Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!

Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!

Rady a tipy, vydáno 27. 01. 2016

Metoda nakličování semen je velmi stará. Známá je snad již několik tisíc let, a přesto je stále využívaná. Poslední dobou, kdy se zaměřujeme stále více na zdravou stravu, je stále populárnější.

Rostlina dne

Bledule

Bledule

Květy převislé čistě bílé se žluto-zelenými skvrnami na cípech. Kvetou v březnu. Květy bývají po jednom maximálně dvou na...

Našim předkům pomáhala naklíčená semena přežít období tuhé zimy, kdy byl nedostatek čerstvé stravy a tělu často chyběly vitaminy. Nám dnes vylepšují klíčky jídelníček a pomáhají stravovat se zdravě. Tvoří také nedílnou součást vegetariánské a veganské stravy.

V čem klíčení provádět

Během klíčení se v každém ze semínek probouzejí ty nejcennější látky. Nejvíce těchto cenných látek je právě v mladých klíčcích. Naklíčená semena jako by rozbalovala své balíčky energie a předávala nám svou vitalitu.

Klíčidlo čili miska, mísa, talíř, tácek, cokoli použijete, by mělo být vyrobeno ze zcela nezávadného materiálu. Ideální klíčidlo má tři misky. Ta spodní zachycuje prosakující vodu, v dalších klíčních miskách jsou nutné otvory pro odvod plynů doprovázejících klíčení semen. Semena je dobré zalévat převařenou vychladlou vodou. 

Jak probíhá klíčení

Ke klíčení potřebují semena vždy tři nejdůležitější věci: vodu, vzduch a teplo. Semena luštěnin potřebují tolik vody, kolik sama váží. Obilninám postačí 50–70 % vody a olejnatá semena potřebují množství vody v objemu 30–40 % vlastní hmotnosti.

Ve většině případů při nakličování  škodí klíčkům přímé světlo. Není proto vhodné dávat semena při klíčení na slunce. Klíčení trvá za optimálních podmínek dva až šest dnů. Doba klíčení se odvíjí také podle druhu semene. Semínka se doporučuje konzumovat přímo. Ovšem jsou také vynikající surovinou do míchaných salátů, do pomazánek anebo hotových polévek.

Která semena jsou vhodná ke klíčení

Je třeba zdůraznit, že je velmi důležité pořídit si semena k tomu určená čili v kvalitě určené pro konzumaci. Ta semena, která jsou určena k výsevu, bývají většinou chemicky ošetřena – mořena.

Ideální je používat semena vlastnoručně vypěstovaná anebo zakoupená ve specializovaných prodejnách zdravé výživy a v prodejnách pro vegany a vegetariány. Tam pořídíte obvykle i misky vhodné ke klíčení.  Hlavní zásadou je, že nádoby ke klíčení musejí být vždy naprosto čisté. 

Naklíčit si dejte: 

  • Bobovité druhy typu čočka, cizrna, sója nebo hrách je vhodnější proplachovat v průběhu celého klíčení 2 x denně – ráno a večer.
  • Rozhodně nenakličujte fazole, jejich semena jsou za syrova jedovatá! Výjimkou je jemná fazole mungo.
    Nechat naklíčit si můžete i obiloviny: pohanku, žito, oves. Dále také vojtěšku či řeřichu.
  • Ke klíčení se dále hodí i některé druhy zeleniny: mangold, čekanka, červená řepa, ředkvička i brokolice.


Tipy Magazínu zahrada:

  • O naklíčené cizrně je známo, že podporuje potenci.
  • Hořčičné semínko při klíčení vytváří sliz, proto je potřeba ho proplachovat několikrát denně.
  • Naklíčenou červenou čočku je možné přidávat i do omáček, u nichž teplota nepřekračuje 40 °C. Tak si naklíčená čočka udrží veškerou užitnou hodnotu.
  • Čočku můžete vložit rovnou do připraveného základu.
  • Semena ředkvičky mají mírně pálivé klíčky. Právě pro svou specifickou chuť se hodí do zeleninových salátů.
  • Klíčky vojtěšky jsou málo aromatické, proto se hodí i jako příloha k hotovým pokrmům anebo do syrových zeleninových salátů.

Recept: Salát z rajčat a naklíčené pšenice

Vynikající salát, který rozhodně není nikterak chuťově fádní, připravíte z naklíčené pšenice a z rajčat.

Na salát pro 4 osoby budete potřebovat: 10 rajčat, 100 g již naklíčené pšenice, jemně nasekanou petrželovou nať, 50 g lískových ořechů, špetku soli a lžíci olivového oleje.

Lískové ořechy nasekáme na hrubo nožem, rajčata nakrájíme na tenké plátky a společně s naklíčenou pšenicí, solí a olejem vše důkladně promícháme a necháme cca 20–30 minut odležet, aby se spojily chutě. Poté salát rozdělíme do misek a nahoru na každou z porcí nasypeme trochu na jemno nakrájené petrželové nati.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha