Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo

Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo

Rostliny, vydáno 11. 04. 2016

Vzhledem k tomu, že lilky jsou náročné na teplotu, je vhodné vybírat odrůdy, které mají kratší vegetační dobu. Jejich specificky hořká chuť dokáže zajímavě obohatit zeleninová jídla, jen je škoda, že se zatím používá docela málo. Baklažány jsou totiž nejen dobré, ale i zdravé.

Rostlina dne

Levandule

Levandule

Levandule vytváří plný keřík s úzkými šedozelenými aromatickými listy, vysoký 30 – 60 cm. V červenci a srpnu vykvétá...

I když hořká chuť není právě tím, co u potravin vítáme, přesto je konzumujeme v hojné míře. Hořčiny totiž mají výborný vliv na organismus – podporují trávení a upravují funkce trávicího systému. Mají navíc významné antioxidační vlastnosti.

Proč jíst lilek?

Hořkost lilku způsobuje celá řada fenolických sloučenin, převážně kyselina chlorogenová, která je jedním z nejsilnějších protivirových mutagenů, navíc   obsahuje i antimikrobiální látky. Lilek pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu a bojovat proti riziku nádorových onemocnění. Lilek před vaření neloupejte, zbytečně byste se zbavili slupky obsahující nasunin – barviva s vysokým obsahem antioxidačních účinků.

Odrůdy vhodné do našich podmínek 

Pro úspěšné pěstování lilku v našich podmínkách vybíráme odrůdy, které mají kratší vegetační dobu, aby stihly dozrát. Osvědčená odrůda je „Český raný“ s oválně vejčitými lesklými plody fialové barvy.

Vzhledem k tomu, že plody baklažánů mohou mít různé tvary a barvy, na trhu se setkáme i s dalšími variantami, takže vaše úroda lilků pak může být mnohem pestřejší. Vyzkoušet můžete například „Serenu“ s černou barvou plodů, nebo naopak „Claru“ s bílou barvou. Odrůda „Beatrice“ nabídne opět barvu fialovou. 

Jak na pěstování baklažánů

Lilky dávají přednost humózním písčitohlinitým půdám, které se nalézají na záhřevných plochách. Kromě nejteplejších oblastí jižní Moravy se doporučuje pěstovat lilky pouze ve sklenících.

V chladnějších oblastech buďto pěstujeme lilky po celou vegetační dobu ve sklenících, nebo při jejich rychlení využíváme fóliové kryty. Sadbu pro předpěstování vyséváme již od poloviny března, ovšem na záhon venku ji můžeme dát až v druhé polovině května. Sklízíme, jakmile je plod plně vybarvený, ale přitom stále pevný.  

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstrock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha