Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou

Koření, bez kterého se Vánoce neobejdou

Rady a tipy, vydáno 22. 12. 2015

Koření, jehož vůni si neodmyslitelně spojujeme s Vánocemi a dodá mimořádné aroma nejen tradičnímu cukroví, punči či masitým pokrmům, navodí u vás doma tu pravou sváteční atmosféru. Doporučujeme zakoupit si koření celé, nikoli mleté. Lépe voní i chutná a navíc nádherně vypadá.

Rostlina dne

Černý rybíz

Černý rybíz

Rybíz černý je rozložitý až 2 m vysoký ovocný keř. Od dubna do května se na rostlině objevují květy zelenkavě červené...

Kardamon

Vy, kdo jste již zvyklí využívat kardamon v kuchyni, víte, že velmi intenzivně voní po citrusech. Jeho zelenavé obaly skrývající tmavě hnědá semínka jsou vzhledově podobná suchým jadérkům z citrusů. O kardamonu se tvrdí, že je králem koření. Na žebříčku nejdražšího koření obsadil hned třetí místo za vanilkou a šafránem. O Vánocích ho využijeme hlavně na sušenky a další cukrovinky, ovšem i na přípravu ryb a likérů.

Vanilka

Když už jsme zmínili vanilku, víte, že je to vlastně plod orchideje? Voní sladce, velmi příjemně a jakoby trošku mléčně. Plody mají tvar podlouhlého úzkého lusku a jsou velmi tmavé. Obsahují černá drobná semínka. Vanilku využijeme ve sladkém vánočním pečivu i v likérech.

Hřebíček

Jedno z nejvýraznějších aroma má hřebíček. Velmi charakteristická kořenitá pronikavá vůně vzniká uvnitř sušených květních poupat, přímo v jejich kalichu. Bez hřebíčku si nedovedeme představit vánoční punč, perník ani kompoty. Přidává se ovšem i do dalších nápojů a také do jehněčích pokrmů nebo do šunky atd.

Badyán

Stejně jako hřebíček je i badyán nedílnou součástí směsi koření do perníku. Vůní je velmi blízký anýzu jen o něco málo výraznější. Tmavohnědá souplodí mají tvar osmicípé hvězdy, která chrání uvnitř jednotlivých paprsků lesklá semínka. Badyán se přidává k drůbežímu a vepřovému masu, do svařeného vína, do povidel a pudinků, ale i k rybám, vaječným pokrmům a do kari omáček.

Koriandr

Malé plody koriandru jsou zakulacené žebrovité dvounažky. Svou vůní je koriandr velmi podobný kombinaci vůní pelyňku a mleté sušené pomerančové kůry. V kuchyni se využívá do cukroví, palačinek, rolády, chleba či jiného pečiva. Své místo má i v zavařeninách, polévkách, zelenině a čatní.

Skořice

Skořice je velmi dekorativním a zvláště o Vánocích žádaným kořením. Jsou to vlastně do trubiček srolované kousky kůry skořicovníku cejlonského, stromu z čeledi vavřínovitých. Na trhu ovšem převládá hrubší a méně aromatická skořice čínská s menší účinností než skořice cejlonská. Skořice dokáže dobře prohřát organismus, proto se pije v čajích, svařeném víně a punčích hlavně v zimě. Dává se také do kávy, sladkého pečiva, nákypů, zavařenin, cukroví, ovocných salátů a na drůbež.  

Anýz

Svěže jakoby mentolově voní anýz chutnající po lékořici. Plody jsou velmi drobné a mají tvar kapek hnědé barvy. Uplatní se jak v čajích, tak v kompotech, likérech, mase, ale i v koláčích a cukroví.    

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: sciencebyseltzer.com, hengduan.huh.harvard.edu, imgc.allpostersimages.com, luirig.altervista.org, newsfirst.lk, reherb.eu, s262.photobucket.com, ccnm.edu, 2.ac-lyon.fr, essentialto.me, i1.trekearth.com, flora.nhm-wien.ac.at, mobimotherhood.org., lafaza.com, shuttesrtock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha