Rybíz, lahodná zásobárna vitaminů

Rybíz, lahodná zásobárna vitaminů

Stromy a keře, vydáno 03. 08. 2011

Pro jednoduchost pěstování v našich klimatických podmínkách patří rybíz k nejčastěji pěstovanému ovoci. Zaslouží si to, protože je velmi cenný pro naše zdraví. Jenže když je ho najednou velká úroda, často nevíme, co s ním. Inspirujte třeba se našimi tipy.

Rostlina dne

Wasabi

Wasabi

Wasabi je japonský křen, dobře známý svou pronikavě ostrou chutí. Tato vzácná bylina Wasabia je rostlinka, dosahující...

Pěstování rybízu je opravdu snadné, zejména nyní, když existují hybridní odrůdy odolné proti plísním, houbovým onemocněním a škůdcům. Můžete si vybrat keře nebo stromkové odrůdy naroubované na kmínku meruzalky. Keře plodí až dvacet let, život stromkových odrůd bývá o něco kratší. Všem stačí nepatrná péče – po sklizni prostříhat příliš husté větve, odstranit čtyřleté až pětileté letorosty, které neplodí a ponechat prostor pro růst nových větví.

Rybízy potřebují provzdušněnou lehkou půdu, proto nezapomeňte okopávat, těžké půdy promíchat s pískem před výsadbou a pro dobrou úrodu přihnojovat v době vegetace dusíkatými a na jaře fosforečnými hnojivy. Rybíz má mělké kořeny, neumí čerpat vodu z hloubky, proto v létě nezapomínejte na zálivku.

Nenápadné ovoce pro zdraví
Ať už zvolíte kyselejší červený, sladký bílý nebo silně aromatický černý rybíz, poskytne vám v době sklizně – od července do srpna, plnou zásobu vitaminu C, když si zobnete 40 bobulek denně. Vitamin C nejvíce podléhá zkáze při tepelném zpracování, takže pokud si chcete udržet jeho co největší hodnoty, je lepší vyrobit si šťávu za studena nebo rybíz zmrazit, než vyrábět marmelády.

I ty si ovšem ponechávají velký obsah rutinu důležitého pro cévy, vitaminy skupiny B prospěšné vlasům, kůži a nervům, vitamin A ochraňující zrak a stimulátor imunity a řadu stopových prvků, zejména vápník a železo. Ne nadarmo je toto ovoce u nás tradičně zpracováváno pro zimní zásoby, lahodná nezaměnitelná chuť džemů a rosolů, rybízového vína a šťávy poskytuje pro kuchyni zdravou a pestrou inspiraci. Klasické recepty na bublaninu, marmeládu a víno máte nejspíš v zásobě nebo je najdete v každé české kuchařce. Zkuste tedy s rybízem něco nového.



Rybízový rosol
Na kilo rybízu potřebujete 400 g cukru a sáček želírovacího přípravku. Pomletý rybíz přeceďte přes plátno, aby zůstala čistá šťáva. Tu vařte, až se třetina odpaří, pak vmíchejte cukr a želírovací prášek a vařte ještě asi deset minut. Pečlivě sbírejte dřevěnou lžící z povrchu kal, pak budete mít rosol dokonale čirý. Horký rosol naplňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte deset minut při 85 °C. Pikantní sladkokyselý rosol nejen na sladké pečivo, ale i na masové pečeně, drůběž nebo sýry.



Losos s rybízem
Filé z lososa marinujte asi hodinu v olivovém oleji s nasekaným zázvorem a rybízovým želé. Pak ho pevně zabalte s hrstí kuliček čerstvého červeného rybízu do slabého plátku listového těsta a upečte. Jako příloha jsou nejlepší vařené brambory.



Lívanečky s bílým rybízem
Ze dvou hrníčků mouky, jednoho prášku do pečiva, půl lžičky soli, tří lžic cukru, pěti lžic másla, hrníčku mléka a jednoho vejce vyšlehejte těsto, nakonec do něj vmíchejte šálek sladšího, třeba bílého rybízu. Lívanečky tvarujte na pečící papír asi centimetr vysoké a pečte asi čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte nejlépe teplé, posypané rybízem a přelité kysanou smetanou.



Pikantní čatní z černého rybízu
Dva hrníčky černého rybízu, ½ hrníčku cukru, tři lžíce jemně nasekaného zázvoru, jednu menší nasekanou cibuli, jednu jemně nasekanou čili papričku a hrníček vody vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud se rybíz nerozvaří. Pak vmíchejte šťávu a nastrouhanou kůru z jednou citrónu. Z této dávky získáte dva hrníčky ostrého čatní, které vám v ledničce vydrží dva a ž tři týdny. Je to vynikající pochutina k letnímu grilování nebo k pečenému masu a drůbeži.

TIP
Sladká kombinace
Pěstováním bylo dosaženo i chuťové škály různých odrůd. Na rozdíl od těch původních bývají sladčí a tím vhodnější pro přímou kombinaci. Zajímavá je například velice sladká odrůda Rose de Champagne, která nejen lahodná v čerstvém stavu, ale dá se z ní připravit i vynikající ovocné víno.

Text: Gabriela Koulová
Foto: athoughtforfood.net, artfuliving.wordpress.com, kalipso-busybee.blogspot.com, erecipe.com, images.blocati.de, kamineknaceste.cz, flowersondesktop.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha