Smil italský - magi nebo kari?

Smil italský - magi nebo kari?

Rostliny, vydáno 30. 06. 2016

Zdravý způsob života předpokládá omezení různých dochucovadel a solí při přípravě pokrmů. Stále je tu však naštěstí dostatečné množství bylinek, které nám s chutí jídel mohou pomoci. Jednou z nich je i smil italský. A pokud by vám náhodou jako koření nechutnal, pořád ho můžete pěstovat jako půvabný doplněk vaší zahrady.

Rostlina dne

Černý rybíz

Černý rybíz

Rybíz černý je rozložitý až 2 m vysoký ovocný keř. Od dubna do května se na rostlině objevují květy zelenkavě červené...

Navzdory tomu, že Helichrysum italicum má v názvu italský, pochází z Turecka. Říká se mu rovněž kari bylinka nebo maggi. Při rozemnutí jeho drobných lístků mezi prsty ucítíte výraznou vůni, která vám připomene koncentrované kari, případně koření do polévky.

Tato zajímavá rostlinka patří spíše mezi letničky, protože v našich podmínkách není schopna přežít. V zemi svého původu je to však trvalka, neboť teploty v zimě neklesají pod 10 °C. Dobře se jí daří také ve Středomoří a v některých částech Asie a rovněž v Malajsii, kde se vyskytuje volně v přírodě.

Na výšku dorůstají jednotlivé keříkovité rostliny až 60 cm, zatímco do šířky jsou schopné se rozrůst až na 90 centimetrů. Vysoce dekorativní jsou jeho stříbrně zbarvené stonky a také jemné dlouhé a úzké lístky, které svým vzhledem silně připomínají levanduli. Keřovitý kompaktní růst je dalším prvkem, který z něj činí zajímavou okrasnou rostlinu.  

Jak smil správně pěstovat

Díky tomu, že smil se dá množit všemi možnými způsoby, jeho získání není nijak složité. A s jeho pěstováním je to stejně tak. Buďto si zakoupíte už hotovou rostlinku a budete ji pěstovat jako letničku, se kterou se na konci sezony rozloučíte, anebo ji zkusíte v květináči přepěstovat do dalšího roku.

Můžete si také koupit semínka a zkusit si rostliny vypěstovat vlastními silami. Přezimovat by měly v  skleníku anebo v chladnější místnosti v domě či bytě. Jen je potřeba ji v zimě nepřelít. Na přemokření je smil háklivý ovšem nejen v zimě, ale také přes léto. 

Na zahradě i ve skříni

Kromě pěkné okrasy v záhonech, kde se nad šedě stříbrnou houštinou jemných dlouhých lístků rozprostře v době květu závoj z drobných žlutých terčíků, je smil také léčivkou. Dá se velmi jednoduše nasušit a udělá okrasu ve váze i sušený, a to po poměrně dlouhou dobu. Navíc, vám pomůže v sušené formě nejen ve vazbách, ale i jako odpuzovač šatních molů, pokud jej zavěsíte jako kytičku do skříně mezi oblečení anebo jej nadrolíte do textilního polštářku. 

Smil v kuchyni

Masité, ale i zeleninové pokrmy, orientální jídla, polévky, omáčky, majonézy i marinády na maso, drůbež i ryby, třeba připravené právě při letní gril party, můžete spolehlivě ochutit právě smilem italským. Postačí vám k tomu jen pár menších snítek smilu a máte skvělou lahůdku.

Jako léčivku můžeme smil využívat v masážních olejích, které najdou své uplatnění například při stresu, nespavosti a únavě. Smil italský má při inhalacích pozitivní účinky a léčí migrény a bronchiální potíže. Dále také podporuje tvorbu žluči, rychle hojí jizvy a modřiny, navíc působí protizánětlivě, antialergicky a uklidňuje i křeče při menstruačních obtížích.

Květy pomáhají proti vráskám a také proti volným radikálům v ovzduší, které se na naší pleti mohou výrazně podepsat. Destilací květů je získáván jeden z nejcennějších a také nejdražších esenciálních olejů, o kterém se traduje, že pomohl navrátit síly i bájnému Odysseovi.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha