Výroba bylinného sirupu za studena aneb Jak zužitkovat první jarní bylinky

Výroba bylinného sirupu za studena aneb Jak zužitkovat první jarní bylinky

Rostliny, vydáno 26. 04. 2017

Pokud není vaší prioritou při výrobě bylinných produktů dlouhá trvanlivost v rámci několika dlouhých let, ale je na prvním místě zvláště obsah léčivých látek, bude pro vás skvělým řešením výroba bylinných sirupů za studena. Ačkoliv je tyto sirupy dobré uchovávat v lednici jen několik měsíců, určitě vám i vašim dětem zachutnají. Navíc jsou opravdu zdravé, protože jsou vyráběny bez potřeby zahřívání, takže v sobě uchovají cenné vitamíny a minerály.

Rostlina dne

Boží květ

Boží květ

Boží květ je přirovnáván k bramboříkům a roste ho více než 12 druhů. Boží květy jsou vytrvalé byliny se svazčitými, mírně...

Většina sirupů například z ovoce se připravuje jeho rozvařením a přimícháním cukru a konzervační látky. Takový sirup sice vydrží dlouho, nemusíte ho přechovávat v lednici, ale zase obsahuje mnohem nižší množství vitaminů, které se částečně zlikvidují vařením.

Pokud tedy netrváte na dlouhodobém uskladnění a sirup spotřebujete za jedinou sezonu, zkuste si například z citrusových plodů a čerstvě vyrašených bylinek vytvořit skvělý léčivý sirup metodou za studena.

Překvapí vás jeho jednoduchá výroba i skvělá chuť. Tímto způsobem si vyrobíte i sirupy určené například pro léčbu horních cest dýchacích, sirupy pro uklidnění či očistu organismu.

Co budete potřebovat

Na výrobu sirupu budete potřebovat kromě bylinek, cukru a ovoce už jen pár věcí. V první řadě velkou zavařovací, pokud možno patentovou, sklenici, kterou si předem povařte ve vodě, abyste se vyvarovali jakékoliv kontaminace sirupu, který by se pak rychle kazil. Pak si připravte misku na sběr bylin, misku na rozkrájené ovoce, ostrý nůž a prkénko na rozkrájení ovoce.

Dále si připravte 1 citron a dvě nebo tři limetky v bio kvalitě. Ty zbavte kůry a nakrájejte na tenké plátky. Pro výrobu sirupu zužitkujete i okraje plodů, které tedy nevyhazujte.

Dále budete potřebovat 1 kilogram třtinového nebo bílého cukru a větší mísu studenou vodou propraných bylinek, které nekrájejte, nechte je ve větších kusech, například celé listy či kvetoucí nať.

V našem případě jsme sirup vyráběli z mladých listů  jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata), listů meduňky lékařské (Melissa officinalis) a kvetoucí natě mateřídoušky úzkolisté (Thymus serpyllum). Tato skladba bylinek dobře poslouží při léčbě nachlazení a kašle, navíc příjemně chutná, ale složení si můžete upravovat podle své chuti.

Postup přípravy

Na dno zavařovací sklenice si naskládejte asi dva až tři centimetry silnou vrstvu okapaných bylinek. Na ně nasypte asi dva centimetry cukru, na který naskládejte několik plátků citrusů. Takto postupujte až do té doby, než zaplníte celou sklenici.

Pokud vás mate, že v použitých surovinách nenajdete vodu, je to opravdu tak. Sirup totiž nevzniká louhováním bylin, cukru a ovoce ve vodě, ale postupným uvolňováním léčivé šťávy z bylinek a citrusů, na které působí cukr. Sklenici nechte stát dva až tři týdny na místě, na které nesvítí slunce, takže nedochází k zapařování obsahu.

Po uplynulé době sirup sceďte přes husté plátýnko a slejte do sirupových lahví.

Sirup neobsahuje žádný konzervant kromě cukru, který přirozeně sirup zakonzervuje, ale stejně tak nepočítejte s dlouhou trvanlivostí. Jakmile láhev se sirupem načnete, snažte se sirup co nejdříve spotřebovat. Po celou dobu uchovávejte v lednici. Jakmile se na hladině objeví stopy plísně, okamžitě sirup zlikvidujte.

Sběr bylinek

Aby byl sirup opravdu léčivý a abyste si zbytečně do těla nezanášeli škodliviny, nesbírejte bylinky na prašném místě, na skládkách nebo poblíž rušných komunikací.

Stejně tak se vyhýbejte těm, u kterých hrozí ošetřování chemickými přípravky nebo těm, které jsou například hnojeny syntetickými hnojivy. Podobně i použité citrusy by neměly být pěstovány běžným způsobem, protože jsou ošetřovány postřiky, které jsou opět nežádoucí. Kupujte plody pouze v bio kvalitě. 

Foto a text: Lucie Peukertová


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

26. 04. 2017 Reagovat
Romča: Zajímavé druhy bylinek kopíte na: www.rostliny-prozdravi.cz Mohu jen doporučit.
26. 04. 2017 Reagovat
Marta: Moje maminka léta vyráběla jitrocelový sirup proti kašli v podstatě stejným způsobem, ale pouze z jitrocele a cukru, tedy vrstvu jitrocele, vrstvu cukru. Takto naplněnou láhev nechávala na slunném okně. Když hmota slehla, bylo možné doplňovat. Takto získaný sirup byl trvanlivý, nebylo nutné uchovávat jej v lednici. Když byli moji dva synové malí a kašlali, dostávali tento sirup na dudlík.
26. 04. 2017 Reagovat
děda: m.cz
26. 04. 2017 Reagovat
janička: kuk na bylinky pa

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha