Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů

Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů

Rady a tipy, vydáno 25. 04. 2014

Všichni víme, že zajímavě a nápaditě upravený pokrm chutná mnohem lépe. A ti z nás, kteří rádi experimentují a připravují často nové pokrmy, pro ty jsou neotřelé nápady takřka výzvou ke kreativitě. Skvělým nápadem v tomto směru je využití jedlých květů do pokrmů, ale i do nápojů.

Rostlina dne

Okrasná paprička

Okrasná paprička

Existují růrné odrůdy okrasných papriček: FIPS - je nižšího vzrůstu, má světle zelené listy. Vytváří hustý keř s...

Většina jedlých květů je velmi zajímavá, jak svým tvarem, tak i barvou, navíc díky kvetení ve stejném čase se dají mnohé druhy i kombinovat a stále tak pokrmy a nápoje v průběhu sezony měnit.

Většina jedlých květů obsahuje nektar, a to je důvod, proč se skvěle hodí právě ke sladkým pokrmům. Sladké tvarohové pochoutky, ovocné saláty a především zmrzlina se dají jedlými květy velmi půvabně přizdobit. S vanilkovým nebo banánovým pudinkem bílou šlehačkou jistě nejlépe ladí květy citrusů anebo hlavičky květů stévie či anýzových vonných kopřiv. Také rybízová šalvěj anebo květy jarních fialek vypadají na zmrzlině či dortech se světlou polevou nebo krémem (obr. č. 1).

Do další kategorie pikantních pokrmů lze přidávat zvláště sladce ostré květy chilli papriček anebo muškátů. Hodit se budou i jedlé chryzantémy. Zajímavý barevný kontrast dodají jídlům i celá květenství nebo i pár utržených jednotlivých kvítků pórkovitých druhů, zvláště květy pažitky nebo česneku. Velmi hezky ozvláštní takové květy i dipové omáčky, které mají světlý základ, například z jogurtu, tvarohu anebo měkkých sýrů. Podložíme-li omáčku ještě několika listy čerstvého salátu a nahoru přidáme pár lístků polníčku, rukoly anebo stonky perily, bude dokonalý nejen vzhled, ale i chuť.

Pro přípravu nápojů jsou okouzlující ozdobou kostky ledu, do kterých byly přidány barevné kvítky anebo alespoň několik okvětních plátků z jedlých květin. Kostky ledu mohou ozdobit jak ovocné šťávy, tak i ledový čaj nebo punč. Je však zapotřebí natrhat květy, jakmile jsou zcela otevřené. Tak vynikne jejich krása. Aby led zůstal hezky čirý, používejte k tvorbě kostek ledu převařenou a následně vychladlou vodu a do každé kostky přidejte jen jeden květ, aby hezky vynikl. Při vkládání květů do jednotlivých přihrádek je nejvhodnější používat pinzetu. Ke zmražení vody v led postačí asi 8 hodin. V kostkách ledu (obr. č. 2, 3, 10, 11) vypadají velmi hezky violky, macešky, lichořeřišnice, květy ananasové šalvěje, keříčkové bazalky a brutnáku

A nám už na závěr zbývá jen popřát vám dobrou chuť a příjemný pohled na vaše netradiční pokrmy a nápoje připravené z jedlých květů

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: weddingomania.com, pinterest.com, myparadissi.com, fashionoverreason.com, katiebrownblog.com, dealmaecoracao.com, cristinaferrarecooks.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha