Cibule jako koření i lék

Cibule jako koření i lék

Rostliny, vydáno 15. 01. 2016

Naši předkové konzumovali cibuli v mnohem větším množství než my dnes. Neodrazovala je od její konzumace ani štiplavá chuť, protože moc dobře znali její léčivé účinky. Cibuli si proto sami pěstovali, aby jim doma nikdy nechyběla. Připomeňme si tedy, k čemu všemu je cibule v domácnosti dobrá a z čeho nás může vyléčit.

Rostlina dne

Lobelka

Lobelka

Lobelia erinus  (lobelka modrá) je jednoletá rostlina s velkým bohatstvím modrých, růžových, bílých nebo fialových květů....

Cibule jako lék

Je všeobecně známo, že cibule stejně jako česnek má silné antibakteriální účinky. Stimuluje srdeční činnost a podporuje trávení. Je účinným prostředkem proti kašli a při léčbě dýchacích cest.

Zevně pomáhá také při bodnutí hmyzem zklidnit zasažené místo. Cibulovou šťávu lze účinně využít při výskytu špatně se hojících ran anebo jako kapky při bolestech ucha. V případě cibule se hovoří také o příznivých účincích léčby štítné žlázy.

Různé druhy cibule  

Téměř z 90 % cibule tvoří voda. Nejlépe se skladuje zavěšená v pletencích v suché a chladné místnosti. Existuje mnoho odrůd a forem kuchyňské cibule. Známe cibuli bílou, žlutou, červenou a hnědou, liší se i v chuti, rozlišovat ji můžeme i podle tvaru od kulovité po protáhlou, která se v poslední době začala označovat jako banánová.

Pokrmy, které se bez cibule neobejdou

Začnete-li přemýšlet nad tím, jaké pokrmy, v nichž cibule nesmí chybět, znáte, bude jich jistě mnoho. Kdo by si také dovedl představit například guláš, cibulačku, roštěnky na cibuli nebo šopský salát bez cibule.

Pro případ, že byste zapomněli někdy cibuli koupit, nemohli byste se pustit do přípravy mnoha jídel. Udělejte si tedy pro všechny případy zásobu cibulové soli, což je směs soli, bylinek a sušené mleté cibule. Používá se k ochucení pečených, grilovaných a opékaných pokrmů a zeleninových salátů, která dodá vašim pokrmům specifickou cibulovou chuť.

Smažené cibulové kroužky

Už jste někdy ochutnali smažené cibulové kroužky? Je to naprostá lahůdka. Budete potřebovat několik větších cibulí, které nakrájíte na asi 1 cm silná kolečka. Ta pak osolíte a následně obalíte v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Kolečka usmažíte na pánvi v oleji.  Smažená cibulová kolečka se dají servírovat samostatně anebo jako příloha k masu.

Čekankovo-jablečný salát s cibulí      

Ze salátů, do nichž cibule neodmyslitelně patří, můžeme doporučit čekankový s jablkem. Připravte si 30 g cibule, tu nakrájejte na tenká kolečka. Kolečka nasypte do cedníku a celý jej ponořte na krátkou dobu do vroucí vody. Následně cibuli zchlaďte studenou vodou a nechte okapat. Oschlou cibuli vložte do mísy a zakápněte dvěma lžícemi citronové šťávy a jednou lžící oleje. Dále dle chuti osolte a ocukrujte asi jednou lžičkou moučkového cukru.

Jeden čekankový puk nakrájejte na nudličky a přidejte k cibuli společně s jedním větším jablkem nakrájeným na jemné plátky. Kdo má rád, přidá ještě nakrájené rozinky a nahrubo posekané ořechy, bez těch to není ono. Všechny ingredience dobře promíchejte a nechte alespoň krátce proležet v lednici.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha