Co možná nevíte o bazalce

Kromě toho, že je bazalka známa jako elixír dobré nálady, má ještě mnoho dalších úchvatných vlastností, o kterých jste možná už slyšeli a možná také ne. Podívejme se tedy na tuto doslova zázračnou bylinu zblízka, abychom mohli začít využívat všech jejich skvělých vlastností a schopností.

Bazalce se říká „královské koření“ neboť rodové jméno bazalky Ocimum vzniklo z řečtiny a znamená voněti, basileus znamená řecky král. Starý Řím bazalku velmi uctíval. Bazalka zde byla považována za koření lásky a v podobném duchu hrála svou roli i v tradicích rumunských, kdy byly bazalky symbolem zásnub mladých párů. Symbolický význam měla bazalka i v Indii, kde keříky bazalek chránily domy před zlými duchy a snítka bazalky, která se pokládala mrtvým na hruď, sloužila jako zajištění vstupu do ráje.

K nejcennějším částem rostliny patří mladé listy. Jakmile však bazalka začne nasazovat na květy, je potřeba ji zaštipovat. Tím jednak výrazně podpoříte větvení rostliny a také její vegetativní růst. Dřevnatění spodních částí rostlin bazalky koncem léta je jasnou známkou toho, že se bazalka v bezmrazých oblastech chová jako krátkodobá trvalka. Abyste si tedy i vy prodloužili dobu sklizně bazalky, můžete ji na podzim přenést i s truhlíkem nebo květináčem na verandu nebo světlou chodbu. Nepočítejte však příliš s tím, že vám bazalka vydrží až do příštího jara.

Jediným druhem vytrvalé bazalky, která je občas k sehnání i u nás je odrůda African Blue. Jedná se o mezidruhový hybrid, který nevytváří semena, ale množí se jen řízkováním. Keříky této nafialovělé odrůdy bazalky rostou poměrně bujně. Opět se ale nejedná o druh, který by u nás byl schopen v exteriéru přezimovat. Můžeme ji však umístit do chráněných prostor a tam ji nechat přezimovat.

Bazalka pěstovaná doma na okně vám může být nápomocná i jako přírodní odpuzovač hmyzu. Pro nás velmi příjemné aroma bazalky je tvořeno těkavými látkami, které však při sušení z bazalky unikají. Hmyzu je tato vůně nepříjemná.

Pro uchování bazalky v čerstvém stavu pro zimní období máme možnost čerstvé lístky bazalky buďto zamrazit anebo je skladovat naložené v olivovém oleji. Olivový olej je opravdu nutný, neboť má vyšší viskozitu než například olej slunečnicový. Čisté lístky bazalky nakrájejte a co nejvíce napěchujte do vymyté sklenice a následně zalijte olivovým olejem tak, aby se k bazalce nedostal vzduch. Vždy na povrchu udržujete vrstvu oleje, čímž zabráníte oxidaci a následnému hnědnutí bazalkových lístků. Jestliže na povrch nasypete navíc ještě malou vrstvičku soli, zajistíte tím lepší a dlouhodobější skladovatelnost.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: pinterest.com, interiors-designed.com, finegardening.com, fineartamerica.com, ehow.com, remarkablydomestic. com, 17apart.com, amazon.com, gobotany.newenglandwild.org, gernot-katzers-spice-pages.com

13.5.2014 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist