Černý rybíz – dekorativní a superzdravý

Zahrada je dnes pro většinu lidí místem odpočinku, které je optimálně spojené s biozahradou. Tedy s rychlým přísunem vlastního čerstvého ovoce a zeleniny na stůl. Pěstované plodiny v ideálním případě také zahradu krášlí. Jedním z nejzdravějších druhů ovoce, které na zahradě můžete mít, je černý rybíz. Proto mu nezapomeňte v užitkové sekci zahrady vyhradit místo.

​Černý rybíz je přímo nabitý vitaminem C. Toho obsahuje asi 10x více než citrony. Dále obsahuje rekordní množství vitaminu P; potom ještě vitaminy skupiny B, vitamin A a K a z minerálů větší množství draslíku. Novinkou je pak zjištění, že by černý rybíz mohl pomáhat při astmatu; látka z něho izolovaná podporuje imunitu, pomáhá průduškám a potlačuje záněty. Každému nechutná, ale je fakt, že černý rybíz se dostal oklikou přes různé lahůdky na stůl i těm, kteří ho v čerstvém stavu nejedli. Černorybízové zmrzliny, instantní čaje, bonbony, džusy a sirupy, limonády, to všechno pomohlo lidem si na specifickou chuť zvyknout a ani vůně už jim nevadila. A začali vyhledávat i černý rybíz čerstvý. A to tak, že si jej i sázejí na zahradách.
Zkuste to také: každý pěstitel vám řekne, že s černým rybízem není vůbec žádná práce. Černý rybíz prospívá v jakékoliv běžné kvalitní zahradní zemině, jen se občas přihnojí a v dalších letech jej přistřihněte a odstraňte přestárlé výhony. Keříky vysaďte na slunce a spíše na vlhčí stanoviště.

TIP: Potřebujete na pozemku kus volně rostoucího, nestříhaného živého plotu? Spojte příjemné s užitečným a vytvořte ho z keříků černého rybízu.

Mimoto si černý rybíz můžete sami namnožit, zakoření se velmi ochotně. Koncem srpna se jednoduše nařežou větvičky, zasadí do zeminy – a až se zakoření, přesadíte je. Nebo se větvička keře ohne a pohříží do země, zahrne zeminou a za pár týdnů se zakoření. Pak se odstřihne a přesadí.

TIP: Víte, že z čerstvého listí černého rybízu se dá udělat skvěle voňavý a zdravý čaj? Stačí natrhat pár listů, umýt je a přelít v hrnku vřelou vodou. Po 10 minutách přecedíme a výluh je hotov. Čaj vyniká jemnou vůní a chutí hlavně teď na jaře, kdy jej vyrobíte z mladých listů.

O dalším zahradním ovoci čtěte v článku Ozdobte si zahradu ovocem.

Alena Jansová
Foto: John Muir, archiv autorky

28.4.2010 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist