Chryzantémy se také jí

Chryzantémy se také jí

Rostliny, vydáno 10. 11. 2010

Vznešené jméno chryzantéma má na našich zahrádkách neméně poetické, ale mnohem srozumitelnější pojmenování. Říká se jí listopadka a skutečně nám svými odolnými kvítky v barvách od bílé a žluté až po červenou a fialovou oživuje zahradu v době, kdy už žádná jiná letnička ani trvalka nekvete.

Rostlina dne

Řebříček obecný

Řebříček obecný

Bylina, která má hojivé účinky. Lodyhy řebříčku byly považovány za posvátné a druidové je používaly při věštění počasí,...


​Chryzantémy pro ozdobu
Květy drobné i větší (ty největší kaktusovité koule, které najdete v květinářstvích, na záhoně u nás nevypěstujete, jedině ve vytápěném skleníku), jednoduché, poloplné, plné i kulaté pomponky, k tomu sytě zelené lístky – listopadky vám ozdobí podzimní záhon, květináče i truhlíky před domem. Máte je volně vysazené?

Ostřihejte jim po odkvětu dlouhé výhony a ochraňte je před mrazem třeba chvojím, postaveným do stříšky, aby po něm voda stékala mimo kořeny rostliny. Co s hrnkovými chryzantémami? Když je v plném květu přenesete do bytu, prozáří vám na pár týdnů pokoj. Pak je ostříhejte, dejte do místnosti, kde je okolo 10 °C a občas je přes zimu zalijte, aby nevyschly.

Na jaře po mrazech je vystěhujte na zahrádku, znovu bujně obrazí. Náš tip? Slaďte si v jednom širokém květináči několik menších rostlinek do barevné palety, získáte rozvernou podzimní dekoraci bytu.

Chryzantémy k jídlu
Jedlé jsou prakticky všechny druhy, nemusíte se bát, že byste se otrávili. Kuchaři v luxusních restauracích využívají sytých barev květů na dekorování pokrmů. V krémové žampionové polévce se krásně vyjímá jediný vínový kvítek. Sytě červený zase krásně ozdobí třeba hráškové pyré podávané k hovězí pečeni nebo steaku. Také můžete otrhat okvětní plátky a posypat jimi třeba brambory nebo bramborovou kaši.
Chryzantémy se také jí
Chryzantémy se také jí
Pokud počítáte s tím, že budete kvítky skutečně jíst a chcete kuchyňsky využít také listy, vypěstujte si chryzantému jedlou (Pinardia coronaria, Xanthophthalmum coronarium a Glebionis coronarium). Ta je totiž ke konzumaci přímo určená. V asijských kuchyních, zejména v čínské, je salát z mladých lístků se zálivkou jako na hlávkový salát, případně v kombinaci s rajčaty a naklíčenými fazolkami nebo mungem, velice oblíbený. Starší lístky, které mají drsnější mírně nahořklou chuť, pak servírují tepelně upravené – osmahnou je zprudka na oleji s česnekem a chilli papričkami a podávají jako teplou zeleninku k pečenému masu s rýží.

Chryzantémy pro zdraví  
Výhoda chryzantémy jedlé je určitě v tom, že salát můžete připravovat po celou zimu. Stačí rozrostlé sazenice na zimu přesadit do květináčů a přenést domů na okenní parapet. Pak můžete výhonky stříhat a zaštipovat až do jara. Lístky mají poměrně vysoký obsah vitaminu C, provitaminu A minerálních látek. Také aromatická silice působí blahodárně, když dostanete protivnou podzimní rýmu a kašel. Z kořenů se vaří čaj proti bolení v krku a hlavy, údajně je prospěšný i pro diabetiky a pro posílení zraku. Květinové čaje, jejichž součástí okvětní lístky chryzantém často bývají, se servírují pro obnovení harmonie organismu.
Chryzantémy se také jí
V každém případě chutnají lahodně, zvlášť když si do nich přidáte malou lžičku medu. Na stůl si dejte kytici krásných chryzantém, zapalte si svíčku a popíjejte voňavý květinový čaj –pro nabytí dobré nálady v podzimních podvečerech úplně stačí. A ta, jak známo, je půl zdraví.

Text: Gabriela Koulová
Foto:  totafreewallpaper.co.cc, faculty.ucc.edu, shanghaidailyphoto.com, , chinastore.radio86.com, neogaf.com, faculty.ucc.edu, vanderwindt.com, eugenef.com,
pictures-thoughts-comments.blogspot.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha