Vyrobte si domácí bylinkové mýdlo

Vyrobte si domácí bylinkové mýdlo

Rady a tipy, vydáno 12. 07. 2017

V současné době nás hand made výroba opravdu baví. Důvodem je nejen dostupnost mnoha i méně tradičních surovin, které byste dříve jen těžko sháněli, ale také touha po vlastních kvalitních výrobcích, jejichž výroba nás dokáže vytrhnout ze zaběhnutého stereotypu. Na výrobu mýdel vždy používejte jen kvalitní suroviny. Některé určitě najdete doma, pro jiné budete muset zajít do obchodu nebo navštívit některý z internetových obchodů.

Rostlina dne

Kapusta

Kapusta

Kapusta neboli brukev je košťálová dvouletá zelenina.

Mýdlo si můžete v domácích podmínkách vyrobit metodou za studena, kterou vám představíme, metodou za tepla nebo z již hotové mýdlové hmoty.

Metoda za studena je výhodná v tom, že pro její výrobu nepotřebujete žádný zdroj tepla, tedy kromě fáze, kdy rozpouštíte rostlinné nebo živočišné tuky, protože potřebujete pracovat s kapalným skupenstvím. Teplo pak vzniká vzájemnou reakcí hydroxidu sodného rozpuštěného v destilované vodě. Stejně tak reaguje i louh s tuky, které nakonec mícháme.

Metoda za studena může někomu připadat jako složitá alchymie, ale ve skutečnosti stačí zkusit výrobu několika dávek a zjistíte, že postup není nijak zvlášť komplikovaný, ale spíše zábavný. Výsledek každopádně stojí za to.

Do mýdel můžete přidávat různé vylepšující složky jako třeba bylinky z vaší zahrady, peelingové složky jako cukr, sůl, drcené ořechové skořápky, mák a mnoho dalších surovin, které vaše mýdlo dokáží skvěle doplnit. V každém případě berte v úvahu, že pracujete s žíravinou v podobě hydroxidu, proto určitě nezanedbávejte přípravu, nastudování postupů a také použití ochranných pomůcek.

Co budete na výrobu mýdla potřebovat:

  • digitální váhu
  • teploměr, optimálně dva kusy – měření teploty louhu a rozpuštěných tuků
  • dva nerezové hrnce – jeden na oleje, druhý na roztok hydroxidu a destilované vody
  • jednu nebo dvě silikonové stěrky
  • plastové nebo keramické misky na navážení příměsí, granulek hydroxidu a dalších složek
  • tyčový mixér
  • mýdlařské formy – dřevěné speciální mýdlařské formy, silikonové formy, krabice apod.
  • pevnou podložku a ostrý nůž na krájení tuhého mýdla nebo speciální kráječ na mýdlo
  • mýdlová razítka pro dekoraci mýdel

Určitě budete potřebovat ochranné pomůcky:

  • ochranné chemické brýle
  • ochranná rouška zamezující vdechování výparů při rozpouštění hydroxidu sodného
  • gumové rukavice
  • oděv s dlouhými rukávy
  • užitečný je například chemický plášť

Recept na výrobu domácího levandulového mýdla:

  • 400 g olivového oleje v kvalitě Pomage
  • 200 g kokosového tuku
  • 200 g řepkového oleje
  • 200 g bambuckého másla
  • 380 g destilované vody
  • 142,9 g hydroxidu sodného
  • 5 g sušené levandule
  • 5 g bílého jílu
  • 6 kapek konzervantu – výtažek z hroznových jader
  • 30 kapek zvoleného stoprocentního esenciálního oleje – v našem případě levandulový

Postup výroby

V první řadě je třeba si v nerezovém hrnci rozpustit všechny tuhé tuky. Jakmile přejdou do kapalného skupenství, přilijte další tekuté oleje a pečlivě promíchejte stěrkou nebo metličkou.

Mezitím si na dobře odvětraném místě rozpusťte granulky hydroxidu v destilované vodě. Přidejte hydroxid do vody, nikoliv opačně! Pak míchejte do úplného rozpuštění. Při rozpouštění se uvolňují dráždivé výpary, které pokud možno nevdechujte. Je dobré tuto práci provádět pod zapnutou digestoří nebo u otevřeného okna.

Poté kontrolujte teplotu obou směsí – jak olejů, tak i louhu.

Než přelijete louh do olejové fáze (opět je nutné dodržet tento postup!), měly by obě směsi dosáhnout stejné teploty v rozmezí od 27 do cca 32 °C. Jakmile přelijete louh do olejové fáze, měla by se směs mléčně zabarvit, protože započalo zmýdelnění.

Pak tyčovým mixérem směs mixujte do té fáze, než začne zanechávat stopy. Pak přidejte esenciální olej a vylepšující složky a opět pomixujte.

Celou dobu pracujte v ochranných rukavicích, tekuté mýdlo je stále žíravé. Nesmí v žádném případě přijít do styku s očima nebo s vaší pokožkou.

Po důkladném smísení složek mýdlovou hmotu plňte do připravených forem a nechte 24 hodin ztuhnout. Po uplynutí doby můžete mýdlo z formy vyjmout, nakrájet, a pokud si s ním chcete trošku více vyhrát, tak jednotlivé kusy orazítkujte speciálními mýdlařskými razítky.

Mýdla pak rozložte na rošt nebo podložku a nechte 3 až 4 týdny dozrát, aby ztratila silně zásaditou reakci. Čerstvé mýdlo nikdy hned nepoužívejte na mytí, má žíravé účinky.

Foto a text: Lucie Peukertová


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha