Lékárna v zahradě aneb Recepty na domácí lektvary

Lékárna v zahradě aneb Recepty na domácí lektvary

Rady a tipy, vydáno 24. 11. 2016

Bylinky se vyplatí, jsou to nejlevnější léky, navíc vlastnoručně vypěstované v zahradě. Dnes vám dáme návod, jak pomocí bylinek bojovat proti podzimnímu kašli, rýmě a chřipce. Mnohé ozdravné přípravky jsou vhodné i pro děti, samozřejmě ty, které neobsahují alkohol nebo nežádoucí dodatky.

Rostlina dne

Hortenzie

Hortenzie

Tato keříkovitá rostlina má obrovské kulovité květy mnoha barev – růžové, modré, lila, bílé, ale i světle zelené nebo...

Jitrocel kopinatý a jitrocelový sirup

Jitrocel kopinatý, konkrétně jeho listy vykazují protizánětlivé účinky v dutině ústní, hrdle a trávicím traktu. Snižuje prokrvení sliznic a propustnost vlásečnic, má antibakteriální účinky a podporuje vykašlávání. Navíc následně regeneruje sliznice. Zevně můžeme vyzkoušet odvar nebo šťávu u čerstvých jitrocelových listů, která působí antisepticky. Jitrocel kopinatý nechybí snad na žádné zahradě, je snadno dostupný, není tedy důvod ho nevyužívat. Právě jitrocelový sirup mají děti při léčbě dýchacích obtíží nejraději.

Meduňkový sirup z meduňky lékařské

Následující léčivý sirup je rovněž vyroben z domácích surovin a bez konzervantů. Suroviny jsou uvedené na 2 lahve po 250 ml.

Budete potřebovat:

  • 1 svazek meduňky lékařské
  • malou snítku rozmarýnu
  • 500 ml vody
  • trochu citronové šťávy
  • 500 g cukru krupice

Omyté a osušené bylinky nahrubo nasekáme. V hrnci smícháme cukr s vodou. Krátce povaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Takto vzniklým sirupem ještě za horka zalijeme nasekanou meduňku a necháme ¼ hodiny táhnout, poté nálev scedíme přes sítko a tekutinu dochutíme citronovou šťávou. Jakmile bude sirup vychladlý, nalijeme ho do lahví a ty pečlivě uzavřeme. Meduňkový sirup doporučujeme užívat pro tlumení bolestí a křečí, k úpravě krevního oběhu a také na uklidnění trávicího ústrojí.  

Na srdce a proti průjmu ořechový likér

Na výrobu ořechového likéru budete potřebovat:

  • 700 ml čistého lihu
  • 2 vanilkové lusky
  • 250 g hnědého kandysu
  • 12 zelených vlašských ořechů

Ořechy dobře omyjte, rozkrájejte na čtvrtky a dejte do 5 litrové zavařovací sklenice. Ořechy ve sklenici zasypte kandysem. Z podélně rozpůlených vanilkových lusků vyškrábněte nožem dřeň a pak lusky i dřeň přidejte k ořechům do sklenice. Takto připravenou směs zalijte alkoholem, protřepejte, zavažte pergamenem a dejte na teplé a světlé místo. Vždy po nějakém čase obsah lahve protřepejte. Hotový likér pak sceďte přes kávový filtr, slijte do lahví a uzavřete. Dobře vám poslouží jak na zahřátí, tak pro posílení srdce anebo na uklidnění střev. 

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: balkep.org, kopfablage.de, p-fst1.pixstatic.com, finedininglovers.cdn.crosscast-system.com, media.blogg.urnatur.se, Shutterstcock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha