Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Rady a tipy, vydáno 02. 03. 2016

Možná jste již výraz pučálka někde zaslechli, ale nevíte, co to vlastně je. My vám dnes prozradíme, že z pučálky si můžete připravit zdravé a chutné mlsání na večer k televizi, aniž byste z jejího pojídání pak museli mít výčitky svědomí.

Rostlina dne

Komule

Komule

Komule jsou opadavé nebo stálezelené keře. Obvykle tvoří kopinaté listy, které jsou zespodu plstnaté. Ozdobné jsou...

Co to ta pučálka je?

Hovoříme-li o pučálce, máme na mysli tradiční postní pokrm, který vznikne opražením naklíčených zrn hrachu. Jedná se o celá semena hrachu včetně slupky a zárodečného klíčku. Hrách musí nejdříve vzklíčit, nabobtnat takzvaně „napučet“. Odtud vznikl název pokrmu. Hrách napučí po několikadenním máčení ve vodě.

Pučálka v historii 

Většina za nás si pučálku spojuje s obdobím Velikonoc. Jedná se totiž o staročeské jídlo, které se konzumovalo nejčastěji v období velikonočního půstu. Doložené historické zmínky o pučálce jsou z 15. století. Nabobtnalý hrách se dříve pražil na sucho, až později se začal smažit na tuku. Následně se upravoval na slano anebo na sladko.

V dobách dávno minulých praženou pučálku prodávaly na ulicích pučálnice. Tak se říkalo ženám, které ji přímo na ulici pražily a pak hned prodávaly. Podle pučálky byla také pojmenována první postní neděle a zároveň počátek velikonočního půstu.

Pojí se s ní i různé tradice. Například na Mladoboleslavsku se například vodou slitou z naklíčeného hrachu zaléval hrách připravovaný k setí, aby byl odolnější vůči chorobám.

Jak napučet hrách?

1. den hrách přebereme a propláchneme. Zalijeme ho vodou tak, aby jí bylo dost ještě 3 cm nad vrstvou hrachu. Jako nádobu pro naklíčení můžeme vybrat například zavařovací sklenici. Hrách necháme 24 hodin stát v chladnější místnosti.

2. a 3. den slijeme z hrachu vodu, která v něm zůstala. Propláchneme ho čerstvou vodou, znovu zalijeme vodou a opět vrátíme do zavařovací sklenice. Sklenici utěsníme potravinovou fólií a do ní třeba vidličkou propíchneme dírky. Tím umožníme hrachu, aby dýchal a zároveň se nevysušoval. Následně hrách necháme stát jeden den opět na stejném místě.

3. nebo 4. den jsou již na hrachu klíčky, můžeme se tedy pustit do samotné přípravy pučálky.

Jak udělat z hrachu pučálku

Nejprve na pánvi rozehřejeme máslo. Máslo zpěníme a vysypeme do něj naklíčený hrách. Mírně jej osolíme, opepříme a opékáme něco mezi 3 až 5 minutami. Opékáním ztratí měkkost a syrovou chuť. Občas ho opatrně protřepeme, aby se neuvolnily slupky. 

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha