Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni

Bez černý, král lesních pasek i ve vaší kuchyni

Rostliny, vydáno 31. 05. 2017

Jen málokterá rostlina v přírodě je tak všestranně využitelná jako bez černý. Používaly ho již generace před námi a my se k němu v případě různých obtíží také rádi vracíme. Vyléčíte s ním různé virózy, ulehčíte si při nachlazení a navíc v limonádách a šumivých nápojích skvěle chutná. Pokud máte místo, určitě si také alespoň jednu rostlinku vysaďte na své zahradě. Potěšíte jím nejen sebe, ale i pracovité včely, které ocení bohatou zásobu pylu.

Rostlina dne

Estragon

Estragon

Estragon je vytrvalá bylina. Dorůstá výšky 50 - 120 cm. Listy rostlinky připomínají jazyk ještěra. Nejvíce vůně - podobné...

Tuto rostlinu možná v postarších publikacích objevíte pod názvem psí bez, bezinka nebo třeba kosmatice. V minulosti rostlinku bezu dostávali novomanželé, věřilo se, že je bez spjat s vílami a dokonce se vysazoval k domům, aby se tu lépe žilo a bydlelo. Prostě a jednoduše, bez černý provázel lidstvo v jeho každodenním životě.

V  současné době se na zahradnickém trhu setkáte i s jeho prošlechtěnými formami, které už jsou spíše považovány za okrasnou dřevinu, nikoliv za spolehlivou léčivku. Zaujmout vás mohou například kultivary s třepenitými nebo temně fialovými listy.

Bez je také důležitá medonosná rostlina, která nachází uplatnění v permakulturních zahradách založených na principech ekologicky šetrného zahradničení. Aby toho nebylo málo, je oblíben také u krajinářů, kteří ho rádi vysazují do volné přírody, protože jeho plody se živí plodožravé ptactvo a na pylem přecpané květy se slétávají od konce května nebo začátku června opylovači.

Pozor na záměnu

Bez černý (Sambucus nigra) je typický svým keřovým nebo stromovým vzrůstem, ale v naší krajině se můžete setkat i s jeho příbuznými, které ovšem považujeme za rostliny nejedlé nebo dokonce jedovaté.

Jedná se o keřovitě rostoucí bez červený (Sambucus racemosa) s typickými červenými plody v hroznech a bez chebdí (Sambucus ebulus), který má sice plody stejně tmavé jako bez černý, ale má bylinný charakter, takže jeho stonky nikdy nedřevnatí!

Kde roste a kam ho vysadit

Pokud máte na zahradě dostatek místa, určitě se vyplatí si minimálně jednu rostlinku vysadit. V době květu krásně voní, představuje skvělý zdroj pylu pro opylovače, zvláště tedy pro včely a čmeláky, a v neposlední řadě se jedná o poměrně atraktivní rostlinu, která svým vzhledem zapadne hlavně na venkovskou zahradu nebo selský statek.

Bezu se daří v živinami dobře zásobené půdě. Najdete ho všude tam, kde je dostatek, a někdy dokonce i přebytek, dusíku. Ideálním stanovištěm jsou okraje cest, stará hnojiště, okrajové části pastvin nebo třeba kamenité meze mezi poli. Často se s ním setkáte také na skládkách, ale tam se sběru plodů a květů vyhněte stejně jako v přímé blízkosti rušných silnic.

Jedná se o poměrně bujně rostoucí dřevinu, která svými kořeny dokáže roztrhat kamenné zídky, méně stabilní zdi budov nebo třeba zahradní zpevněné cesty, proto přemýšlejte, kam ho vysazujete, abyste si do budoucna nepřidělali spíše starosti.

Čím je pro nás prospěšný

Bezové květy plní funkci protizánětlivou, močopudnou a dezinfekční, takže se hodí na užívání při potížích s močovým měchýřem, při nachlazení, chřipce i virózách. Díky svým léčivým vlastnostem může zkrátit dobu léčby i o několik dnů, což se vyplatí asi každému.

Stejně tak nás na podzim zajímají tmavě fialové plody, které zase obsahují celou řadu vitamínů. Jistě jste již někdy slyšeli o bezinkovém vínu, marmeládě či sirupu, to a ještě plno dalších poživatin si můžete z plodů vyrobit.

Zpracování květů

Květy lze v kuchyni užít v čerstvém nebo sušeném stavu. V každém případě je třeba je při sběru vždy odprášit a pokud možno je proprat studenou vodou, abyste se zbavili hmyzu, který vonné květy okupuje.

Pokud chcete květy sušit, propírání ve vodě by bylo spíše kontraproduktivní, hmyz je ale třeba pořádně z květů vyklepat. Sušené květy lze využít na přípravu léčivých nálevů ve spojení s jinými bylinkami.

Při tvorbě směsí berte v úvahu i silné aroma a chuť bezových květů, které voní po medu. Květy můžete přidávat do sladkého pečiva, ale určitě si na zimu udělejte zásobu bezového sirupu a na léto zase šumivou limonádu.

Bylinný nálev s bezovými květy

Bezový květ lze samozřejmě podávat také samotný. Jednu vrchovatou polévkovou lžíci přelijte asi půl litrem vroucí vody. Jakmile nálev scedíte, nechte ho mírně vychladnou. Pak přidejte plátek citronu a oslaďte medem.

Tento nálev pomůže urychlit léčbu virózy a chřipky. Stejně tak působí močopudně a má vliv na rozpouštění močových kamenů.

Pokud chcete bezové květy skombinovat s jinými bylinami, určitě neprohloupíte s kombinací s plodem růže šípkové, kvetoucí natí mateřídoušky úzkolisté nebo s listem meduňky lékařské.

 Foto a text: Lucie Peukertová


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

31. 05. 2017 Reagovat
Jiří Svačina: Včely na bez černý nelétají, pokud tvrdíte že ano, uveřejněte fotografii, ukážu ji svým včelám. Děkuji. Jiří Svačina, Rovensko pod Troskami
09. 06. 2017 Reagovat
Alena: Díky za vtipný komentář pane Svačino, už dlouho jsem se tak nezasmála.....
31. 05. 2017 Reagovat
pavla: co to je za blbost " květy properte ve vodě a zbavte hmyzu " Jakmile květy propláchnete, vymyjete z nich to nejlepší, co na květech je a pro co květy zpracováváme. Celá léta dělám sirup právě z nevymytých květů a je to lahoda. Nějaká ta muška se vyplaví při máčení, vyberu je a zpracovávám to nejlepší.
31. 05. 2017 Reagovat
Eva: Dá se i bez ,bez kyseliny citronové..Tal eptá zubní sklovinu,nedoporučuji,je škoda přírodních surovin a pak konzervace jak průmyslově vyrobené..Eva
31. 05. 2017 Reagovat
j.skoupá: sirup z květu černého bezu 1/2 čtyřlitrovky květú zalít vlažnou vodou a přidat šťáva z 1 citronu 1/2 vymač citronu nakrájet 2 dkg kyselina citronová láhev uzavřít a nechat 24 hod. vyluhovat pak slít a na 2,5 l výluhu dát 1kg cukru a mírným varem cukr rozpustit přidat prostředek proti kazivosti a pak naplnit do lahví k použití

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha