Zelí je zázračný všelék. Pomáhá na akné, zuby, čistí tělo a chrání před rakovinou

Zelí je zázračný všelék. Pomáhá na akné, zuby, čistí tělo a chrání před rakovinou

Stromy a keře, vydáno 16. 02. 2017

Zelí je oceňované gurmány, vegetariány, klasickými kuchaři i běžnými strávníky. Navíc je i nepřekonatelným prostředkem v kosmetice. Dá se konzumovat na mnoho způsobů a je cenově dostupné v každém ročním období. Jeho obklady pomůžou proti mnoha neduhům a zelný salát ochrání před rakovinou střev!

Rostlina dne

Vrbina

Vrbina

Rostliny se liší vzhledem i vzrůstem. Jejich rod zahrnuje na 150 různých trvalek nebo keřů. Menší exempláře jsou dokonale...

Zelí pěstovali již staří Keltové a Skandinávci. Římané přisuzovali zelí zázračnou moc všeléku. Kato již dvě století před naším letopočtem tvrdil, že ten, kdo si zelí pěstuje sám na vlastní zahradě, jako by měl na zahradě vlastní lékárnu. Bylo by tedy opravdovou chybou zelí si nevypěstovat (a hlavně nejíst).

Zdraví prospěšné látky konzumujeme jak v syrovém, tak v zkvašeném nebo i ve vařeném zelí. Má vysoký obsah protizánětlivých, antibakteriálních a  hojivých účinků.

Vyzkoušený a účinný prostředek nejen proti vředům  

Šťáva ze syrových zelných listů je účinným dobře vyzkoušeným prostředkem proti žaludečním i dvanácterníkovým vředům. Protivředová látka obsažená v listech pomáhá i při zdravotních potížích s játry. Každodenní drobné, ale i větší zdravotní problémy můžeme léčit pomocí zelných obkladů.    

Mimořádně vysoký obsahu vitaminu C obsahuje každá čerstvá hlávka bílého zelí. Jedná se o množství cca 45 mg na 100 g hmoty. Ještě o něco vyšší obsah vitaminu C má červené zelí. V kysaném zelí je obsah vitaminu C asi o polovinu snížený.

Další velkou předností zelí je jeho vysoký obsah vlákniny. Ve spojení s nízkým obsahem kalorií je důležitou složkou stravy pro všechny, kdo se snaží hubnout. Na 200 g zelí připadá asi jen 22 kalorií. Jak známo, vláknina prochází trávicím traktem rychle, a tak je dobré zelí kombinovat například ve formě salátů s odpovídajícím množstvím oleje a nechat projít zažívacím ústrojím, které tak ochrání před rakovinou střev. Zelí navíc dokáže absorbovat a přirozenou cestou z těla odvést i jedy.  

Jak a proč si připravit zelný obklad

Nejvhodnější pro léčbu formou obkladu, kaší a šťávou ze syrových zelných listů je zelí bílé. Červené zelí obsahuje sice více slizu, ale díky antokyanům barví.

Pro přípravu zelného obkladu je nejdříve nutné odstranit vnější listy. Pak vyloupněte nepoškozené  čisté, jemné listy. Následně u těchto listů vyřízněte středové žebro. Vezměte váleček na nudle a přes listy přejíždějte tak dlouho, dokud se nestanou ohebnými a začnou pouštět šťávu. Listy, které si takto připravíte, pak přiložte k bolavým částem těla. Pomohou vám s léčbou akné, s revmatickými klouby, s ránami, vředy. Nakonec místo obložené listy převažte obvazem.

Na zelný obklad můžeme využít rovněž zelnou kaši. Potřebovat budeme čtvrt zelné hlávky, ze které jsme sundali svrchní listy. Část hlávky rozkrájíme nahrubo a umeleme na masovém mlýnku.  Můžeme ji také rozmixovat. K zelné kaši přidáme 1 lžičku olivového oleje anebo oleje z pšeničných  klíčků. Takto připravenou hmotu ihned přikládáme na bolavá či nemocná místa a opět přitáhneme  mulovým obvazem.

Zelné obklady je třeba vyměňovat 2x až 3x za den, ale vždy si pro obklad připravíme čerstvou dávku zelí nebo zelné hmoty.

Zelné obklady pomáhají při špatně hojících se ranách, také při bolesti zubů anebo při zánětech  nehtového lůžka.     

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

16. 02. 2017 Reagovat
Z: Aha, "žer zelí, nebudeš mít rakovinu". To snad nemyslíte vážně.
16. 02. 2017 Reagovat
Tom: Už léta nakupuji různé rostliny a semena na: www.rostliny-prozdravi.cz Mají zajímavé druhy rostlin i semen na různé nemoci. I prevence je dobrá, proč dosebe stále sypat hromady přášku,když to jde i jinak.
16. 02. 2017 Reagovat
Rolf: Já jím kyselé doma nakládané.Piji hlavně štávu je to všelék na dnu.Lepší jak jíst prašky.Zdarec
16. 02. 2017 Reagovat
Mirek: Zelí je prostě bomba, to věděl i můj pejsek. Jak se hlávka vyndala z tašky, už byl v kuchyni a loudil. Jinak ho mám rád jako přílohu k našim tradičním jídlům, bohužel, lenost našich kuchařů v jídelnách a restauracích je obrovská. Nikde se nedá koupit dušené zelí z čerstvé hlávky. Vysypou sterilované nebo kysané, ohřejí a nazdar. Mnohdy se to nedá jíst. Ještě, že mám svůj recept na dušené z čerstvé hlávky, není nic lepšího.
16. 02. 2017 Reagovat
OTAKAR: Ja jim jen kysele a překvapuje mě že ma jen polovinu vitaminu C.
16. 02. 2017 Reagovat
Maxl: JU,to zeli je dobra věc,souhlasim.. další prozkoumam... Zdravim všechny Jirka Klasterec.
16. 02. 2017 Reagovat
Maxl: JU,to zeli je dobra věc,souhlasim.. další prozkoumam... Zdravim všechny Jirka Klasterec.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha