Zimní péče o přerostlé ovocné stromy

Zimní péče o přerostlé ovocné stromy

Rady a tipy, vydáno 21. 12. 2016

Ačkoliv zimu po většinou vnímáme jako klidové období, některé práce ani teď rozhodně neodpočívají. Řeč je především o řezu některých ovocných dřevin, zvláště pak jádrovin. Právě v zimě se totiž můžete pustit do řezu přestárlých jabloní a hrušní, kterým jste mnoho dlouhých let nevěnovali žádnou pozornost.

Rostlina dne

Petúnie

Petúnie

Petúnie je jednoletá až vytrvalá bylina. Existuje na 35 druhů Petunie. Kvetou bíle, žlutě, růžově, červeně, modře a...

Nad některými ovocnými stromy jste již možná dávno zlomili hůl, ale věřte, že nedostatečná plodnost nebo nízká kvalita plodů mohou být důsledkem dlouhodobě špatně prováděného řezu.

I poměrně staré stromy lze správným řezem kvalitně omladit, takže se u nich dočkáte zdravých kvalitních plodů. Řez takových dřevin si ovšem naplánujte na několik let dopředu, razantní zásah by se totiž na rostlině mohl negativně projevit.

Řezat či neřezat

V dnešní době se můžete setkat s různými názory na řez ovocných dřevin. Permakulturní pěstitelé například řez neprovádí vůbec. Rostliny přeci v přírodě také nikdo neudržuje, a přesto pravidelně plodí. Plodů je sice většinou hodně, ale jsou drobné a mnohdy nízké kvality.

Pokud se tedy chcete dočkat kvalitní sklizně, bez každoročního řezu se neobejdete. Plodů je pak sice méně, ale jsou větší a kvalitnější. Jaký směr si ve finále vybere, samozřejmě záleží na vás. Oba způsoby totiž mají něco do sebe!

Jak na zmlazení starého ovocného stromu

Jabloně a hrušně všeobecně neřadíme k dlouhověkým rostlinám, což musíme samozřejmě brát v potaz. Od opravdu starých dřevin proto nemůžeme čekat zázraky, přesto lze některé vzrostlé letité dřeviny, kterým jsme se dlouhodobě nevěnovali, dostat znovu do kondice. Jak na to?

Nejprve bychom si měli připomenout všeobecné zásady řezu, které jsou stejné jak u starých, tak i u mladých ovocných stromů. K řezu používáme pouze dobře nabroušené ruční nůžky, skvěle poslouží hlavně typy s otočnou rukojetí, která nám tolik nenamáhají zápěstí. Na silnější větve lze použít také nůžky pákové, u těch ovšem dávejte pozor na kvalitu řezu a jeho správný úhel.

Vždy řežeme na větevní kroužek, který najdete v místě větvení větve nižšího a vyššího řádu. Poznáte ho podle mírně zvrásněné kůry. Právě v tomto místě se rána hojí rychle, což je nutné hlavně v případě, že jsme ran při řezu vytvořili více. Každá rána totiž představuje potenciální vstup chorob a škůdců do dřeva, ačkoliv výhoda zimního řezu spočívá právě v minimálním výskytu těchto hrozeb. V první řadě si ujasněte, jak budete postupovat, radikální řez u starých dřevin totiž není dobré dělat najednou, ale je mnohem vhodnější ho rozložit například do tří následujících let.

V první řadě korunu vyčistěte od odumřelého dřeva, koruna totiž po dlouhodobém zanedbání bývá zčásti odumřelá, protože se na některé větve nedostává světlo. Postupně odstraňte také všechny napadané či mechanicky poškozené větve nebo výhony.

Pokud se chystáte zasahovat do kosterních větví, postup si dobře promyslete a tento zásah rozložte do několika let. Pokud jsou některé větve vyššího řádu odplozené nebo málo vitální, můžete je vyměnit za nové výhony, které rostou poblíž. Při řezu se snažte korunu zpřístupnit vzduchu a světlu, které by měly pronikat i do její vnitřní struktury. Jedině tak dojde k postupné obnově, nehledě na to, že budou mnohem lépe dozrávat i plody.

Velké rány ošetřete štěpařským voskem. Rány o menším průměru se poměrně brzy zahojí, pokud byly vytvořeny ostrým nářadím a vedeny na větevní kroužek. Po řezu v prvním roce sami uvidíte, jak dřevina na tento zásah začne reagovat tvorbou nových mladých výhonů, které postupně z části nahradí některé původní větve, které už neplní svoji funkci.

Tip redakce: Jakmile přestárlý ovocný strom během několika let zmladíte, pokračujte dále v zimním řezu, díky němuž udržíte rostlinu v dobrém stavu.

Foto a text: Lucei Peukertová


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha