Sklízíme ořechy – vlašské i lískové

Sklízíme ořechy – vlašské i lískové

Rady a tipy, vydáno 03. 09. 2014

Ořechy, oříšky, ty chutné a zdravé laskominy, už je tu zase jejich čas. Při procházkách v přírodě jste si jistě všimli, že už se začínají objevovat pod stromy, jak napadané vlašské ořechy, tak i některé druhy lískových ořechů. Ptáte-li se, kdy je správný čas na jejich sběr, čtěte dále.

Rostlina dne

Orchidej

Orchidej

Tyto vytrvalé byliny rozdělujeme na geofyty - rostoucí v půdě, nebo epifyty - rostoucí v korunách stromů. Podle nároků na...


Na ořechy se nevyplatí spěchat

Na ořechy nespěchejte. Nikdy neklaťte ještě zelené ořechy, poškodili byste větve stromu. Jejich zelený obal musí vždy samovolně puknout. Předčasně sklizené ořechy nebudou mít správnou chuť a velmi často také ještě ve skořápce zplesniví, nebo také jádro předčasně seschne a nebude dobré. Samy stromy vám takříkajíc napovědí, v kterou dobu ořechy sklízet. Na podzim začínají samy zralé plody padat na zem, což je neklamný znak toho, že vlašské ořechy dozrály. Ořechy se vám budou ze země lépe sbírat, posekáte-li pod stromem trávu ještě před sklizní.

Pozor – barví!

Nezapomeňte, že slupky vlašských ořechů barví silně do hněda vše, s čím přijdou do kontaktu, takže se na loupání ořechů vybavte raději rukavicemi. Pokud na ně ale zapomenete, hnědou barvu z rukou vám pomůže smýt koncentrovaná šťáva z citronu.

Časem lískových oříšků je září

Lískové oříšky dozrávají nejčastěji v září. Když zhnědne spodní polovina punčošky a skořápka se zbarví do světle hněda, je oříšek zralý. Odrůdy s krátkou punčoškou se dají lehce setřást, lépe z ní vypadávají. Ale odrůdy s dlouho punčoškou, tzv. lombardská odrůda, se musí očesat a pak z punčošky vyloupat. Takto získané oříšky je potřeba ještě dosušit na sítech, nebo na lískách vyložených papírem.

Dobrý tip na chutné uskladnění

Pokud rádi mlsáte, netrapte se s tím, jak a kde budete ořechy skladovat. Naložte si je do medu. Uvidíte, že z vaší spíže zmizí dřív, než by je mohl najít nějaký škůdce. Ideální je namíchat do hrnce med s ořechy v poměru 1:1. Společně vše na plotně zahříváme, dokud se med nerozpustí. Naložené ořechy v medu je nejvhodnější skladovat v uzavíratelné sklenici se šroubovacím víčkem. Až vás přepadne mlsná anebo budete cítit, že vaše nervy se potřebují uklidnit, jednoduše sáhnete po sklenici s ořechy naloženými v medu.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: weightwatchers.com, 21food.com, instructables.com, plantsystematics.org, vilmorin-tree-seeds.com, eggert-baumschulen.de, dontharm.me


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha