Čekanka – zdravá náhražka kávy

Čekanka je tradiční původní evropská rostlina. A právě z čekanky obecné byla později vyšlechtěna čekanka kořenová, která se dodnes pěstuje jako náhražka kávy. Nápoj z ní připravený je velmi zdravý a neobsahuje kofein. Vedle čekanky kořenové jsou využívány v současnosti v menší míře i její listové formy.
cekanka-obecna-cichorium-intybus-1100x618.jpgCelá galerie 9 Zdroj: shutterstock.com

Čekanka v němčině získala označení Sonenwirbel, neboť se její květy otáčejí ke slunci, a to i v případě, že je obloha zatažená. Z čekanky obecné (Cichorium intybus) byla vyšlechtěna čekanka kořenová (Cichorium intybus var. sativus). Ta je pěstována výhradně pro kořen k výrobě kávových náhražek. Jistě si všichni pamatujeme na zmínku našich babiček o cikorce, což byla právě zmíněná kávovina z kořene čekanky.

Krásné svítivě modré květy čekanky spatříme nejčastěji na rostlinách krčících se na okrajích polí a v příkopech. Z jejich květů se dříve běžně získávalo modré barvivo. Jako kulturní rostlina začala být využívána pro přípravu salátů a také v léčitelství. A bylo to právě v Holandsku na konci 17. století, kde začali využívat její kořeny na výrobu kávovinové náhražky. Toto tradiční využití má v kávovinovinovém průmyslu čekanka pro svou barvící schopnost, vysoký obsah inulinu a laktucinu a laktukopikrinu, látek které způsobují příjemnou nahořklou chuť. Je využíváno také charakteristické vlastnosti, kdy se polysacharid inulin při pražení mění na karamel. S obsažených pryskyřic, tuků a oleje pak navíc vznikají klátky specifické chuti pražené čekanky. Takto vyrobené produkty jsou vhodné pro podporu trávení a rovněž dodávají chuť k jídlu.

Kávové náhražky si oblíbili lidé se srdečními problémy, vysokým krevním tlakem, starší lidé, ale také ti, kdo se zabývají zdravou stravou. Bezkofeinové kávoviny jsou tedy plnohodnotnou součástí jídelníčku moderního člověka a nikoli pouhou náhražkou kávy.

Jako náhražka zrnkové kávy se rozšířila cikorka z čekanky v Evropě za války Napoleona s Anglií, protože v té době se uzavřely obchodní cesty pro všechny druhy zboží ze zámoří. První výrobna cikorky v Čechách vznikla na začátku 19. století. Tehdy naše babičky připravovali k snídani denně meltu, kávovinový nápoj obsahující cikorku. Nyní jsou u nás plochy oseté každoročně čekankou obecnou o rozloze sta hektarů. Kořen čekanky obecné je však využíván pouze k výrobě kávovinové suroviny avšak nikoli anebo jen zcela výjimečně pro čekankové puky.

Z Holandska a Belgie se k nám také v minulosti dovážela sušená čekanka. Z té se připravovaly malé kostky a ty sloužily k výrobě nápoje, který byl dříve znám pod názvem Franckovka. Své pojmenování získal po J. Franckovi, který se přičinil o to, aby se stalo pěstování čekanky v Polabí rozšiřující zemědělskou činností v Čechách.

V současnosti si můžeme zakoupit několik druhů kávovinových nápojů připravovaných z pražené čekanky nebo jejích extraktů. Jedná se hlavně o Karo, Vitakávu, Meltu, Franckovku a Café mix. Pitím těchto nápojů prospějeme nejen svému zdraví, ale také udržení tradice pěstování kořenové čekanky v našich zemědělských oblastech.

Text: Zuzana Bohdalová

14.11.2013 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist