Koriandr - koření i ozdobná hrnkovka

Koriandr - koření i ozdobná hrnkovka

Rostliny, vydáno 17. 01. 2012

Bylinky na kuchyňském okně neslouží jen při vaření, ale přinášejí i čerstvou vůni a svěží půvab. Určitě chcete, aby vypadaly dobře, oškubané usychající větvičky raději vyměníte za nový zelený květináč. Koriandr vám ale v květináči poskytne dekoraci na celý rok.

Rostlina dne

Orchidej

Orchidej

Tyto vytrvalé byliny rozdělujeme na geofyty - rostoucí v půdě, nebo epifyty - rostoucí v korunách stromů. Podle nároků na...

Koriandr setý (Coriandrum sativum) roste planě ve Středomoří, jako koření je pěstován pod dlouhá tisíciletí, byl známý už ve starověkém Egyptě i Indii. Je zvláštní, že i když se této jednoleté bylince u nás daří docela dobře, její používání v kuchyni jsme si moc neosvojili. Že by Češi neměli chuťové buňky na voňavé francouzské omáčky a pečeně? Vysejte si koriandr do květináče a vyzkoušejte jeho lístky i semínka, určitě si ho oblíbíte. Je to koření voňavé a chutné, ale také léčivé. Listy koriandru jsou bohaté na vitamin A, B1, B2, C. Obsahují však i další léčivé látky, které prospívají trávení, ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťují tak tělo. Také semena jsou používána například na přípravu čaje pro zlepšení chuti k jídlu a proti nadýmání.

Snadné pěstování na okně
Koriandr patří mezi miříkovité rostliny, je  tedy příbuzný kopru, fenyklu, anýzu, celeru, mrkve, petržele, ale také jedovatého bolehlavu i bolševníků, z nichž zejména druhy k nám zavlečené jsou úporné invazivní plevely. Všechny tyhle se snadno vysemeňují a rychle rostou, jejich vegetační období je krátké. Stejně tak je na tom koriandr. Semínka zasetá do vlhké výživné zeminy vyklíčí za pár dnů a za tři týdny už můžete trhat spodní široké lístky podobné listové petrželi. Když je chcete sklízet pro vaření delší dobu, zaštipujte vrcholky, ženoucí do vysoké lodyhy s budoucím květem. Ostatně právě tyhle vrcholové čerstvé lístky jsou nejaromatičtější a jejich vůni a sladce hořkou chuť oceníte jako koření listových salátů, pomazánek, polévek, na ryby. Do květináče vysévejte semínka hustě, rostlinky nemusíte protrhávat, po dvou třech měsících se růst zastaví a než začnou listy uvadat, můžete si vysít do nového květináče novou zásobu.

Koriandr na zahrádce
Z koriandru se spotřebovává vše kromě květů. Pokud ovšem chcete sklízet semínka nebo dokonce silný kořen, potřebují rostliny hlubší půdu. Na zahrádce vysejte do řádků koriandr řídce a po vzejití ho ještě vyjednoťte podobně jako mrkev. Vysévejte na jaře na slunné stanoviště a nechte pak rostliny narůst do květu. V létě je můžete jednou za měsíc přihnojit organickým hnojivem. Zralá semínka z okolíků jednoduše vytřepete a necháte uschnout. Kořen se sklízí co nejpozději, když ztuční a připomíná pak tenký ocásek křenu. Semena zlatohnědé barvy voní po švestkách a pomerančích a také trochu peprmintově. Koriandr se používá do nakládacích směsí koření na houby, okurky a hlavně na červenou řepu. Při uzení dodá masu i klobásám příjemné aroma a potlačí kouřovou vůni. Koření se jimi pravá receptura na norimberské kyselé zelí. Zajímavé je, že koriandr patří také klasického receptu na rajskou a houbovou smetanovou omáčku. Drcený koriandr se přidává také do chleba a do perníků. Indická kuchyně využívá hojně i kořene, drcená semena jsou jednou ze základních ingrediencí kterékoliv směsi kari.

Pikantní zelný salát s čerstvým koriandrem
Čtvrtku bílého zelí zbavte košťálu a listy nasekejte najemno. Nastrouhejte větší mrkev. Na oleji osmahněte lžíci hořčičných semínek, když začnou praskat, přidejte nasekanou zelenou pálivou papričku, zakápněte lžící sojové omáčky a dvěma lžícemi citrónové šťávy. Vmíchejte zelí a mrkev, na mírném ohni vše asi pět minut promíchávejte. Slijte olej a v míse do salátu vmíchejte hrst nasekaných lístků koriandru a hrst nasekaného kopru. Zakápněte čerstvým olivovým olejem, podle chuti osolte a okyselte citrónovou šťávou. Podávat můžete chlazené i ještě mírně teplé, hodí se k pečenému a grilovanému masu nebo jen s bílým pečivem.

TIP
Domácí kari koření
Směsi koření se společným názvem kari jsou základem ochucování indické kuchyně. Není jedno kari, ale mnoho druhů, pikantnějších i sladších, podle toho, jestli kořeníte luštěniny, zeleninu nebo maso. Zkuste si připravit vlastní kari, zkoušením a přidáváním různých koření jistě najdete vlastní varianty základní chuti. Na sucho opražte dvě lžíce semínek koriandru, dvě lžičky římského kmínu, dvě lžičky kuliček černého pepře, jednu lžičku kuliček červeného pepře (náhradou za oba pepře můžete použít tři lžičky barevného pepře), lžičku hořčičných semínek a 2 hřebíčky. Když se koření rozvoní, dejte ho do mlýnku na koření a najemno namelte, pak přimíchejte lžíci kurkumy, která mu dá specifickou žlutou barvu.

Text: Gabriela Koulová
Foto: extension.iastate.edu, gardeninginfozone.com, hortchat.com, ravnsborggaard.no, cabinorganic.com, fytosan.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha