Bylinky jako zelené koření

Bylinky, ať pěstované doma, na zahradě, v květináči nebo na záhoně, mají jedno společné – pomáhají nám stravovat se zdravě. Díky bylinkám, které využijeme při dochucování doma připravených pokrmů, můžeme plně nahradit sůl. I když je sůl pro lidský organismus nepostradatelná, všeobecně je dobře známo, že jsme jako národ doslova přesolení. A právě bylinky nám pomohou snížit spotřebu soli.

Bylinky jako zelené koření
Bylinky jako zelené koření (Zdroj: Shutterstock)

Zdravotní rizika spojená s přesolováním snad nemá ani cenu vyjmenovávat, a tak se raději zaměříme rovnou na pěstování bylinek, které nám napomáhají žít zdravěji. Pro většinu aromatických bylin je ideálním časem k výsevu měsíc duben, existují však i výjimky.

Bazalka

Bazalka je neodmyslitelnou součástí italských pokrmů. Nedovedeme si bez ní představit zeleninové saláty, pokrmy z těstovin, sýr a ani mnohé druh masa. Bazalku vyséváme od března do dubna pro letní sklizeň. Vyklíčí již po týdnu.

Koriandr

Asijská kuchyně považuje za svého favorita právě koriandr. Skvěle chutná ve spojení s mrkví a luštěninami. Vyséváme jej v průběhu měsíce dubna.

Majoránka

Guláše, polévky, bramborové pokrmy, mletá masa, to vše se neobejde bez majoránky. Majoránku vyséváme v březnu, nejpozději do konce dubna. Počítejte však s tím, že její pěstování doma je poněkud obtížné, nové sazeničky nesnáší suchý vzduch a při pěstování doma za oknem se musí hodně často zalévat. Dospělým rostlinkám již sucho tolik nevadí. Ne všechna semínka vzejdou, a tak na celoroční zásoby majoránky byste museli vysít několik výsevních sáčků.

Máta

Máta se dobře uplatní jak v koktejlech typu mojito, také v ovocných salátech anebo skvěle doplní pokrmy ze skopového masa. Máta je nezmar, tedy pokud ji vysadíte do zahrady, může se z ní stát dokonce plevel. Rozrůstá se velmi rychle podzemními oddenky.

Meduňka

Citronády a další limonády, ovocné saláty i sladká jídla, to vše se stává s meduňkou naprosto neodolatelným pokrmem. Od dubna do května vyséváme meduňku na venkovní plochy, doma za okno klidně už v březnu.

Oregano

Na pizzu kromě bazalky patří také oregano. Je to rovněž doména italské a řecké kuchyně. Výsev oregana je ideální do pařeniště a vzrostlé sazeničky pak přepíchat na záhony až v druhé polovině května.

Pažitka

Pažitka je skvělou jemnou a navíc dekorativní náhražkou syrové cibule. Neměla by chybět v žádné kuchyni. Zdobí se jí polévky, pomazánky a zeleninové saláty. Máme-li na zahradě starší trsy pažitky, v březnu je rozdělujeme.

Petržel

Pro někoho možná až příliš aromatická, pro někoho nepostradatelná – petržel. Přidává se do polévek, hodí se k bramborám a do salátů. Petržel můžeme vysévat přímo do záhonů již na konci února.

Rozmarýn

Nesmí chybět ve zvěřinových pokrmech. Hodí se i k dochucování brambor, hlavně pečených a nechybí často ani v rybích jídlech. Rozmarýn je dosti aromatický, nesmí se to přehnat s jeho množstvím. Ideální termín pro seříznutí vzrostlého rozmarýnu je duben, stejně tak pro nové výsevy.

 

Publikováno: před 11 měsíci, Autor: | autor: redakce | zdroj: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Což takhle dát si - lososa?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Příprava lososa beze zbytku

Poradna Ing. Ludmily Duškové

Ing. Ludmila Dušková představí nový druh špenátu, popovídá o výsevu okurek a jejich druzích, o sadbě jahodníku a o rostlinách, které vydrží extrémní sucho

Recept na dýni z trouby à la filé

Recept na rychlopochoutku à la filé, kterou si uděláte v troubě.

Jak se udržet svěží po celé jaro

Helena Uhrová vysvětluje, jak se máme o sebe starat, abychom ve zdraví přečkali celé jaro.

Jarní sázení rostlin

Příprava substrátu na jarní sázení rostlin.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.