Víte, co je krechtování? Uskladnění brambor podle našich předků

Víte, co je krechtování? Uskladnění brambor podle našich předků

Rady a tipy, vydáno 13. 09. 2016

Od dob Kolumbových se staly brambory jednou z nejdostupnějších a nejoblíbenějších plodin. Krom toho, že se dají pěstovat i v drsnějších podmínkách, jsou výživné, zdravé a dají se dlouhodobě uskladnit. Dříve rozšířené krechtování se dnes prakticky nepoužívá, nicméně pro někoho může být východiskem.

Rostlina dne

Orchidej

Orchidej

Tyto vytrvalé byliny rozdělujeme na geofyty - rostoucí v půdě, nebo epifyty - rostoucí v korunách stromů. Podle nároků na...

Ať už jste si vypěstovali vlastní brambory anebo se rozhodli pro zakoupení většího množství brambor na uskladnění, vždy je před uskladněním zkontrolujte. Poškozené nebo nahnilé kusy vyhoďte.

Při nákupu dávejte přednost ručně vybíraným před strojově, protože nejsou potlučené a nepodléhají proto tak rychle hnilobě. Na takové ale narazíte málokdy, výjimečně u malých venkovských pěstitelů. Důležité je uskladnění, jinak vám do jara zbude jen pytel vyžilých, naklíčených scvrklých hlíz, které jsou dobré akorát na vyhození. 

Pro skladování je důležitá vyšší vlhkost vzduchu ve sklepě a teplota kolem 6 °C. Pokud teplota klesne pod 4 °C, brambory zesládnou a můžete je vyhodit. Uchováváme ve tmě.

Jak brambory rozhodně neskladovat:

  • syrové neskladujte v ledničce
  • po sklizni neomývejte silným proudem vody, způsobuje to drobné oděrky
    neskladujte v příliš vlhkých prostorách
  • v panelákových bytech je prakticky nelze uschovat dlouhodobě, nevydrží ani v panelákových sklepech, protože jsou příliš suché a obvykle vytápěné


Jak babičky krechtovaly

I když se dříve metoda krechtování využívala velmi často, v současnosti upadá v zapomnění, a to je škoda, neboť není nikterak náročná. Dnes ji využívají někteří ekologičtí pěstitelé. Pokud nemáte vhodný sklep, můžete to vyzkoušet. Pozor ale na jaře. Vzrůstající teploty mohou zbylou úrodu poškodit.

Krecht je vlastně svislá polní jáma zčásti nebo zcela zasypaná svrchu slámou a zeminou opatřená větracím světlíkem (truhlíkem). Slámu je třeba nastlat i na dno. Právě vrstvy slámy a zeminy měly za úkol chránit brambory před mrazem. Světlík sloužil k větrání.

Hórreo – miniaturní stavby z dob Galů

Stavby ze dřeva nebo kamene zvané Hórreo se dříve používaly pro skladování obilí a brambor. Byly to miniaturní stavby ve tvaru domku umístěného na vysokých pilířích, aby i ze spodní strany proudil vzduch v dostatečném množství. Ventilace dále probíhala díky otvorům v bočních stranách konstrukce.

Podobné typy staveb je dnes možné najít ještě v jižní Anglii. Prvně s jejich konstrukcí přišli staří Galové, Asturiané (Španělé) a na severu žijící Portugalci. U nás tato metoda není vzhledem k mrazivým zimám použitelná.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha