Co možná nevíte o bazalce

Bazalka je známá jako elixír dobré nálady, ale má ještě mnoho dalších úchvatných vlastností, o kterých jste možná neslyšeli. Co o ní nevíte?
bazalka-1-1100x618.png Zdroj: shutterstock.com

Bazalce se říká „královské koření“ neboť rodové jméno bazalky Ocimum vzniklo z řečtiny a znamená voněti, basileus znamená řecky král.

Trocha historie

Starý Řím bazalku velmi uctíval. Bazalka zde byla považována za koření lásky a v podobném duchu hrála svou roli i v rumunských tradicích, kdy byla bazalka symbolem zásnub mladých párů. Symbolický význam měla bazalka i v Indii, kde keříky bazalek chránily domy před zlými duchy a snítka bazalky, která se pokládala mrtvým na hruď, měla sloužit jako zajištění vstupu do ráje.

Bazalka není trvalka

K nejcennějším částem rostliny patří mladé listy. Jakmile však bazalka začne nasazovat na květy, je potřeba ji zaštipovat. Tím jednak výrazně podpoříte větvení rostliny a také její vegetativní růst. Dřevnatění spodních částí rostlin bazalky koncem léta je jasnou známkou toho, že se bazalka v bezmrazých oblastech chová jako krátkodobá trvalka. Abyste si tedy i vy prodloužili dobu sklizně bazalky, můžete ji na podzim přenést i s truhlíkem nebo květináčem na verandu nebo světlou chodbu. Nepočítejte však příliš s tím, že vám bazalka vydrží až do příštího jara.

Trvanlivá odrůda ale existuje

Jediným druhem vytrvalé bazalky, která je občas k sehnání i u nás, je odrůda African Blue. Jedná se o mezidruhový hybrid, který nevytváří semena, ale množí se jen řízkováním. Keříky této nafialovělé odrůdy bazalky rostou poměrně bujně. Opět se ale nejedná o druh, který by u nás byl schopen v exteriéru přezimovat. Můžeme ji však umístit do chráněných prostor a tam ji přes zimu nechat.

Čtěte také:

Odpuzovač hmyzu

Bazalka pěstovaná doma na okně vám může být nápomocná i jako přírodní odpuzovač hmyzu. Pro nás velmi příjemné aroma bazalky je tvořeno těkavými látkami, které při sušení z bazalky unikají. Hmyzu je tato vůně nepříjemná.

Skladování s pomocí olivového oleje

Pro uchování bazalky v čerstvém stavu pro zimní období máme možnost čerstvé lístky bazalky buďto zamrazit anebo je skladovat naložené v olivovém oleji. Olivový olej je opravdu nutný, neboť má vyšší viskozitu než například olej slunečnicový. Čisté lístky bazalky nakrájejte a co nejvíce napěchujte do vymyté sklenice a následně zalijte olivovým olejem tak, aby se k bazalce nedostal vzduch. Vždy na povrchu udržujete vrstvu oleje, čímž zabráníte oxidaci a následnému hnědnutí bazalkových lístků. Jestliže na povrch nasypete navíc ještě malou vrstvičku soli, zajistíte tím lepší a dlouhodobější skladovatelnost.

Bazalka v kuchyni

A proč bazalku pěstovat? Protože v kuchyni oceníte její výbornou chuť, kterou můžete ozvláštnit těstoviny, nejrůznější saláty, skvělá je v kombinaci s rajčaty a plátky mozzarelly, hodit se bude do pomazánkových másel, ke kuřeti a vůbec k masům, chybět nesmí ani na tolik oblíbené pizze. Bazalka má ale také celou řadu léčivých účinků. Je skvělým pomocníkem, pokud vás trápí nechutenství, podporuje totiž vylučování žaludečních šťáv, má uklidňující účinky a jak už bylo zmíněno, dokáže nám navodit dobrou náladu.

To zní fajn, co říkáte? Bazalka by na vaší zahrádce docela určitě neměla chybět. 

Text: Zuzana Bohdalová

25.5.2022 7:00| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist