Bramboříky vás potěší uprostřed zimy

Bramboříky vás potěší uprostřed zimy

Rostliny, vydáno 20. 11. 2013

Chceme-li veselými barvami rozzářit v zimním období naše interiéry, máme na výběr z poměrně velké škály velmi hezkých okrasných rostlin. Mezi ty nejoblíbenější patří bramboříky. Výběr vhodné rostliny v květinářství by měl začít tím, že se zaměříme nejen na to, aby rostlina, kterou si vybereme, měla mnoho poupat, ale měla by mít rozhodně také velké množství svěže zelených listů, které nežloutnou.

Rostlina dne

Okrasná paprička

Okrasná paprička

Existují růrné odrůdy okrasných papriček: FIPS - je nižšího vzrůstu, má světle zelené listy. Vytváří hustý keř s...

Jakmile si zakoupíme krásný brambořík, chceme se z jeho nádhery těšit co nejdéle. Někdy se nám to však nedaří. Jakmile přeneseme zakoupenou rostlinu do tepla pokoje, začne vadnout, listy jí začnou odspodu žloutnout a poupata zasychají a nové květy již nenarůstají. Dokonce i hlíza začne často uhnívat. To vše je způsobeno tím, že bramboříky pěstované ve sklenících mají okolní teplotu mezi 15 až 18°C,tudíž jsou zvyklé na chlad.
 
Ze skleníků pak přicházejí neotužené k nám domů a je na nás, abychom se o ně postarali správným způsobem. Jen tak nám umožní těšit se z jejich květů co nejdéle. V první řadě jim vybereme místnost, kde je teplota co nejbližší skleníkovým pěstebním podmínkám. Ideální volbou je tedy chladnější hala nebo chodba. Světlo jim postačí rozptýlené.

Důležité je věnovat náležitou pozornost zálivce a jejímu provedení. Zaléváme buďto na povrch zeminy v květináči anebo podmokem. Občas můžeme zkusit listy i rosit. Nikdy však nezaléváme přímo povrch hlízy. Vodu, kterou nestačí substrát vsát do dvou hodin po zalití, z misky vylijeme. Ihned po přinesení bramboříku domů, můžeme využít hnojení a dopřát tak rostlině výživu vhodnou pro kvetoucí rostliny.

Jakmile některé z květů odkvetou, vykroutíme je a tímto způsobem pak odstraňujeme i ostatní uvadlé květy. Nikdy je nestříháme ani nevyštipujeme, neboť od zbytku stonku může potom začít vyhnívat hlíza, a to i když u ní zůstane jen malý kousek stonku. Nemusíte se obávat, malé jizvy po odtržení stonků se velmi brzy zacelují. Na ošetřovaných brambořících obvykle rozkvetou všechna poupata

S nástupem března pak přichází čas nechat bramboříky odpočinout. Včas začneme omezovat zálivku, rostliny již nepřihnojujeme a necháme je doslova usnout. V květnu pak můžeme přesadit brambořík do nového živného substrátu. Ten se dříve připravoval z uleželého hnoje a drnovky v poměru 1:1. Venku vybereme stinné stanoviště a můžeme brambořík letnit až do příchodu prvních podzimních mrazíků.

Na Vánoce se pak můžeme těšit nejen z bramboříků samotných, ale i nejrůznějších zimních aranžmá, která jsme si s jejich pomocí pro náš interiér připravili. Využijeme pestrou škálu jejich barev a nejrůznější možnosti způsobu aranžování. Můžeme do jejich blízkosti umístit bělené větvičky, které budou skvělými společníky pro bílé bramboříky anebo využijeme červené a zelené stuhy, které skvěle doplní oblíbenou červenokvětou variantu bramboříků. Bramboříky můžeme dnes již běžně zakoupit i v miniaturní podobě.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: blooms.de, corbisimages.com, blog.thepinkpagoda.us, thompson-morgan.com, donnan.com, thechronicleherald.ca, scottishartistandhisgarden.blogspot.com, flowerona.com, diy-enthusiasts.com, mcdonaldgardencenter.com, whiteflowerfarm.com, cvetna-gradina.blogspot.com, bettyongardening.com, plantsgaloreonline.co.uk, vrtnarstvostanonik.si, yougarden.com, dobbies.com, homesandproperty.co.uk, notonthehighstreet.com, waitrosedirect.com, roomzaar.com, seasonsflorists.co.uk, waitrosedirect.com, patches.typepad.com, seasonslv.com, pikenursery.com, yourdublinflowers.com, rtfactflowers.co.uk, briggis-home.blogspot.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha