Co sklízíme v zeleninové zahradě v listopadu

I v listopadu může být zahrada místem, které nám poskytne dostatek svěží čerstvé zeleniny určené k přímé konzumaci nebo k uskladnění. Některé druhy zeleniny můžeme nechat v půdě dokonce i přezimovat. Stanou se tak důležitým zdrojem čerstvých vitaminů na našem talíři v průběhu celé zimy. Vybavme se tedy vhodným nářadím a vyrazme do zahrady pro chutnou a hlavně zdravou zeleninu, kterou náš organismus v tomto období velmi ocení.

Poslední měsíc sklizně

Listopad je měsícem posledních sklizní a důkladného úklidu zahrady. Pokud jsme neopomněli pozdní letní výsevy v srpnu a září, máme nyní k dispozici poměrně dostatečný počet zeleninových druhů, které můžeme v zahradě sklízet. Patří k nim hlavně hlávková kapusta, čínské zelí, salátová čekanka, salát polníček, růžičková kapusta, ředkvičky, mrkev, špenát, černý kořen, pastiňák, zimní pór a zimní a jarní cibule nebo mangold.

Které druhy zeleniny můžeme ponechat na záhonech

Některé druhy můžeme pochopitelně na záhoně ponechat přes zimu. Přezimování venku na záhoně běžně zvládají: pozdní mrkev, kterou stačí přikrýt listím, růžičková kapusta, kterou můžeme sklízet po celou zimu průběžně a stejně tak i kadeřávek. Dále ve volné půdě přezimuje petržel, pastiňák, špenát, černý kořen, zimní pór, který přihrneme zeminou a polníček.

Sklízíme pozdní kořenovou a košťálovou zeleninu

V listopadu se však musíme pustit na zahradách do sklizně červené řepy, celeru, tuřínu, ředkve a někdy i mrkve. Vybereme si pro tuto příležitost den, kdy neprší a ani není po dešti a pustíme se do práce nejlépe s rycími vidlemi. Pro práci ve volné půdě jsou ideální.

Nejlépe, když si pro rytí vyhradíme dopoledne a odpoledne do setmění budeme mít dostatek času na samotnou sklizeň zeleniny a její uložení. Nať ze zeleniny odstraňujeme ihned. Ještě v tomtéž dni sklízíme kořenovou zeleninu. Tu ukládáme pro zimní uskladnění na vyhrazené místo, například v bezmrazém sklepě.

Jak chránit zeleninu na záhonech

Některé druhy zeleniny ponechané přes zimu na záhonech musíme chránit. Ochranný kryt je považován za důležitý u ozimé kapusty, mangoldu, zimního salátu. Chrání je totiž před pronikáním zimních slunečních paprsků, které by ze zeleniny vytáhly vodu.

O růžičkové kapustě je známo, že mráz snese, ale je-li pěstována ve větrných polohách, mrazivé větry ji vysušují. Všude, kde jí toto nebezpečí hrozí, je vhodné udělat na návětrné straně záhonů z netkané textilie clonu napnutou mezi pevné kůly nebo navršit hromadu klestí, která ji ochrání před větry.

Na záhoně může zůstat po celou zimu i černý kořen, ten pak sklidíme v předjaří.  Záhon s č. kořenem poházíme kompostem a poté překryjeme chvojím. Ochranné vrstvy pro zeleninu můžeme vytvořit nejen z kompostu a chvojí, ale také z rašeliny či slámy.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

22.11.2018 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist