Chutná cizrna z vlastní zahrady

Chutná cizrna z vlastní zahrady

Rostliny, vydáno 11. 10. 2013

Cizrna je bohužel stále pro většinu lidí v současné době neznámá. Je to škoda, jelikož se jedná o jednu z nejlepších navíc lehce stravitelných luštěnin. Má vysoký obsah vápníku, hořčíku a fosforu. Kromě složených sacharidů obsahuje i bílkoviny, které jsou podstatnou a důležitou součástí pestré vyvážené stravy.

Rostlina dne

Řebříček obecný

Řebříček obecný

Bylina, která má hojivé účinky. Lodyhy řebříčku byly považovány za posvátné a druidové je používaly při věštění počasí,...

Snad jediný problém s pěstováním cizrny je to, že musí chytit jarní vláhu, aby dobře rostla. Chce to tedy vysít ji brzy z jara. Později už potřebuje spíše suché a horké léto, aby nedošlo k jejímu plesnivění, ke kterému má jistou tendenci. Tmavé odrůdy cizrny jsou podstatně odolnější, ale oproti světlé cizrně se těžko shánějí.  Je tedy spíše důležité, v jaké oblasti jste se rozhodli cizrnu pěstovat. Pokud se nevyseje moc nahusto anebo ji nezasáhne příliš deštivé léto, mohou být výnosy cizrny i z domácího pěstování poměrně dobré. V jednom lusku je pouze jedno zrno, takže její vylupování vám zabere trochu víc času, ale ta námaha stojí za to, protože cizrna je opravdu velmi chutná luštěnina.

Ti, kdo se již stali milovníky této skvělé pochutiny, vědí, že cizrna by se měla ponechat alespoň 8 hodin před kuchyňskou úpravou namočená ve vodě pokojové teploty, ideálně však 1 až 2 dny.

Náš tip: Připravte si z cizrny skvělou pomazánku. Budete potřebovat 400 g uvařené cizrny a 100 ml vývaru z ní, dále 1 cibuli, 3 lžíce rostlinného tuku, šťávu z půlky limetky, stroužek česneku a trochu soli a pepře. Cibuli nakrájejte na jemné kostičky a orestujte na rostlinném tuku, dokud nezesklovatí. Připravte si mixer a do něj dejte orestovanou cibulku, uvařenou cizrnu, rostlinný tuk a limetkovou šťávu společně s prolisovaným česnekem, pepřem a solí. Vše společně rozmixujte na dokonale jemnou kaši. Pro případ, že by byla pomazánka příliš tuhá, jste si ponechali trochu nálevu vzniklého při vaření cizrny. Ten můžete po trochách přidávat, dokud konzistence pomazánky nebude ideální. Podle potřeby pak pomazánku ještě můžete dochutit solí i pepřem. Pokud vám zbyl ještě dostatek uvařené cizrny, můžete z ní připravit polévku. Po uvaření rozmixujte jen část cizrny, druhou část ponechejte vcelku, ochuťte majoránkou, česnekem, přidejte bujón a můžete polévku vylepšit ještě párkem anebo houbami

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: digilander.libero.it, Britech.tnau.ac.in, lesk.azet.sk, summagallicana.it, agrafa.org, lessmeatdiet.blogspot.com, oneblockwest.blogspot.com, morvenvale.farmnet.com.au


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha