Chryzantémy se také jí

Vznešené jméno chryzantéma má na našich zahrádkách neméně poetické, ale mnohem srozumitelnější pojmenování. Říká se jí listopadka a skutečně nám svými odolnými kvítky v barvách od bílé a žluté až po červenou a fialovou oživuje zahradu v době, kdy už žádná jiná letnička ani trvalka nekvete.

Chryzantémy se také jí
Chryzantémy se také jí (Zdroj: archiv redakce)

​Chryzantémy pro ozdobu

Květy drobné i větší (ty největší kaktusovité koule, které najdete v květinářstvích, na záhoně u nás nevypěstujete, jedině ve vytápěném skleníku), jednoduché, poloplné, plné i kulaté pomponky, k tomu sytě zelené lístky – listopadky vám ozdobí podzimní záhon, květináče i truhlíky před domem. Máte je volně vysazené?

Ostřihejte jim po odkvětu dlouhé výhony a ochraňte je před mrazem třeba chvojím, postaveným do stříšky, aby po něm voda stékala mimo kořeny rostliny. Co s hrnkovými chryzantémami? Když je v plném květu přenesete do bytu, prozáří vám na pár týdnů pokoj. Pak je ostříhejte, dejte do místnosti, kde je okolo 10 °C a občas je přes zimu zalijte, aby nevyschly.

Na jaře po mrazech je vystěhujte na zahrádku, znovu bujně obrazí. Náš tip? Slaďte si v jednom širokém květináči několik menších rostlinek do barevné palety, získáte rozvernou podzimní dekoraci bytu.

Chryzantémy k jídlu

Jedlé jsou prakticky všechny druhy, nemusíte se bát, že byste se otrávili. Kuchaři v luxusních restauracích využívají sytých barev květů na dekorování pokrmů. V krémové žampionové polévce se krásně vyjímá jediný vínový kvítek. Sytě červený zase krásně ozdobí třeba hráškové pyré podávané k hovězí pečeni nebo steaku. Také můžete otrhat okvětní plátky a posypat jimi třeba brambory nebo bramborovou kaši.Pokud počítáte s tím, že budete kvítky skutečně jíst a chcete kuchyňsky využít také listy, vypěstujte si chryzantému jedlou (Pinardia coronaria, Xanthophthalmum coronarium a Glebionis coronarium). Ta je totiž ke konzumaci přímo určená. V asijských kuchyních, zejména v čínské, je salát z mladých lístků se zálivkou jako na hlávkový salát, případně v kombinaci s rajčaty a naklíčenými fazolkami nebo mungem, velice oblíbený. Starší lístky, které mají drsnější mírně nahořklou chuť, pak servírují tepelně upravené – osmahnou je zprudka na oleji s česnekem a chilli papričkami a podávají jako teplou zeleninku k pečenému masu s rýží.

Chryzantémy pro zdraví

 
Výhoda chryzantémy jedlé je určitě v tom, že salát můžete připravovat po celou zimu. Stačí rozrostlé sazenice na zimu přesadit do květináčů a přenést domů na okenní parapet. Pak můžete výhonky stříhat a zaštipovat až do jara. Lístky mají poměrně vysoký obsah vitaminu C, provitaminu A minerálních látek. Také aromatická silice působí blahodárně, když dostanete protivnou podzimní rýmu a kašel. Z kořenů se vaří čaj proti bolení v krku a hlavy, údajně je prospěšný i pro diabetiky a pro posílení zraku. Květinové čaje, jejichž součástí okvětní lístky chryzantém často bývají, se servírují pro obnovení harmonie organismu.
V každém případě chutnají lahodně, zvlášť když si do nich přidáte malou lžičku medu. Na stůl si dejte kytici krásných chryzantém, zapalte si svíčku a popíjejte voňavý květinový čaj –pro nabytí dobré nálady v podzimních podvečerech úplně stačí. A ta, jak známo, je půl zdraví.

Text: Gabriela Koulová

Publikováno: 05.12.2020

Mohlo by vás dále zajímat

Pěstování chryzantém

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Chryzantéma je typická podzimní květina, která zdobí naše zahrady, terasy, je často používaná na výzdobu hrobů. Vyslechněte si pár rad pro jejich pěstování.

Povídání o chryzantémách

Povídání o chryzantémách

Pěstování chryzantémy

Pan Hanzelka představuje různé druhy chryzantém, doplňuje rady k pěstování.

Jak pěstovat chryzantémy

Reportáž o pěstování chryzantémy, jaké je její další využití, jaké barvy a druhy chryzantém existují, jak o ně pečujeme.

Sběratel chryzantém

Sběratel chryzantém představuje svou výstavu.

Chryzantémy

Chryzantémy

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.