Znáte jostu? Nový druh ovoce dobře chutná a snadno se pěstuje

Znáte jostu? Nový druh ovoce dobře chutná a snadno se pěstuje

Stromy a keře, vydáno 15. 12. 2016

Josta je mezidruhový kříženec, tak trochu černý rybíz, tak trochu angrešt. Je to velmi oblíbené bobulovité ovoce ideální pro přímý konzum. Nečekejte od tohoto ovoce ale chuť, kterou znáte od jeho „rodičů“. Někoho překvapí, jiného potěší, dalšího může zklamat, ale za vyzkoušení rozhodně stojí.

Rostlina dne

Koriandr

Koriandr

Koriandr je jednoletá bylinka. Patří mezi miříkovité rostliny, je tedy příbuzný kopru, fenyklu, anýzu, celeru, mrkve,...

Jostu vyšlechtili v Německu, kde si dali za úkol vytvořit křížením takové ovoce, které netrpí chorobami, je chutné a snadno se pěstuje. Další jeho výhodou je, že keře jsou na rozdíl od angreštů beztrnné. Dosahují výšky okolo 1,5 metru a celkově jsou spíše robustní, tudíž jsou vhodnější na prostorné zahrady. Hodí se dobře i do přírodních zahrad. Přesto, že bylo vyšlechtěno více odrůd (Jogranda a Jolonda), většinou je k sehnání jen základní druh.

Jak ji množit?

V případě mezidruhových kříženců je množení semeny velmi nespolehlivé. Dokonce je často vlastně nemožné. Nevznikají tak potomci s vyrovnanými růstovými, chuťovými nebo jinými vlastnostmi. Proto se mezidruhoví kříženci rozmnožují výhradně vegetativně. Je tedy stejně vhodné je řízkovat nebo hřížit. Oba způsoby jsou spolehlivé.

Má ráda slunce a vlhko

Hluboké, živinami a dostatkem vody zásobené půdy jsou pro josty ideálním prostředím, kde dobře prospívají a stejně dobře i plodí. Na suchých stanovištích také porostou, avšak velmi to omezí množství plodů a nenarostou do požadované velikosti. Stejně tak málo plodí, jsou-li pěstovány ve stínu. Pokud se rozhodnete pro jejich pěstování, vysazujte je na podzim, případně i přesazujte ve stejnou roční dobu.

Nejen keř pěstovaný ve vhodných podmínkách bude mít dobrý zdravotní stav, ale i vy, jako jeho pěstitelé a konzumenti se budete těšit dobrému zdraví. Plody josty mají totiž velmi vysoký obsah vitaminu C. Hodí se ke konzumaci v čerstvém stavu.

Bobule na keřích zrají postupně v krátkých hroznech. Proces dozrávání započne pravidelně v druhé polovině července. Jejich výhodou je kromě bohatství vitaminů i to, že z keřů neopadávají.

Všestranné využití

Konzumaci plodů josty doporučujeme hlavně v čerstvém stavu, kdy zůstává zachován vysoký obsah vitaminů. Velkou úrodu, ale nestihnete pravděpodobně celou zkonzumovat čerstvou, a tak z nich vyrobte marmelády nebo šťávy. Josta se dá dobře zkombinovat s červeným rybízem a vyrobit zajímavé směsi. 

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shuttestock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

15. 12. 2016 Reagovat
pepa: Tak to je snad výsměch. Zase si chce někdo namastit kapsu. Romane máš pravdu, mě je 44 a vsadím se, že snad za komančů kolem roku 1987 už nám to rostlo na zahradě.
15. 12. 2016 Reagovat
Roman: Nový druh ovoce? Děláte si srandu? První jostu jsem vysadil před dvaceti lety!!!!!!! Nový druh!!!!!!!!!! HAHAHA!!!!

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha