Jedlé plevele jako skvělá pochoutka

Jedlé plevele jako skvělá pochoutka

Rostliny, vydáno 19. 04. 2017

Zatímco dříve byla tato tematika velké tabu a plevel byl kdekým považován jen za protivníka, kterého je potřeba ze zahrady co nejdříve dostat, dnes se na tyto rostlinky díváme už z trošku jiného úhlu. To samozřejmě neznamená, že bychom ze svých zahrad měly udělat plevelné plantáže, ale na jaře vyrašený plevel v sobě skrývá neskutečné množství minerálů a vitamínů, které vás po zimě pěkně postaví na nohy. Z plevele si na jaře připravte očistnou kúru v podobě lahodného špenátu, listového salátu nebo čistícího bylinného nálevu, který z těla vyplaví všechny škodliviny.

Rostlina dne

Měsíčnice (Penízek)

Měsíčnice (Penízek)

Tato zajímavá bylina dorůstá až 140 centimetrů a má okrouhlé vejčité listy. Kvete světle růžově a vzácně i bíle, v...

V první řadě je třeba upozornit, že se jedlé plevele ne zrovna vždy hodí ke konzumaci. Stejně jako byste neměli sbírat léčivé bylinky na skládkách nebo vedle dálnice, neměli byste ani konzumovat chemicky ošetřené plevele.

Kde by plevele přišly k nějaké chemii? Nu, třeba na vaší vlastní zahradě. Mnoho jedlých plevelů totiž skvěle prospívá v okrasném trávníku, který párkrát do roka postříkáte selektivním herbicidem nebo pohnojíte syntetickým hnojivem. Ano, takové plevele pak v sobě mohou skrývat rezidua chemických látek, která do těla rozhodně nepatří.

Plevele rozhodně sbírejte pouze v čistém prostředí, na zcela neznečištěném místě, které není zatíženo žádnými chemickými přípravky. Skvělým zdrojem jsou třeba květnaté louky a trávníky, jedlý les nebo třeba vaše zeleninové záhony, ve kterých sem tam vyraší nějaký ten jedlý plevel.

Informovanost na prvním místě

Nikdy nesbírejte takové rostliny, které dostatečně nepoznáte. Ačkoliv na jaře raší opravdu hodně jedlých a mnohdy i dokonce léčivých plevelů, občas se mezi nimi objeví i některé nejedlé nebo přímo jedovaté druhy. Pokud s konzumací plevelů začínáte, moc to s jejich množstvím nepřehánějte. Mají totiž opravdu „velkou sílu“, takže na ně své tělo postupně naučte.

Tělo je po zimě poměrně slabé a chybí mu celá řada vitaminů. Jedlé plevele vám je doplní i v poměrně malém množství hmoty.

Také se informujte, jaká část rostliny se pro sběr používá. Zatímco v některých případech se k přípravě zdravých pokrmů hodí celá rostlina od kořene až po květ, v jiných případech jsou některé části rostlin třeba hořké a k chuti vám přijde například pouze čerstvě vyrašený list.

Problematiku jedlých plevelů si proto pečlivě nastudujte, ušetříte si tak mnohá zklamání. Stejně tak sbírejte rostliny v určitém období, které je pro daný druh typický. Zatímco listy smetanky lékařské jsou nejlepší během jara, kdy teprve raší a tím pádem nejsou hořké, celé sedmikrásky sbírejte klidně i v zimě.

Co si můžete z plevelů vyrobit

Mladé, čerstvě vyrašené lístky rostlinek jsou skvělé na přípravu listového očistného salátu. Nebojte se plevele skombinovat třeba s plátky rajčat nebo okurky. Tato běžná zelenina vám pomůže si navyknout na specificky silnou chuť planě rostoucích rostlin. Postupně pak začnete konzumovat plevele i samotné.

Salát připravíte z čerstvě vyrašených listů smetanky lékařské, bršlice kozí nohy, z květů a listů sedmikrásky chudobky, z květů a listů prvosenek jarních, dozdobit můžete třeba fialkou vonnou. Dochuťte jen citlivě. Postačí troška soli, olivového oleje a na vrch salátu nasypte svůj oblíbený sýr, kterým si jídlo obohatíte o bílkoviny.

Čerstvě vyrašené kopřivy zase zužitkujte na výrobu zeleného „špenátu“. Kopřivy spařením ztratí svou žahavou schopnost, tak se nebojte, že budou pálit. Vždy je sbírejte na čistém místě, neměly by být zaprášené a rozhodně by neměly kvést. Čerstvě vyrašené rostlinky jsou nejvhodnější.

Jarní očistnou kúru si také doplňte bylinným nálevem z kopřivy. Ovšem tu kombinujte pokud možno s jinými bylinami. Určitě neprohloubíte kořenem smetanky lékařské, jitrocelem nebo sedmikráskovými kvítky.

Jaké plevele sbírat na jaře

Možností máte opravdu dost. Na jaře využijte čerstvosti narašených rostlin, které mají svěží a příjemnou chuť. Navíc právě v tomto období obsahují velkou zásobu vitamínů, kterých máme po zimě jen malou zásobu.

  • listy kokošky pastuší tobolky (Capsella bursa-pastoris)
  • kozlíček polní (Valerianella locusta)
  • ptačinec prostřední (Stellaria media)
  • květy violky (Viola odorata)
  • květy a listy sedmikrásky obecné (Bellis perennis)
  • mladé listy smetanky lékařské (Taraxacum officinale)
  • květy a listy prvosenky jarní (Primula veris)
  • kvetoucí lodyhy rozrazilu rozekvítku (Veronica chamaedrys)
  • listy česneku medvědího (Allium ursinum)
  • mladé čerstvě vyrašené (ještě lesklé) listy bršlice kozí nohy (Aegopodium podagraria)
  • mladé listy plicníku lékařského (Pulmonaria officinalis)

 

Foto a text: Lucie Peukertová


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

21. 04. 2017 Reagovat
Romča: Zajímavé druhy bylinek a jiných rostlin koupíte na: www.rostliny-prozdravi.cz Mohu jen doporučit.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha