dip na jablečné plátky

Skvělý dip, do kterého si budete namáčet jablečné plátky, si vyrobíte velmi snadno během 3 minut a z pouhých 3 ingrediencí.

Na 10 porcí budete potřebovat: 2 smetanové sýry chlazené, například mascarpone, 1 šálek karamelové zmrzlinové polevy chlazené, 1 grahamové sušenky drcené.

Postup:

  • Umístěte smetanový sýr do mísy a elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladka. Načechraný bude asi za 1 minutu. Vmíchejte karamelovou zmrzlinou polevu.
  • Grahamové sušenky nadrobte na kousky, ty pak uzavřete do sáčku a pomocí válečku na těsto rozdrťte. Jakmile jsou jemně rozdrcené, vmíchejte je do připraveného krému.
  • Podáváme s plátky jablek. Tvarohový dip skladujte v ledničce, a to po dobu maximálně jednoho týdne a v uzavíratelné nádobě.

Obměna: Tento dip je lahodný také s trochou skořice (asi 1/4 lžičky) a několika kapkami muškátového vína.

A jestli vám ještě nějaká jablka zbyla, rozvařte je do povidel. Až se vám v zimě nebo na jaře zasteskne po vůni jablek, víte kam sáhnout.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: themetapicture.com, glorioustreats.com, zsazsabellagio.blogspot.com, curbly.com, homestetics.net, cozyhomescenes.com, kidsstuffworld.com, comeclone.com, alaskafromscratch.com, bloglovin.com, cookingclassy.com, chindeep.com, Shutterstock.


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha