Černá ředkev je plná vitaminů

Černá ředkev je na našem jídelníčku již přes 4 tisíce let nebo možná 6 tisíc let. To už nezjistíme. Jasné ale je, že tato kořenová zelenina je mimořádně zdravá a měli bychom si ji zařadit do jídelníčku.

Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů (Zdroj: archiv redakce)

Účinky černé ředkve potěší hlavně ty, kteří studují anebo u své práce zapojují mozek. Povzbuzuje totiž jeho činnost a navíc dokáže urychlit nervově-svalové reakce. Navíc zvyšuje imunitu, zabraňuje nervovým nemocem. Obsahuje hlavně vitamin C a vápník. Je tedy vhodná pro posílení dobrého stavu zubů a kostí. Unikátní je obsahem silic a éterických olejů. Komplex sloučenin má výrazné antibakteriální, protiplísňové a antivirotické účinky.

Jak posílit tělo na jaře? Čtěte: Připravte se na boj s jarní únavou

Jedná se o jednu z mála zelenin, u nichž byla prokázána léčivá schopnost střev a trávení, za což vděčíme obsažené kyselině pantotenové. Černá ředkev dokáže posílit chuť k jídlu anebo příznivě působit na játra. Zlepšuje peristaltiku střev a tím i trávení. Šťáva z černé ředkve se používá i při onemocnění žlučníku, pomáhá zvyšovat vylučování žluči a obsahuje rovněž hořčík podílející se mj. na tvorbě enzymů.

Funguje i při nachlazení. Na kašel se doporučuje smíchat čerstvou šťávu z ředkve s cukrem nebo s medem a popíjet ji několikrát denně 1 polévkovou lžíci.

Jak je to s pěstováním

Černou ředkev u nás řadíme k zimním odrůdám, i když se vlastně jedná o rostlinu dvouletou. Pro naše účely ji pěstujeme jako jednoletku. Vegetační období těchto rostlin není dlouhé, pouhých 100 až 130 dní. Vzhledem k tomu, že není náročná na teplo, dokáže zvládnout i krátkodobé mrazíky, i když je několik málo stupňů pod nulou.

Pěstování černé ředkve se provádí ze semen, které vyséváme od července do půlky srpna. Pamatujeme na to, že nesnáší přímé hnojení a pro výsev potřebuje dokonale zpracovanou půdu. Výsev provádíme do řádků vzdálených od sebe cca 20 cm. Podle vzrůstnosti jednotlivých odrůd pak v řádku jednotíme na 10 až 15 cm. Podle potřeby jednotíme a okopáváme. Velmi důležitá je také zálivka, která udržuje ředkve ve stavu, kdy nevytvářejí duté bulvičky. Při nedostatku zálivkové vody se to stává.

Abychom se vyhnuli tvorbě pálivých nebo deformovaných plodů, nehnojme chlévskou mrvou, která toto způsobuje. V těžkých půdách ředkve získají drsnou ostrou chuť a ve velmi lehkých písčitých půdách budou bulvy pálivé a tvrdé. Velké a navíc dobře tvarované a chutné bulvy budeme sklízet z dostatečně hluboké kypré půdy s velkým obsahem humusu.

Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů
Černá ředkev je plná vitaminů

Sklizeň a využití

Doba sklizně černé ředkve přichází v říjnu až listopadu. Ředkev je dobré sklidit ještě před příchodem prvních mrazíků. Pokud očištěné bulvy uskladníme při teplotě okolo 0 °C, vydržet mohou jako čerstvé i půl roku. Potřebují však až 95 % vlhkosti.

Konzumují se nejčastěji oloupané, nastrouhané, v čerstvém stavu a ve formě salátů. Někdo ji doporučuje konzumovat posolenou a nakrájenou na plátky k vínu nebo pivu. Hodí se například do pomazánek s měkkým sýrem a máslem.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shuttestock.com

Publikováno: 15.01.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Jak si vyrobit zdravý sirup z ředkve

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Sirup z ředkve

Netradiční druhy zeleniny

Netradiční druhy zeleniny

Podzimní zelenina

Podzimní zelenina

Opomíjené druhy zeleniny

Jaké znáte zapomenuté druhy zeleniny?

Celeropetržel a salátová bazalka: jak se zbavit jejich škůdců

Celeropetržel a salátová bazalka: jak se zbavit jejich škůdců

Japonské speciality

Na japonské jídlo je dnes možné si zajít do restaurace. My Vám však přinášíme návod pro přípravu malé ochutnávky přímo u Vás doma.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.