Rebarbora chutná v koláčích, ale pomůže i s chytáním plžů

Rebarbora chutná v koláčích, ale pomůže i s chytáním plžů

Rostliny, vydáno 04. 07. 2014

Možná nejste zvyklí péct rebarborové koláče z rebarbory vypěstované na vlastní zahradě, ale kupujete ji v supermarketu nebo zelenině. Rebarbora neboli reveň však může být nejen užitečná, ale i nebezpečná. O tom všem si povíme v dnešním článku.

Rostlina dne

Okrasná paprička

Okrasná paprička

Existují růrné odrůdy okrasných papriček: FIPS - je nižšího vzrůstu, má světle zelené listy. Vytváří hustý keř s...

Rebarbora (Rheum rhabarbarum) patří do rodu reveň. Ačkoli mnozí z nás mají za to, že se jedná o ovoce, botanicky je rebarbora řazena mezi zeleninu.

Jedná se o rostlinu asijského původu se značným obsahem kyseliny šťavelové. Ta ve velkém množství může vyvolat velmi nebezpečné zažívací problémy a k tomu slabost a potíže s dýcháním. To může ve vzácných případech vyvolat kóma a za jistých okolností dokonce i smrt. V období první světové války, kdy bylo velmi málo jídla, ze kterého by se dalo vařit, byl oznámen případ, kdy neznalost kuchařky, způsobila smrt jednoho britského ministra, poté, co požil pokrm připravený z reveňových listů.  

Rebarbora (nebo spíše její řapíky) jsou sice výtečná pochutina zpracovávaná různými způsoby, ke konzumaci za syrova se však nehodí, neboť obsahují takové množství nejrůznějších kyselin, že by to mohlo mít na lidský organismus neblahé následky. Čepele jejích listů jsou jedovaté, a to jak pro lidi, tak pro zvířata. Obezřetnost při pěstování rebarbory na zahradách je tedy namístě.

A jak je to s chytáním plžů na rebarboru? Pokud máte na zahradě několik rostlin rebarbory anebo jednu velkou, využijete i zmíněné jedovaté listy. Rozprostřete je po zahradě tam, kde se domníváte, že je největší výskyt plžů, ponechejte listy otočené lícem dolů. Plži pod nimi budou hledat stín a vlhko a v momentě, kdy se pod listy shromáždí, můžete je pohodlně vysbírat a zlikvidovat, nejlépe navečer. Například je pak zkuste zasypat v kyblíku solí.

Ale vraťme se k tomu, proč mnozí z nás rebarboru pěstují na své zahradě. Jak jsme se již zmínili, řapíky rebarborových listů se konzumují pouze tepelně zpracované. Pro svou kyselost vyžadují přídavek cukru a dušení. Vznikne tak velmi chutná marmeláda, která se dá použít na palačinky, lívance nebo na mřížkový koláč z lineckého těsta. Výborná je i na buchtách s tvarohem. Dá se z ní vyrobit chutný štrúdl anebo kompot. Často se kombinuje s jahodami, aby zmírnila jejich sladkou chuť a od jahod získala hezkou červenou barvu. Při přípravě rebarborové marmelády a dalších pokrmů z ní pamatujte na to, že se nesmí vařit a připravovat v nádobí z hliníku. Kyseliny obsažené v rebarboře totiž reagují s hliníkem a ten se pak uvolňuje do pokrmu.   


Text: Zuzana Bohdalová
Foto: gobotany.newenglandwild.org, ppdl.purdue.edu, 99roots.com, growsonyou.com, megyeriszabolcskerteszete.hu, spadespatula.com, panoramio.com, amazon.com, binette-et-jardin.com, hutchinsonfarm.ca


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha