Zahrada > Rostliny > Bylinky > Bazalka > Bazalka – elixír dobré nálady
Bazalka – elixír dobré nálady
Bazalka (Ocimum basilicum), milující teplo a slunce, pochází z jižní Asie, patrně z Indie, kde se pěstuje již tři tisíciletí. Rostla prý i kolem Ježíšovy hrobky, v některých řeckých ortodoxních chrámech se z ní připravuje svěcená voda a květináče s bazalkou se staví na oltář. Existuje jí více než 60 druhů, a to v podobě letniček i trvalek. V našem podnebném pásmu volně neroste, a tak si ji musíme vysazovat. Nejznámější je bazalka se svěže zelenými listy, k dostání je ale i bazalka s vínovým zabarvením. Bazalky několika druhů vytvoří na letničkovém záhoně zajímavou skupinku s různobarevnými a různě velkými i tvarovanými listy a jemnými kvítky.
Bylinka se za péči štědře odmění
Pokud si koupíte bazalku v obchodních řetězcích, pak vězte, že je určená jen ke spotřebě a už vám dál neporoste. Nejlepší je si ji vypěstovat ze semínek. Buď vysévejte rovnou do volné půdy (až když nehrozí mrazíky), nebo předpěstujte sazeničky z pařeniště. Semena vyklíčí během asi 14 dnů. Již za tři týdny budou sazeničky dostatečně velké k přesazení i do větších truhlíků nebo na záhon. Ale pozor, ven vysazujte až koncem května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Truhlíky a květináče s přesazenými sazenicemi vyneste ven nastálo až v době, kdy není velký rozdíl mezi noční a denní teplotou.
Předtím rostlinky postupně otužujte a zvykejte na venkovní teplotu tak, že venku budou přes den a večer je uklídíte domů. V červnu je počasí většinou už ideální a bazalku stěhovat nemusíte. Na počasí totiž závisí i sklizeň. Čím slunnější je červen a červenec, tím bohatší bude úroda. Během těchto měsíců bazalku zaštipujte, krásně se rozvětví a zajistí vám čerstvé lístky až do září. Můžete je pro okamžitou spotřebu otrhávat během celého růstu.
Trvalka pro zahradu a zimní dům
Většina běžně prodávaných bazalek je jednoletá, ale k dostání jsou i trvalky. Pokud si koupíte například Ocimum kilimandscharicum African Blue, Ocimum selloi Green Pepper a Ocimum gratissimum, získáte rostliny keřovitého vzrůstu (mohou dorůst až metrové výšky) s dřevnatou spodní částí. Mají různou chuť i vůni, záleží na vašem výběru. Jde o přenosné rostliny, které můžete ve větším květináči mít od jara do podzimu na zahradě a pak je přemístit na světlé místo dovnitř, kde rostou dál. Takto tyto druhy bazalek přezimují i několik let. A chcete-li si je namnožit, můžete to udělat v červenci až srpnu řízkováním.
Pozor na mráz a sucho
Bazalka je zřídkakdy napadena chorobami a není náročná. Pokud má dostatek sluníčka, dobře si žije v normální zemině, smíšené se zahradním kompostem. Bylinka je to však citlivá na mráz. Již při nepatrném mrazíku na podzim uvadá a černají jí lístky. Má ráda dostatek vláhy, takže pozor na zasychání, které jí ohrožuje hlavně v květináčích. Musíte se stále starat o dostatečnou zálivku nebo jí poskytnout samozavlažovací truhlík.
Lepší trávení a taky nálada
Bazalka má mimořádný účinek proti křečím a bolestem ze špatného trávení a nadýmání. Podporuje zažívání, působením na stěnu žaludku zvyšuje produkci trávicí šťávy, tím zahání nechutenství. Snižuje napětí hladké svaloviny trávicí trubice, a koriguje tak střevní obtíže. Působí také protizánětlivě a mírně antibioticky. Podporuje srdeční činnost, uklidňuje nervy, pomáhá při nespavosti a při kašli, dokonce i při černém kašli. Působí také blahodárně při nervozitě, úzkosti, migréně a při psychickém přetížení. Doporučuje se bylinku užívat v syrovém nebo zmrazeném stavu, při sušení ztrácí své jedinečné aroma i chuť. Nejchutnější je její kombinace s rajčaty a mozarellou, skvěle ochutí každý zeleninový salát, výborná je i letní kombinace se žlutým melounem.
Tip: Domácí pesto
Z lístků bazalky se vyrábí známá italská bylinková omáčka pesto. Jak ho udělat doma? Do mixéru vhoďte hrst bazalkových lístků, 3 očištěné paličky česneku, hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek a hrst strouhaného parmezánu. Vše zalijte olivovým olejem, osolte a rozmixujte. V uzavřených sklenicích od jogurtu vám v lednici pesto vydrží i dva týdny. Když pestem ochutíte těstoviny, už je nebudete chtít jinak.
Text: Gabriela Koulová