Zahrada > Černý rybíz
Černý rybíz
Rybíz černý je rozložitý až 2 m vysoký ovocný keř. Od dubna do května se na rostlině objevují květy zelenkavě červené barvy rostoucí v převislých hroznech. Po odkvětu rostlina tvoří plody – jedlé bobule, dozrávající od června do července.
Botanický název | Ribes nigrum | |
---|---|---|
Kategorie | Ovoce, zelenina | |
Čeleď | Meruzalkovité | |
Pěstování | Černý rybíz sázíme na jaře. Později je třeba rybíz seřezat. Děje se tak díky tomu, že seřezáváme čtyřleté výhony. Keř by měl zhoustnout díky novým tenkým prutům. Množíme buď hřížením nebo srpnovými či zimními řízky. Černý rybíz sbíráme zhruba od poloviny července do poloviny srpna. | |
Zajímavosti | Černý rybíz je přímo nabitý vitaminem C. Toho obsahuje asi 10x více než citrony. Dále obsahuje rekordní množství vitaminu P; potom ještě vitaminy skupiny B, vitamin A a K a z minerálů větší množství draslíku. Novinkou je pak zjištění, že by černý rybíz mohl pomáhat při astmatu; látka z něho izolovaná podporuje imunitu, pomáhá průduškám a potlačuje záněty. Černý rybíz se používá na výrobu zmrzliny, instantního čaje, bonbonů, džusů a sirupů a limonád. | |
Zdroj | http://www.magazinzahrada.cz/stromy-a-kere/cerny-rybiz-dekorativni-a-superzdravy.html |
17.6.2012 4:05
Více o tématu: Meruzalkovité