Chryzantémy se také jí

Chryzantémy se také jí

Rostliny, vydáno 10. 11. 2010

Vznešené jméno chryzantéma má na našich zahrádkách neméně poetické, ale mnohem srozumitelnější pojmenování. Říká se jí listopadka a skutečně nám svými odolnými kvítky v barvách od bílé a žluté až po červenou a fialovou oživuje zahradu v době, kdy už žádná jiná letnička ani trvalka nekvete.

Rostlina dne

Rozchodník

Rozchodník

Tato sukulentní rostlina se výborně hodí do skalek. Existuje na 400 druhů rozchodníků. Jejich dužnaté listy mohou být buď...


​Chryzantémy pro ozdobu
Květy drobné i větší (ty největší kaktusovité koule, které najdete v květinářstvích, na záhoně u nás nevypěstujete, jedině ve vytápěném skleníku), jednoduché, poloplné, plné i kulaté pomponky, k tomu sytě zelené lístky – listopadky vám ozdobí podzimní záhon, květináče i truhlíky před domem. Máte je volně vysazené?

Ostřihejte jim po odkvětu dlouhé výhony a ochraňte je před mrazem třeba chvojím, postaveným do stříšky, aby po něm voda stékala mimo kořeny rostliny. Co s hrnkovými chryzantémami? Když je v plném květu přenesete do bytu, prozáří vám na pár týdnů pokoj. Pak je ostříhejte, dejte do místnosti, kde je okolo 10 °C a občas je přes zimu zalijte, aby nevyschly.

Na jaře po mrazech je vystěhujte na zahrádku, znovu bujně obrazí. Náš tip? Slaďte si v jednom širokém květináči několik menších rostlinek do barevné palety, získáte rozvernou podzimní dekoraci bytu.

Chryzantémy k jídlu
Jedlé jsou prakticky všechny druhy, nemusíte se bát, že byste se otrávili. Kuchaři v luxusních restauracích využívají sytých barev květů na dekorování pokrmů. V krémové žampionové polévce se krásně vyjímá jediný vínový kvítek. Sytě červený zase krásně ozdobí třeba hráškové pyré podávané k hovězí pečeni nebo steaku. Také můžete otrhat okvětní plátky a posypat jimi třeba brambory nebo bramborovou kaši.
Chryzantémy se také jí
Chryzantémy se také jí
Pokud počítáte s tím, že budete kvítky skutečně jíst a chcete kuchyňsky využít také listy, vypěstujte si chryzantému jedlou (Pinardia coronaria, Xanthophthalmum coronarium a Glebionis coronarium). Ta je totiž ke konzumaci přímo určená. V asijských kuchyních, zejména v čínské, je salát z mladých lístků se zálivkou jako na hlávkový salát, případně v kombinaci s rajčaty a naklíčenými fazolkami nebo mungem, velice oblíbený. Starší lístky, které mají drsnější mírně nahořklou chuť, pak servírují tepelně upravené – osmahnou je zprudka na oleji s česnekem a chilli papričkami a podávají jako teplou zeleninku k pečenému masu s rýží.

Chryzantémy pro zdraví  
Výhoda chryzantémy jedlé je určitě v tom, že salát můžete připravovat po celou zimu. Stačí rozrostlé sazenice na zimu přesadit do květináčů a přenést domů na okenní parapet. Pak můžete výhonky stříhat a zaštipovat až do jara. Lístky mají poměrně vysoký obsah vitaminu C, provitaminu A minerálních látek. Také aromatická silice působí blahodárně, když dostanete protivnou podzimní rýmu a kašel. Z kořenů se vaří čaj proti bolení v krku a hlavy, údajně je prospěšný i pro diabetiky a pro posílení zraku. Květinové čaje, jejichž součástí okvětní lístky chryzantém často bývají, se servírují pro obnovení harmonie organismu.
Chryzantémy se také jí
V každém případě chutnají lahodně, zvlášť když si do nich přidáte malou lžičku medu. Na stůl si dejte kytici krásných chryzantém, zapalte si svíčku a popíjejte voňavý květinový čaj –pro nabytí dobré nálady v podzimních podvečerech úplně stačí. A ta, jak známo, je půl zdraví.

Text: Gabriela Koulová
Foto:  totafreewallpaper.co.cc, faculty.ucc.edu, shanghaidailyphoto.com, , chinastore.radio86.com, neogaf.com, faculty.ucc.edu, vanderwindt.com, eugenef.com,
pictures-thoughts-comments.blogspot.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha