Velký zahradní seriál – zahrada krok za krokem 20

Velký zahradní seriál – zahrada krok za krokem 20

Rady a tipy, vydáno 24. 05. 2012

Přichází čas, kdy všechnu tu lopotu, co jsme od zimy na zahrádce podnikli, konečně zúročujeme. Trvalky a letničky jsou v plném květu nebo se k němu chystají, jarní keře střídají květy letních, ovocné stromy nasazují první plody.

Rostlina dne

Buk obecný (Buk lesní)

Buk obecný (Buk lesní)

Buk je to rozložitý strom s hustou korunou, obvykle dorůstají 20 až 30 m. Mají hladkou kůru šedé barvy. Na jaře tvoří...

 

Zahradník samozřejmě nemá oddych ani nyní, ale při pletí, sekání trávy a zalévání se může kochat pohledem na výsledky své jarní práce. Lavičky v loubí růží, altánky a pergoly jsou natřené a svádějí k lenošivému posezení. Za chvíli na zahradu vyndáme grily, pozveme přátele a budeme mlsat a nasávat vůni masa, zeleniny a ryb. K tomu ovšem potřebujeme čerstvé bylinky. Nikdy jich není dost, takže vyséváme a dosazujeme i během léta. Jaké?

Bazalka je typická letní bylinka, v našich podmínkách zimu nepřečká. Naroste ale rychle, pokud nemáte předpěstováno ze semínek, zakupte pár sazeniček, vysaďte do na humus bohaté zeminy, zalévejte – a stříhejte a užívejte si nezaměnitelné vůně a chuti.

Petrželka a pažitka jsou stálice, nejlepší chuť a vůni mají ale dokud nezačnou vykvétat. Nejlepší je tedy průběžně dosévat a teprve k podzimu si nechat na záhonu pár zmohutnělých keříků.

Majoránka naroste rychle, můžete ji vysít přímo na záhon, během pár týdnů budete mít keřík, ze kterého můžete odstřihovat do kuchyně mladé výhonky.

Tymián – mateřídouška vysaďte sazeničku a mladé výhonky zastřihujte pro kuchyňské použití, keřík se rychleji rozkošatí.

Šalvěj potřebuje trochu trpělivosti, když jí ale dáte dostatek živin, nasadí mladé výhony a můžete otrhávat lístky. Nenechte keřík zdřevnatět, na starých větvích už lístky nerostou.

Rozmarýn ponechte raději v květináči, abyste ho mohli na zimu přenést do domu. Je to trvalka, která sice roste pomalu, její vůně je ale velmi intenzivní, takže pár lístků na grilování můžete klidně odstřihnout.

Kerblík je báječná aromatická bylinka na masa i do polévek, vysévat můžete průběžně a spotřebovávat mladé rostlinky před květem po celé léto.

Libeček velice rychle vytvoří veliký keř, nestačíte ho ani spotřebovat. Vyplatí se ovšem nasušit, protože i tak je vynikající do polévek i na maso, dokonale nahradí „kostky“ do polévek.

Jarní cibulka by sice měla být v zemi už od března, ale můžete klidně vysadit další nyní, během léta ji pak budete mít k dispozici stále čerstvou.

Kopr je typická letnička, pokud jste ještě nezaseli, neváhejte a udělejte to nyní. Naroste rychle a bez jeho vůně nebudou nikdy nakládané okurky to pravé, hodí se ovšem stejně dobře i na ryby, pomazánky a omáčku.

Bylinkový záhon si můžete vytvořit samostatný, nejlépe někde poblíž domu, abyste pro čerstvé lístky mohli zaběhnout kdykoliv. Vůně některých bylinek (levandule, yzop) odpuzuje hmyz, takže se hodí vysázet je pod oknem, které často otvíráte. Levandule, tymián, šalvěj, ale také kudrnatá petrželka jsou natolik dekorativní, že jimi můžete olemovat i okrasný záhon.

TIP
Bylinky budete mít nejlépe po ruce, když si je vysadíte do truhlíku a ten postavíte na vnější parapet kuchyňského okna. Nemusíte se bát, prakticky žádné se mezi sebou nehádají, takže v jednom truhlíku můžete mít několik druhů.

Jestliže jste náš seriál našli až teď, tak si ho určitě přečtěte od začátku. Zde je první díl Velký zahradní seriál - zahrada krok za krokem

Text: Gabriela Koulová
Foto: dailywicca.com, ripe6.net, cottagehome.co.uk, justataste.com, givingplants.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha