Vlastnoruční želé z růží!

Vlastnoruční želé z růží!

Rady a tipy, vydáno 25. 11. 2010

Nostalgický květinový sen tvořený z plnokvětých růží, vonící rezedy, půvabných hvozdíků a bělostných lilií – to byla babiččina zahrádka. Bohatství pestrých, překrásně vonících květů dokázalo vykouzlit neopakovatelnou náladu. K ní pak přispívaly typické květiny venkovských zahrádek, jako je proskurník, kosatec nebo chejr vonný, stejně jako růže bourbonské, damašské, stolisté nebo růže bílé se svou omamnou vůní.

Rostlina dne

Černý rybíz

Černý rybíz

Rybíz černý je rozložitý až 2 m vysoký ovocný keř. Od dubna do května se na rostlině objevují květy zelenkavě červené...

Na určitý čas sice trochu upadly v zapomnění, nacházejí však opět celou řadu obdivovatelů, poněvadž jsou většinou dost odolné a lépe přežívají zimu než novější odrůdy. Naše babičky pak chovaly obvzláštní náklonnost k voňavým rostlinám, které sklízely na svých zahrádkách a z nichž mohly připravovat lahůdky pro uspokojení mlsného jazyka i pro potěchu očí. V domě kouzlily babičky romantickou atmosféru květinami v květináčích – vonnou gardénií, porcelánovitou voskovkou, sametovým krutiplodem nebo velkokvětým hvězdníkem.

Růžové vonné želé

Jako přísady se nejlépe hodí okvětní lístky silně vonící odrůdy a vlastnoručně vyrobená šťáva z raných jablek nebo hotová přírodní šťáva jablečná.
Co budeme potřebovat:
125 g plátků růží
500 ml jablečné šťávy
500 g cukru
Postup:
Připravte si sklenice na zavařování a do každé vložte několik čerstvých plátků růží. Zahřejte jablečnou šťávu s cukrem za stálého míchání, až se cukr rozpustí, přidejte zbývající růžové plátky a horké plňte do sklenic – pak pevně uzavřete.
Vlastnoruční želé z růží!
​Něco málo o růžích
Štědrostí mnoha květů, tajuplnými barvami a svou nepopsatelnou vůní okouzlují růže člověka už po řadu tisíciletí. Velký počet šlechtitelů se pokoušelo vypěstovat nové růže. V roce 1870 bylo sepsáno 6000 odrůd růží, dnešní množství již nedokážeme ani určit. Přesto vyzařují zcela zvláštní kouzlo právě odrůdy starodávné. Jsou méně náročné, odolnější a bývají rovněž také mrazuvzdornější než jejich modernější následovnice. Humózní propustná půda a dostatečné zásobení kompostem nebo organickým hnojivem zajistí bujný růst a bohaté květení. Nejvhodnější čas pro výsadbu růží je jaro a podzim. K ochraně proti vysoušení a větru je třeba jejich výhonky celoročně zakrývat zeminou, přibližně do výše 15 cm.
Vlastnoruční želé z růží!
Růže v lékařství
Hildegarda von Bingen doporučovala květy růží proti očním chorobám, nebo dokonce vředům. Pravděpodobně používala části růže galské, jejíž květy a listy nechávala přikládat na postižená místa. A jelikož byla Hildegarda ve své době uznávanou léčitelkou, pak to asi zabíralo. A jaký je recept na růžový všelék? Zeptejme se přímo Hildegardy: „ Růže je chladivá a tento lék skvělé mívá účinky,“ – začínala její rada.“Za časného jitra neb na počátku dne vezmi plátek růžový na oči si jej polož. Vtáhne on tekutinu, oči počnou slzeti a zrak se projasní. Pokud vředy na těle máš, polož na ně lístky růžové, ony hnis z nitra jejich vytáhnou.“ Konec konců, proč Hildegardu neposlechnout a alespoň to nezkusit?
Vlastnoruční želé z růží!
Pro potěchu oka a zároveň chutným dárkem pro vaše nejbližší může být například babiččino vonné želé z růží. Pokud se však rádi necháváte inspirovat starodávnými recepturami lékárníků a léčitelů, pak nebudete rozhodně nic riskovat, pakliže zkusíte napodobit léčivou kůru léčitelky Hildegardy von Bingen, která jistě dobře věděla, co dělá. 

Text: Lucie Sýkorová
Foto: growquest.com, allabouthappylife.comnationalgardenmonth.org, gemes-roses.com, canadiangardening.com, crowsdaughtersherbs.blogspot.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha