Léto je ta pravá chvíle na zpracování bylinek!

Léto je ta pravá chvíle na zpracování bylinek!

Rostliny, vydáno 19. 07. 2016

Prosluněné dny nejsou jen obdobím pro práci na zahradě, letní sportování pod širým nebem nebo opalování u vody, je to skvělá doba také na zpracování sklizně, ať se jedná o zeleninu, ovoce nebo dokonce bylinky. Právě ony se nyní nachází ve skvělé kondici. Sklízet se dá máta, meduňka, yzop, saturejka, dobromysl, bazalka, libeček, ale jimi to rozhodně nekončí. Nepromeškejte toto období a připravte si zásobu na zimu.

Rostlina dne

Okrasná paprička

Okrasná paprička

Existují růrné odrůdy okrasných papriček: FIPS - je nižšího vzrůstu, má světle zelené listy. Vytváří hustý keř s...

Léto je pro bylinkáře asi tím nejlepším obdobím, kdy se mohou na zahradě i ve volné přírodě vyřádit do sytosti. Zatímco některé bylinky mají dobu sklizně již za sebou, na řadu právě teď přichází bohatý sortiment bylinek ze středomořské oblasti, ale stejně tak mezi nimi objevíme i mnohé domácí rostliny, které běžně rostou na loukách, pastvinách nebo okrajích cest.

Léto je jak stvořené pro pupalku, třezalku, jitrocel, heřmánek či chrpu. Není na co čekat, vydejte se s košíkem na zahradu nebo do volné přírody a uchovejte si trochu té léčivé krásy na dobu, kdy bude léto v nedohlednu.

Metody zpracování

Asi nejběžnější metodou uchování bylin je jednoznačně sušení. Nejlepší a také nejšetrnější sušení probíhá v dobře větrané suché místnosti chráněné před vstupem ostrých slunečních paprsků. Stejně tak by se zde nemělo prášit. Toto sušení by nemělo ovšem trvat příliš dlouho. Pokud se náhle změní počasí nebo se zvýší vzdušná vlhkost, hrozí, že bylinky zhnědnou nebo zplesniví.

Pak stojí za úvahu dosušení umělým teplem například v sušičce na ovoce. Některé druhy se dají dosoušet také v předehřáté a pootevřené troubě. Zde ovšem platí, že tento proces musí probíhat při nižší teplotě, jinak by došlo ke znehodnocení bylinek.

Sušením si bylinky uchováte i několik let, přesto je dobré si každý rok připravit nové a čerstvé, které lze využít na přípravu kořenících směsí, čajových nálevů nebo třeba bylinkových koupelových solí.

Z běžných zahradních bylinek si tak připravíte italskou nebo provensálskou kořenící směs. Bylinky určené pro přípravu léčivých nálevů zase naplňte do čajových papírových sáčků, které seženete ve specializovaných obchodech nebo si sáčky připravte jednoduše z bílého plátýnka. Bylinkové výrobky se pak výborně hodí jako dárek pro různé příležitosti.

Bylinková másla a mražení

Kromě sušení lze bylinky uchovávat v podobě másla. To si můžete vyrobit sami nebo si kupte nějaké v bio kvalitě. Na zahradě skliďte své oblíbené bylinky, které nasekejte najemno nožem. Smíchejte je s máslem či solí a vzniklou směsí naplňte různé formičky, které pak dejte do mrazáku.

Na takto připraveném másle lze připravovat různé pokrmy nebo jím vylepšete pomazánky. Bylinky ale můžete zamrazit i v podobě ledových kostek, které pak jen tak hodíte do připraveného nápoje.

Bylinné tinktury

Léčivky pomáhají v různých podobách, a pokud nechcete končit pouze u sušení a mražení, vyzkoušejte například výrobu léčivé tinktury. Není to nijak složité. Potřebujete pouze kvalitní alkohol. Hodí se v čisté podobě, ale stejně tak lze použít kvalitní slivovici nebo vodku. Zvolené bylinky pak do tohoto alkoholu naložíte a několik týdnů macerujete. Poté tinkturu sceďte přes plátýnko.

Pokud nevíte, jako tinkturu si vyrobit, inspirujte se některým z receptů, které najdete na internetu nebo ve starých bylinářských knihách. Oblíbené jsou například sedmikráskové nebo meduňkové, ale stejně tak je účinná i tinktura z kotvičníku, semen lichořeřišnice a mnoho dalších.

Foto a text: Lucie Peukertová


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha