Bylinkové žně

Máte-li možnost nasušit si nebo zmrazit bylinky, neváhejte ani chvíli. Můžete si je pak užívat v průběhu celého roku i v zimě. Důležité je také vědět jak na to a s tím vám dnes poradíme.

Bylinky byly nějakou dobu zapomenuté, ale s příklonem k zdravému jídlu a přirozenému způsobu stravování se vrací do našich kuchyní. Dochutí a ozdobí pokrmy, pomáhají dobrému trávení a ještě disponují léčivými schopnostmi. To by bylo ale na mnohem delší článek. Dnes se budeme věnovat vhodnému zpracování bylinek, abyste u nich dokázali zachovat co nejvíce vitamínů a minerálů. Rovněž je důležité vědět, kdy je správný čas pro sklizeň, aby byla zachována léčivá schopnost jednotlivých částí bylinek.

Kdy a jak bylinky sbírat

Na střih bylin si berte vždy čisté nástroje, abyste například z některé nemocné bylinky nepřenesli nákazu či škůdce. Víte-li, co budete v daný den připravovat k jídlu, vyplatí se nasbírat si příslušnou bylinku hned ráno, dokud není rostlinka pod přímým sluncem. V tu chvíli je obsah vonných silic nejvyšší. Ideální jsou na tuto činnost ostré a čisté nůžky. Ovšem například bazalka by se měla uštipovat ručně.

Květy je nejvhodnější sbírat v době, kdy vykvétají.  Příliš rozvité by už z rostlin opadávaly. Pokud sbíráte z léčivek kořeny, tak ideální dobou jejich sběru je podzim. Plody vždy sbírejte až v době jejich zralosti. Plně vyzrálá semena vhodná ke sběru poznáte obvykle podle hnědé nebo černé barvy. Rozhodně by neměla být v době sběru ještě zelená.

Před rozkvětem stříhejte: meduňku, mátu, oregano, majoránku, bazalku, tymián a šalvěj.

Důležitý je i střih

Některé bylinky můžeme sbírat v průběhu celého léta, ale nejlepší jsou vždy lístky mladé z rostlin ještě nekvetoucích. Bylinky stříhejte těsně nad zemí. Tak znovu obrazí a vyženou nové výhonky. U rostlinky s miniaturními stonky stříhejte listy i se stonky, lístky z nich pak jemně oberete prsty.

Jak správně sušit

Listy je nejvhodnější sušit na tenkém plátnu upnutém v rámu. Rámy pak rozložte ve vzdušné místnosti mimo dosah přímého slunce a tak, aby kolem rámů volně proudil ze všech stran vzduch. Obvykle do 2 týdnů změní barvu a jsou při dotyku lámavé, což znamená, že jsou vhodné k uskladnění a dobře usušené. Při promnutí mezi prsty šustí a drolí se. Levanduli svazujte do svazečků a nechejte viset květy dolů.

Sušit se ovšem nevyplatí všechny druhy bylinek. Například libeček, kopr nebo bazalka při sušení ztratí svou chuť i barvu, proto je vhodnější je zmrazit. Jemně nasekané buďto kolébkou s pořádným ostřím anebo nožem je uložíte do formiček na led. Tak je budete mít rovnou „nadávkované“ a nebudete muset rozmrazovat celé velké kusy, které ihned nespotřebujete.

Kořeny sušte rovněž rozložené na ploše. Nejdřív je ale důkladně omyjte, odrhněte kartáčkem a raději rozkrájejte na menší kusy, které se lépe suší.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: gertens.com, tcpermaculture.com, eathealthylivefit.com, blog.wojnanasmaki.pl, pepiniereduheronbleu.com, balkep.org, gobotany.newenglandwild.org, prote4u.org, reherb.eu,  herbgarden.co.za, flora.of.turkey.pagesperso-orange.fr, fehrienwohnungkreuth.com.

18.8.2015 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist