Libeček se v kuchyni vždycky hodí

Libeček se v kuchyni vždycky hodí

Rostliny, vydáno 15. 09. 2016

Libeček se podobá celerové nati, jeho chuť je ale mnohem výraznější. Na záhonech ho můžeme využít jako pozadí pro kvetoucí rostliny, anebo ho pěstovat v bylinkové zahrádce. V kuchyni najde upotřebení jako koření. Vedle toho je vyhledáván pro léčebné účinky.

Rostlina dne

Levandule

Levandule

Levandule vytváří plný keřík s úzkými šedozelenými aromatickými listy, vysoký 30 – 60 cm. V červenci a srpnu vykvétá...

Někomu libeček chutná jako silnější celer, někomu zase připomíná kvasnice kombinované s vůní citronu, a dalším evokuje silnou maggi směs, která se přidává do polévek a omáček. Jižní Evropa je známá tím, že sušená semena libečku využívá jako koření a silné řapíky libečku nakládají do cukru a kandují.

Využívají se i kořeny libečku, ale abyste jich získali dostatek, musíte vypěstovat opravdu velké keře.

V boloňské omáčce vás troška sušeného libečku zcela jistě mile překvapí. Do masových směsí a do polévek jsou čerstvé listy libečku najemno posekané to pravé koření, se kterým byste to ale neměli přehnat.

Jak se libeček pěstuje

Libečku maximálně vyhovuje propustná půda na slunném místě. V polostínu ale poroste také dobře. Počítejte v jeho okolí s dostatkem místa, neboť může dorůst až do výšky 1,5 metru. Pro rychlejší růst zajdeme za někým, kdo má velký keř libečku a necháme se obdarovat třeba menším odkopkem.

Komu nevadí, že bude čekat déle, může libeček vysít na podzim do předem připravené půdy. Stačí do hloubky 1 cm buďto na záhon, ze kterého pak bude jednotit na vzdálenost 30 cm, nebo semena vyseje přímo na konečné stanoviště.

Vypěstovat libeček není těžké a bude se mu dařit i v květináči. Nevyroste sice tak velký jako v záhonu, ale pro běžnou spotřebu postačí. Větší trsy libečku ze zahrady můžeme na jaře rozsazovat.

Natě můžete sklízet od časného léta až do podzimu. Stonky, které začnou vybíhat do květu, odstřihneme. Je zbytečné rostlinu vysilovat tím, že ji necháme tvořit semena. Pro sběr listů na sušení nebo zmrazování se nejlépe hodí konec června a začátek července. Pokud budete libeček sušit, dejte ho do stínu. Libeček do mrazáku doporučujeme nakrájet na drobno a zamrazit v kostkách ledu. 

V čem je našemu zdraví prospěšný

Z kořene libečku získané látky jsou úspěšné při léčbě revmatu, potížích s prostatou a při artróze. Vzhledem k tomu, že libeček zvyšuje produkci trávicích šťáv, napomáhá tak trávení a stimuluje k jídlu osoby trpící nechutenstvím. Pomáhá při pomalém zažívání a při žaludeční nedostatečnosti.

Těhotné a kojící ženy by neměly libeček jíst. Pozor by také měli dávat všichni, kteří užívají libeček ve větším množství a nevystavovat se přímému slunci.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha