Jitrocel na kašel i pro dobré trávení

Jitrocel na kašel i pro dobré trávení

Rostliny, vydáno 04. 07. 2013

Zase vás v zimě trápil kašel, rýma, každou chvíli vás postihla nějaká viróza? Za sirupy a kapičky jste utratili v lékárně majlant? Zkuste to podomácku, vyrobte si sirup vlastní – léto je doba, kdy se sbírá jeho hlavní složka – jitrocelové listí.

Rostlina dne

Mucholapka podivná

Mucholapka podivná

Mucholapka podivná je masožravá rostlina patřící do rodu Dionaea, jehož je jediným druhem. Jak rostlina dozrává, může na...

Rostlin rodu jitrocel (Plantago) existuje na 200 druhů a jsou rozšířené po celém světě. Přizpůsobivý druh najdeme jak na vlhkých loukách, tak na suchých skalách hor. Také u nás roste několik druhů, lišících se především tvarem listů. Zatímco jitrocel kopinatý má růžici štíhlých dlouhých listů, jitrocel prostřední a jitrocel větší mají listy široké, oválné, s typickou špičkou na konci a silným žilkováním. Zdálo by se, že jitrocely mají v přírodě snadný život, přesto i mezi nimi najdeme kriticky ohrožené druhy. U nás je to například jitrocel černavý sudetský, na Slovensku se ještě velice vzácně vyskytuje jitrocel černavý karpatský, který u nás z přírody již zcela vymizel. Některé druhy se totiž vyvinuly v úzce vymezeném krajinném systému – a pokud zde došlo k poškození jejich přirozeného prostředí, vysušily se nebo úplně zlikvidovaly louky, kde rostliny rostly, druh vymizel. Některé druhy pak sice prosperují v jiných částech světa, u nás ale také přišly o své přirozené prostředí, a jsou proto silně ohrožené. Tak dopadl třeba zajímavý jitrocel písečný, důkaz přizpůsobivosti druhu, který se adaptoval na po většinu roku suché písčité naplaveniny Labe a řek Jižní Moravy. Na první pohled byste ho mezi jitrocely asi nezařadili, nemá totiž listovou růžici, ale přímou lodyhu jen s pár pokroucenými štíhlými listy. Vysoký druh mokrých luk teplých částí Jižní Moravy jitrocel nejvyšší už se také vyskytuje jen velmi vzácně. Z druhů, které patří do jiných krajů, se u nás pěstuje jitrocel indický, a to pro léčivé účinky semen, která určitě znáte spíše pod názvem psyllium.

Všechny u nás volně rostoucí druhy jsou považovány za léčivky, nejvyšší obsah látek účinných především na kašel jakéhokoliv původu má ale jitrocel kopinatý. V listech jsou obsaženy slizové látky, kyselina křemičitá, kyselina citronová, enzymy invertin a emulsin, vitamin C, třísloviny, hořčiny, draselné soli, zinek, měď, kumariny a fitoncidní látky – přírodní antibiotika. Z nich je nejvýznamnější přítomnost glykosidu aukubin, využívaného na léčbu vředových chorob žaludku a dvanáctníku. Aukubin a slizové látky jsou tím, co pomáhá léčit kašel, odhleňovat dutiny.

S aukubinem je ovšem při sběru trochu potíž – v listech se ho nastřádá největší množství teprve v době, kdy jde rostlina do květu. Jenže stvoly s květy se nesbírají, takže pokud jdete na jitrocel s kosou, neřkuli při pěstování ve velkém se sekacím strojem, musíte listy sbírat v době, kdy rostliny ještě nekvetou. Tady máte nejlepší důvod, proč se do sběru listů pustit sami a ručně trhat jen listy v době, kdy rostliny začnou nasazovat na květ. Vhodná doba je prakticky po celé léto, od začátku června do srpna. Jitrocel na čaj je třeba usušit ve vrstvě asi 5 cm silné, lépe ve stínu než na slunci. Obracet se musí velmi opatrně, jakmile totiž listy polámete, zhnědnou a droga ztratí účinné látky. Nejlepší je jitrocelové listy zpracovat na sirup ihned po sběru. Můžete vylisovat šťávu a svařit ji s cukrem, nejúčinnější je ovšem sirup nepřevařovaný (proto samozřejmě sbíráme jitrocel jen na čistých loukách vzdálených prašným cestám a silnicím). Do sklenice dáte vrstvu jitrocelových listů, zasypete cukrem a důkladně upěchujete. Tak pokračujete, až je sklenice plná. Pak ji dobře uzavřete a necháte na slunném místě, až listy pustí šťávu a cukr se rozpustí. Pak přecedíte, sirup slijete do lahviček, které dobře uzavřete a skladujete ve studeném sklepě nebo v chladničce. Takto vám zaručeně vydrží po celou zimu. Z pětilitrové sklenice naložených listů získáte asi dva litry sirupu.

V přecezených listech zůstává ještě mnoho přírodního zdraví, je tedy škoda je nevyužít znovu. Můžete k nim přidat další bylinky – například tymián, dobromysl, lipový květ, diviznu, semena anýzu a fenyklu – a zalít vše čtyřicetiprocentním lihem, po domácnostech se na to používá nejlépe kvalitní režná pálenka. Sklenici opět dobře uzavřete a necháte byliny louhovat asi dva měsíce, poté slijete, byliny vylisujete a šťávu přidáte do výluhu. Tato tinktura samozřejmě není vhodná pro děti a ani řidiči si ji nedají před jízdou, je ale stejně účinná jako sirup.

Sirup i tinktura se dají užívat dlouhodobě – jitrocel neobsahuje žádnou drogu, která by měla nežádoucí vedlejší účinky. Je to pohotovostní přípravek, jakmile máte pocit, že kolem vás prošla nějaká podzimní a zimní infekce horních cest dýchacích, dejte si třikrát denně lžíci sirupu nebo lžičku tinktury. Pokud vás už kašel a rýma začnou trápit, užívejte až pětkrát denně.

Sběr jitrocele na loukách je dost pracná záležitost. Pokud máte v zahradě třeba někde kolem zadní části plotu nevyužité místo, můžete si jitrocel kopinatý vysít. Preferuje hlubší, humózní, vlhké půdy, ale dobře se mu daří i v půdách lehčích. Dobře snáší zastínění. Rostlina na jednom stanovišti vydrží řadu let, nevymrzá. Množí se samovýsevem a v kořenech přežívá zimu až dvanáct let.



Psyllium – jitrocel indický, se užívá k jiným účelům. Jeho semena – ať už drcená nebo zpracovaná do kapslí – obsahují množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Ta nabobtnáním vytváří pocit falešného zasycení, což je vhodné při redukčních dietách. Vzniklý gel pohlcuje nadbytečnou tekutinu a prostým bobtnáním - mechanickou silou jako píst – odsouvá z trávicího traktu škodlivé splodiny. Potenciální škodlivé látky jsou ve střevech gelem absorbovány a snižuje se tak jejich kontakt se sliznicemi žaludku a střev. Psyllium tak napomáhá správnému vyměšování, ale také podporuje správný metabolismus zejména tuků, což prospívá udržování správné hladiny cholesterolu. Jitrocel indický se u nás dá pěstovat na teplém, slunném stanovišti v běžné půdě. Je to jednoletá bylina, při sběru semen si tedy ponechte část na vysévání v příštím roce.

Text: Gabriela Koulová
Foto: amc.nh.org, castlewardenflora.org, luntoprtti.com, florafinder.com, zimbabweflora.co.zw, actaplantarum.org, CC BY 3.0/Olivier Pichard, lhealth.info, teline.fr, apatita.com, billcasselman.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

13. 10. 2013 Reagovat
Kamila Nová: Tak jitrocel na kašel znám a vím, že velmi pomáhá, ale že by pomáhal i na dobré trávení, co slyším poprvé. Mám s trávením problémy odjakživa a kolikrát jsem si při kašli vařila jitrocelový čaj, který na kašel zabral, ale trávení mi nijak neovlivnil. V mém případě půjde nejspíš o nějaký jiný problém. Zkouším brát biopron probiotika s trávicími enzymy, jestli by nepomohlo třeba obnovit tak nějak ty „bakterie“ a když se to nezlepší, tak asi budu muset k lékaři :/

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha