Bazalka - elixír dobré nálady

Bazalka - elixír dobré nálady

Rostliny, vydáno 28. 01. 2011

Bazalka potěší naši chuť, čich i zrak. Sluší jí to na zahrádce i v květináči za oknem, její lístky krásně voní a jedinečně ochutí mnohé pokrmy. Ne nadarmo se tato nenáročná rostlinka považuje za královnu bylinek.

Rostlina dne

Muchovník

Muchovník

Muchovník je opadavá dřevina. My ho řadíme mezi opadavé keře, ve své domovině roste jako menší strom. Obvykle dorůstá...

​Bazalka (Ocimum basilicum), milující teplo a slunce, pochází z jižní Asie, patrně z Indie, kde se pěstuje již tři tisíciletí. Rostla prý i kolem Ježíšovy hrobky, v některých řeckých ortodoxních chrámech se z ní připravuje svěcená voda a květináče s bazalkou se staví na oltář. Existuje jí více než 60 druhů, a to v podobě letniček i trvalek. V našem podnebném pásmu volně neroste, a tak si ji musíme vysazovat. Nejznámější je bazalka se svěže zelenými listy, k dostání je ale i bazalka s vínovým zabarvením. Bazalky několika druhů vytvoří na letničkovém záhoně zajímavou skupinku s různobarevnými a různě velkými i tvarovanými listy a jemnými kvítky.

Bylinka se za péči štědře odmění
Pokud si koupíte bazalku v obchodních řetězcích, pak vězte, že je určená jen ke spotřebě a už vám dál neporoste. Nejlepší je si ji vypěstovat ze semínek. Buď vysévejte rovnou do volné půdy (až když nehrozí mrazíky), nebo předpěstujte sazeničky z pařeniště. Semena vyklíčí během asi 14 dnů. Již za tři týdny budou sazeničky dostatečně velké k přesazení i do větších truhlíků nebo na záhon. Ale pozor, ven vysazujte až koncem května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.  Truhlíky a květináče s přesazenými sazenicemi vyneste ven nastálo až v době, kdy není velký rozdíl mezi noční a denní teplotou.
Předtím rostlinky postupně otužujte a zvykejte na venkovní teplotu tak, že venku budou přes den a večer je uklídíte domů. V červnu je počasí většinou už ideální a bazalku stěhovat nemusíte. Na počasí totiž závisí i sklizeň. Čím slunnější je červen a červenec, tím bohatší bude úroda. Během těchto měsíců bazalku zaštipujte, krásně se rozvětví a zajistí vám čerstvé lístky až do září. Můžete je pro okamžitou spotřebu otrhávat během celého růstu.
Bazalka je elixír dobré nálady
Trvalka pro zahradu a zimní dům
Většina běžně prodávaných bazalek je jednoletá, ale k dostání jsou i trvalky. Pokud si koupíte například  Ocimum kilimandscharicum African Blue, Ocimum selloi Green Pepper a Ocimum gratissimum, získáte rostliny keřovitého vzrůstu (mohou dorůst až metrové výšky) s dřevnatou spodní částí. Mají různou chuť i vůni, záleží na vašem výběru. Jde o přenosné rostliny, které můžete ve větším květináči mít od jara do podzimu na zahradě a pak je přemístit na světlé místo dovnitř, kde rostou dál. Takto tyto druhy bazalek přezimují i několik let. A chcete-li si je namnožit, můžete to udělat v červenci až srpnu řízkováním.
Bazalka je elixír dobré nálady
Pozor na mráz a sucho

Bazalka je zřídkakdy napadena chorobami a není náročná. Pokud má dostatek sluníčka, dobře si žije v normální zemině, smíšené se zahradním kompostem. Bylinka je to však citlivá na mráz. Již při nepatrném mrazíku na podzim uvadá a černají jí lístky. Má ráda dostatek vláhy, takže pozor na zasychání, které jí ohrožuje hlavně v květináčích. Musíte se stále starat o dostatečnou zálivku nebo jí poskytnout samozavlažovací truhlík.  
Bazalka je elixír dobré nálady
Lepší trávení a taky nálada
Bazalka má mimořádný účinek proti křečím a bolestem ze špatného trávení a nadýmání. Podporuje zažívání, působením na stěnu žaludku zvyšuje produkci trávicí šťávy, tím zahání nechutenství. Snižuje napětí hladké svaloviny trávicí trubice, a koriguje tak střevní obtíže. Působí také protizánětlivě a mírně antibioticky. Podporuje srdeční činnost, uklidňuje nervy, pomáhá při nespavosti a při kašli, dokonce i při černém kašli. Působí také blahodárně při nervozitě, úzkosti, migréně a při psychickém přetížení.  Doporučuje se bylinku užívat v syrovém nebo zmrazeném stavu, při sušení ztrácí své jedinečné aroma i chuť. Nejchutnější je její kombinace s rajčaty a mozarellou, skvěle ochutí každý zeleninový salát, výborná je i letní kombinace se žlutým melounem.

Tip: Domácí pesto
 Z lístků bazalky se vyrábí známá italská bylinková omáčka pesto. Jak ho udělat doma? Do mixéru vhoďte hrst bazalkových lístků, 3 očištěné paličky česneku, hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek a hrst strouhaného parmezánu. Vše zalijte olivovým olejem, osolte a rozmixujte. V uzavřených sklenicích od jogurtu vám v lednici pesto vydrží i dva týdny. Když  pestem ochutíte těstoviny, už je nebudete chtít jinak.

Text: Gabriela Koulová
Foto: uky.edu, ravnsborggaard.no, thompson-morgan com, pharmasaat.de, timeinthekitchen.com, wholeliving.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha