Co s rajčaty po sklizni

Okurková sezóna by se stejně dobře mohla jmenovat sezonou rajčatovou. Kam se podíváme, tam rajčata dozrávají, máme je nejen ve sklenících, na zahradách, ale i na balkonech, nebo v závěsných koších, ale hlavně na talíři. Rajčata jsou velmi zdravá, a tak bychom je měli spotřebovat a nevyhazovat.

Velmi často se stává, že nám nechutnají koupená rajčata, a tak si je raději vypěstujeme sami na svých  zahradách. Rajčata, která jsou ke koupi v obchodních centrech, musí mít prodlouženou dobu trvanlivosti, neopadávají z rostlin, nepraskají ani neměknou, celkově tedy mají delší uchovatelnost, což ale může být právě na úkor chuti. Ve výsledku pak takové rajče spíše vypadá než chutná. Jedná se totiž o takzvaná long-life tyčkové odrůdy rajčat.

Pokud si rajčata pěstujeme sami, můžeme si je utrhnout prakticky kdykoli na ně máme chuť a také až jsou opravdu zcela zralá. Jsou tedy ve stavu nejlepších chuťových vlastností. Obvykle doba sklizně rajčat nastává po 8 až 10 týdnech od jejich výsadby. Pokud bychom plody nechali přezrát, dojde k jejich praskání a měknutí. Ideální je, sklízet je v intervalu 4 až 6 dnů, minimálně však 1x za týden. Abychom měli plody chutnější, je lepší oddělit od rostliny celé vijany anebo minimálně plod se stopkou i kalichem. Až později, kdy již hrozí, že plody budou poškozeny mrazíkem, sklidíme teprve dozrávající plody dorostlé do konečné velikosti.

Pamatujte! Zelené plody rajčat, které stihly dorůst do konečné velikosti, mají schopnost dozrát i poté, co již byly z rostliny utrženy. Malé zelené plody, které nedorostly do konečné velikosti té které odrůdy, nejsou schopné po utržení z rostliny uzrát.

Náš tip: pro dozrávání rajčat použijte mísu, do jejíhož středu uložíte dozrávající jablka. Z nich se uvolňuje etylen, který napomůže dozrávání také u rajčat.

Rajčata mohou být skladována dokonce i několik týdnů, v závislosti na teplotě okolí a stádiu zralosti. Zelené plody dorostlé do konečné velikosti lze uchovávat při teplotách mezi 13 až 18 °C. Čím vice se však bude teplota blížit 13 °C, tím pomalejší bude jejich dozrávání. Při teplotě 10 °C se proces dozrávání zcela zabrzdí a hrozí riziko poškození plodu chladem.

Pro zralé plody pevné konzistence a plného vybarvení jsou pro uskladnění vhodné teploty mezi  7 – 10 °C. U nich hrozí riziko poškození chladem až při 7 °C. Tehdy plody ztrácejí svou chuť, barvu i konzistenci.
Vzhledem k tomu, že rajčata patří k velmi oblíbené zelenině, konzumují a zpracovávají se v mnoha podobách a úpravách. Velmi známé z úprav za tepla je například výroba kečupu, leča anebo protlaků.  Oblíbené jsou i rajčatové omáčky, rajčatové džusy, nebo rajčata sterilované nebo dušená. V čerstvém stavu jsou vynikající jako svěží přílohy k masu, sýrům, do baget anebo na chlebíčky či k přízdobě nejrůznějších studených mís a dalších pokrmů. Je prokázáno, že jejich konzumace napomáhá při hubnutí a také jako prevence rakoviny.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: fat-reducingtips.blogspot.com, organicgardening.com, verticalhydroponic.com, dicasa.pt, media.npg.org, vagatablegardener.com, renaissanceherbs.com.au, ifood.tv, dupont.com, gardentherapy.ca, stroke-network.com,closetcooking.com

29.8.2013 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist